用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34校網啲學校係咪差極有限?
樓主: WOLFYSHEEP
go

34校網啲學校係咪差極有限?   [複製鏈接]

P1Girl 發表於 17-11-28 23:43
其實應該攤開嚟睇小學點揀,大家取捨架啫…
中學級數:
協恩 - band 1A

聖羅撒中學不是1B嗎?

YingYin 發表於 17-11-28 22:59
回覆 micmic37 的帖子

一定,因協茵中學係直資,收盡全港精英學生

其實,就算協恩中學未轉直資前,兩者都唔算同一個班次,轉了以後,就更加不用說了。

當然,正正又晌協恩轉直資後,小六生想競爭入去,難度就更大了。相反,從小學直上中學這個角度來講,聖羅撒就為可取。

回覆樓主

請問合一堂點睇?除乙一入唔晒,想問下功課多唔多,尤其抄寫?傳統定活動教學?有冇愛心?重德育嗎?多唔多活動玩?課程係咪偏淺?

Felix223 發表於 17-11-28 23:38
CSK 小學部係男女校,是津校所以冇得揀主力收男定女生。其實就算女生入去讀都ok,畢竟是九龍城升中網,所 ...

是男孩子 : )
陳瑞祺書院曾經好好? 網上說早幾年開始跌落band 2了

P1Girl 發表於 17-11-28 23:25
如果男仔,陳瑞祺喇沙都 ok 啦!但係女仔,就冇咁好!因為始終主力收男仔多,要做男校女生。
同埋中學係男 ...

小心, csk 小學和 中學係脫龍,係完全冇關係

sophialihk 發表於 17-11-29 07:22
是男孩子 : )
陳瑞祺書院曾經好好? 網上說早幾年開始跌落band 2了

在net 34,唔用HY、St Rose呢d學校比,其實CSK係一間頗出名地區熱門小學,就算將來小朋友不是B1生,有B2頭聯繫英中男校,都有大部分人會升上中學部。點都好,進可攻退可守。

micmic37 發表於 17-11-29 00:50
其實,就算協恩中學未轉直資前,兩者都唔算同一個班次,轉了以後,就更加不用說了。

當然,正正又晌協恩 ...

宜家都未知道小朋友六年後情況係點。
我覺得得聖羅撒會穩陣好多,可以進可攻,退可守。

有差唔多八成既直屬中學學位(如果唔介意中學部係沙田的話),呢個真係非常吸引。

至於協恩,今屆至脫龍,都唔知有幾多小六畢業生可以上中學部;風險系數相當高。萬一小朋友考到中上都入唔返中學部,到時撲學校仲頭痕。

WOLFYSHEEP 發表於 17-11-28 16:49
好叻呀。叩門成功。有咩心得呀?

其實無咩心得,夜晚臨瞓前,我哋會一齊睇故事事書(中、英文都會睇),仲要小朋友讀出嚟,等佢加深對詞語認識。

另外,晚飯前一定會畀佢睇新聞,等佢知道香港及世界大事。

記得有一次帶小朋友去in直資,嗰日剛好係英國脫歐公投後第二日。老師問佢尋日英國發生左乜野大事,我囡囡最後都識得答,幸而獲得2nd in機會。

Weekend就會帶佢周圍玩,郊外、香港特色地方都會去,等佢從玩樂中發掘佢既興趣。

Felix223 發表於 17-11-29 09:18
在net 34,唔用HY、St Rose呢d學校比,其實CSK係一間頗出名地區熱門小學,就算將來小朋友不是B1生,有B2頭 ...

原來Csk 中學 同csk 小學有25% 聯繫

sunnymama2 發表於 17-11-29 09:53

原來Csk 中學 同csk 小學有25% 聯繫
記得校長今年開學時曾經提過來緊會取消聯繫位(我唔記得來緊邊一年)
存感恩的心

晞晞爸b 發表於 17-11-29 10:23
記得校長今年開學時曾經提過來緊會取消聯繫位(我唔記得來緊邊一年)

哦,打算取消聯繫,有冇講過對你們影響大嗎?

Felix223 發表於 17-11-29 10:26
哦,打算取消聯繫,有冇講過對你們影響大嗎?
我唔知其他家長..如果我仔讀到書既話...我會考慮其他英中..畢竟九龍城校網好多好好既B1中學可以揀..所以取消聯繫對我自己來講無影響..
存感恩的心

晞晞爸b 發表於 17-11-29 10:31
我唔知其他家長..如果我仔讀到書既話...我會考慮其他英中..畢竟九龍城校網好多好好既B1中學可以揀..所以取 ...

Exactly! 同感!其實聯唔聯不是大問題!

Felix223 發表於 17-11-29 10:32
Exactly! 同感!其實聯唔聯不是大問題!
除非陳中係B1...但呢幾年banding好似聽講越來越....
存感恩的心

晞晞爸b 發表於 17-11-29 10:34
除非陳中係B1...但呢幾年banding好似聽講越來越....

我當年(20多年前),常和街山上3間係同樣band 1(5 bands),到我畢業時,陳中逐漸落後

P1Girl 發表於 17-11-28 12:45
今時今日唔係喇

事實協恩同聖羅撒同是女校, 且級數係接近

唔係呱...級數接近?全港九有幾多人識聖羅撒?係聖羅撒高攀了協恩定協恩被拉底了?
聖羅撒其實也是不錯的學校,是地區一線,但協恩是全港知名的,同st Mary, Marymount 等屬同級啊。

micmic37 發表於 17-11-29 11:02
我當年(20多年前),常和街山上3間係同樣band 1(5 bands),到我畢業時,陳中逐漸落後
...
到今日只有華英一技獨秀

晞晞爸b 發表於 17-11-29 10:31
我唔知其他家長..如果我仔讀到書既話...我會考慮其他英中..畢竟九龍城校網好多好好既B1中學可以揀..所以取 ...

2016-2017年度入學既小一學生, 已經再沒有聯繫位

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3105306

其實有冇聯繫真係唔重要, 反正CSK既B1學生, 唔會睇得上CSK中學部

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-29 11:45
2016-2017年度入學既小一學生, 已經再沒有聯繫位

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread ...

存感恩的心

聖匠而家品德和成績好過以前好多架啦, 唔再寶了~
‹ 上一主題|下一主題