用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官津與直私教學的分別
go

官津與直私教學的分別 [複製鏈接]

女兒已經有私校取錄,亦等緊星期一自行結果,和星期二另一直資結果。心裡其實有一個問題好疑惑,直私和官津學校,各自的教學方法是否真的好大分別,見有些其他家長,非要取得直私學位不可,講到官津好似洪水猛獸一樣,而直私學校就開心好多,但有又另一d家長認為官津免費,有細佬妹跟尾就一定去官津,免得再玩多次,但要接受課程好谷,入到精英班可能仲谷,入唔到又被邊緣化,家長與學生質素等問題。有冇家長可以分析其實教學上係咪真係咁?
   2    0    0    0

當發現小朋友在精英班的尾,就快跌入普通班時,壓力最大。

回覆樓主

始終都係唔同學生品質,唔同直資/官津教學模式,不可能一概而論~~~

回覆樓主

我都有相同疑問,諗緊俾大女入官津定直私。朋友教過兩者,佢話其實每間學校都唔同,要靠自己收集資料同體會。畢竟直私係有多些機會俾家長認識,例如開放日、簡介會、面試時安排和見到老師後的感受、小朋友也會告訴家長偏好,家長挑選時信心會大些。

官津就好似能夠認識的機會無咁全面,我都十五十六緊。唔駛錢當然好,又能帶挈細那個,但唔知係咪適合。唔適合就只有全家受罪。

mcl203 發表於 17-11-26 11:33
始終都係唔同學生品質,唔同直資/官津教學模式,不可能一概而論~~~

就係想知多小小各種學校嘅分別,如果呢兩日有好消息,就可以更快選擇合適的,因為我見如果有幸有好消息,都冇乜時間去考慮就要注冊

essenakong 發表於 17-11-26 11:38
就係想知多小小各種學校嘅分別,如果呢兩日有好消息,就可以更快選擇合適的,因為我見如果有幸有好消息, ...

的確係,建議你個別學校問ek各jm!

回覆樓主

依家有禮賢offer,等緊培僑同仁立有冇好消息,仲有一個細佬跟尾,依家只知三間都係好學校,但仁立應該最谷,怕女兒谷唔起

essenakong 發表於 17-11-26 12:00
依家有禮賢offer,等緊培僑同仁立有冇好消息,仲有一個細佬跟尾,依家只知三間都係好學校,但仁立應該最谷 ...

禮賢我識人讀話其實都谷,好似好多測考,有錯請指正。至於仁立,如果入到精英班係好,但好大壓力。我同事女係精英班,自己要求高,怕被踢出精英班,搞到好大壓力,佢話之前被人踢出來被人笑。
直私差異冇咁大,少行精英班。津校差異大,一定要博入及維持係精英班。有d津校係會保將棄卒。

essenakong 發表於 17-11-26 08:29
女兒已經有私校取錄,亦等緊星期一自行結果,和星期二另一直資結果。心裡其實有一個問題好疑惑,直私和官津 ...

我也差不多, 考慮緊禮賢, 九龍灣聖若瑟, 同仁紀。我住葵涌區。

essenakong 發表於 17-11-26 12:00
依家有禮賢offer,等緊培僑同仁立有冇好消息,仲有一個細佬跟尾,依家只知三間都係好學校,但仁立應該最谷 ...

朋友女升小一係仁立,真係好谷,佢女兒本身已經係聰明,幼稚園都有每日都有幾樣功課,但都未能適應,測考同默書都密集,所有星期六日大部分時間都係做功課和溫習,如果唔想過呢d日子同谷唔起,我建議唔好揀。

禮賢就應該好好多,培僑亦唔錯!兩個選擇都好。恭喜你起碼有得揀!

回覆 essenakong 的帖子

仁立同禮賢比,一定係仁立谷 N 倍。
禮賢係多測驗,聽落有 d 辛苦,但係範圍比較少同清晰,唔會幾個測驗迫埋兩日考,所以有 d 人話谷就因為數量多。

仁立同仁紀都不斷係讀爭入林護紀,之前新聞都出埋,用家都紛紛話谷係真,好大壓力。

女女的話,入禮賢都會有好出路,起碼舒服過仁立而升 Band 1 機會頗高。

1998Ruby1998 發表於 17-11-26 18:09
回覆 essenakong 的帖子

仁立同禮賢比,一定係仁立谷 N 倍。

仁紀會沒有仁立咁谷嗎?
好似比較多活動玩

回覆 kvvvcheung 的帖子

仁紀會輕鬆過仁立,冇仁立咁谷(雖然都係要長期戰鬥)。

我不認為官津不好,不過我仔得10分,只是派位由佢亂派嗎?當然是考定直私打底,僅此而已。
如果拿著一間二線私校派一線津校,咁仲洗乜諗?一定一線津啦!
如果拿著二線私派寶校,咁仲洗乜諗?一定二線私校!
如果拿著一線私校派一線津校?我個人會揀一線津校囉!免費喎!

經過樓下商場的專補仁立小學補習社,見到全班雖然考第1名,但全級考55名,競爭很大。

粗略來說,官津小學主要由學校來谷,所以功課測考量一般較多,同時因為收生機制緣故學生之間能力差異較大,部份學校以精英班集中資源去谷top students。

而直私小學一係收生已選尖子,一係家長有錢/識教,所以能力表現較平均,但學生未必輕鬆,因為一開始就教快教深,功課測考相對難,競爭激烈之下好靠虎爸虎媽自己谷,壓力不下於官津精英班。

回覆樓主

如果是女,禮賢應該讀得開心D中學校網又好

essenakong 發表於 17-11-26 08:29
女兒已經有私校取錄,亦等緊星期一自行結果,和星期二另一直資結果。心裡其實有一個問題好疑惑,直私和官津 ...

直資可以選擇較叻的小朋友但官津不可!唔谷邊有好成績?

據我所知很多直私讀高一級,肯定較官津谷!

所以絕大多數都是谷,問題是小朋友跟唔跟倒!

跟倒的當然冇咁覺得谷,相反跟唔上既乜都辛苦乜都覺得谷!
‹ 上一主題|下一主題