用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教各位家長, 關於2018復活節假期機票
樓主: margie9033
go

請教各位家長, 關於2018復活節假期機票 [複製鏈接]

回覆 cfs 的帖子

BA可以直接打去訂票即時退埋稅,CX則一定要上網買佐先打去退稅,通常我訂佐幾套一次打去退稅

basbyy 發表於 17-11-28 22:45
我問過 BA,如果 under 16 買左網上機票要退稅,要坐完先可以申請,而且手續好似好麻煩。 ...

如果直接打電話去訂票,可即時退稅。

坐咗咁多年,一直唔知有退稅,用過兩間Agent都冇講, 是否近年才有?以前去旅行,在航空公司訂一定貴好多,真冇想這樣訂機票。

noel2010 發表於 18-1-11 20:06
坐咗咁多年,一直唔知有退稅,用過兩間Agent都冇講, 是否近年才有?以前去旅行,在航空公司訂一定貴好多, ...

去英國近两年先有呢支歌唱,under 16可退税。
我係跟呢度JM講先知,agent有D都唔知㗎,你比$唔係佢嘛
所以依家打去航空公司訂位,會即時減咗個税,唔駛事後追来追去。

hennyyoyo 發表於 18-1-11 23:03
我係跟呢度JM講先知,agent有D都唔知㗎,你比$唔係佢嘛
...

旅行社同日收哂通告,不過一日咁多通告真係未必記得嘅,每次出飛都一拍就係,真係未必記得問個客過十六未唯有自己記著

noel2010 發表於 18-1-11 20:06
坐咗咁多年,一直唔知有退稅,用過兩間Agent都冇講, 是否近年才有?以前去旅行,在航空公司訂一定貴好多, ...

生效左兩年,以往十二歲要付GB,之後突然話不用付,但電腦系統沒有任何更新,因為電腦分辨吾到個客十五定十六,只有成人與兒童之分,唯有靠自己出票時提一提旅行社,一日咁多飛出未必叮一聲諗起個客幾歳,旅行社比航空公司平,香港出發示符佢折唔折比你姐,倒頭就未必喇,因為吾係香港market

cfs 發表於 18-1-11 23:30
旅行社同日收哂通告,不過一日咁多通告真係未必記得嘅,每次出飛都一拍就係,真係未必記得問個客過十六未: ...

我朋友當年咪咁囉

hennyyoyo 發表於 18-1-11 23:03
...
Thanks, 所以EK資訊一流。

cfs 發表於 18-1-11 23:34
生效左兩年,以往十二歲要付GB,之後突然話不用付,但電腦系統沒有任何更新,因為電腦分辨吾到個客十五定十 ...
呀仔跟開agent 訂學生票,所以有passport & student visa 在手。不過生效時,應該呀仔已過16歲。
早年訂倒飛,要在官網或英國travel agent 買,香港Agent 沒有discount便貴好多。現在apps check 機票價,透明度高咗,又可以隨時買到倒飛。
‹ 上一主題|下一主題