用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 95區,懷疑自閉傾向上小學,第一輪派位收左。 ...
go

95區,懷疑自閉傾向上小學,第一輪派位收左。 [複製鏈接]

之前好擔心仔仔選擇小學,為了特殊編號這點猶豫了很久。
很感恩,今天收到信,心儀的小學收左仔仔。
希望大家都好運,收到好消息,選擇到心儀小學!
   2    0    0    0

請問哪間小學?小兒也是95區,有同樣情况。

花園 發表於 17-11-30 11:16
請問哪間小學?小兒也是95區,有同樣情况。

樂善堂劉德小學

yeeyee1234 發表於 17-11-26 23:59
希望大 ...

恭喜! 升小一之前可考慮搵社交小組跟進,剛升上小學之後,小朋友交友方面會需要更多嘅支援。小一適應班同社交班要早啲報。 如已讀緊E位S位,小一適應班經已安排,努力返中心上堂就得。

社交班可以早少少留意,通常好快滿。

希望大 ...

小一其中一個挑戰是在學校食午餐,可以早啲在家練習,午飯放入飯壺食,練習從頭到尾一手一腳自己搞掂。

加油 !

angels'mom 發表於 18-1-24 20:11
小一其中一個挑戰是在學校食午餐,可以早啲在家練習,午飯放入飯壺食,練習從頭到尾一手一腳自己搞掂。

...

你好,能夠詳細講下食午餐的大概詳情嗎???
我以為係同幼稚園食午餐一樣。。。

yeeyee1234 發表於 18-1-24 20:20
你好,能夠詳細講下食午餐的大概詳情嗎???
我以為係同幼稚園食午餐一樣。。。
...

我仔學校要求學生自備餐墊同餐具,午飯可以自己帶、送到學校或跟飯商訂飯。

首先要自己擺好餐墊,自己攞飯壺/飯盒,或者由飯商姨姨/領䄂生幫手攞飯。

小朋友要學識點樣打開飯盒,食完要將飯盒放在指定地方,或將自家飯壺收拾好帶回家,並要收拾好枱面。聽落好似好簡單,但小朋友一般都唔駛做呢啲樣,又或者食得比較論盡,喺屋企練習下點都好啲。

回覆 yeeyee1234 的帖子

唔好意思, 我仔仔都有自閉証, 我想問什麼是特殊編號?

希望大 ...

是否夠分數?因我仔仔只有15分
‹ 上一主題|下一主題