用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真 vs 迦南(九龍塘)
樓主: cheungtammy
go

崇真 vs 迦南(九龍塘)   [複製鏈接]

natrick 發表於 17-11-28 11:24
入到,但無揀。
我小朋友嗰班約有25人崇小收返
隔離班係好似得5個收返

可否分享下學術上如何不足以考直私小?你們那年最終獲其他直私小offer的情況如何?謝謝你們

但崇真有小學backup而迦南到K3又要出去跑/報小學?
定係因為迦南係九龍塘所以揀迦南?

Ginger_Gin 發表於 17-12-1 04:27
可否分享下學術上如何不足以考直私小?你們那年最終獲其他直私小offer的情況如何?謝謝你們
...

我小朋友係讀ACK
每星期英文及普通話堂較少
可接觸net teacher 機會不算多
學的生字亦比較淺 所以當時有外補英普
但小朋友讀得開心冇壓力
幸運地有五間直私offer 當中一間是崇小

natrick 發表於 17-12-1 18:09
我小朋友係讀ACK
每星期英文及普通話堂較少
可接觸net teacher 機會不算多

謝謝你分享,可否分享下
1. 小朋友當時有無外補/參加學校課外活動?什麼類型?
2. 最後小朋友有哪幾間直私offer?

謝謝你分享

alicechy 發表於 17-12-1 15:18
但崇真有小學backup而迦南到K3又要出去跑/報小學?
定係因為迦南係九龍塘所以揀迦南? ...

其實都不是因為迦南在九龍塘,而有朋友的小朋友正在讀。她說日日都有net teacher堂;k1-2愉快,k3為了銜接小學就開始難d。
相反崇真仲近d,但負評較多。我都覺得語境幾好,但我只是報中英文班,怕課程淺。

cheungtammy 發表於 17-12-1 19:18
其實都不是因為迦南在九龍塘,而有朋友的小朋友正在讀。她說日日都有net teacher堂;k1-2愉快,k3為了銜接 ...

同樓主相同煩惱....
崇真學術會比迦南差嗎?

回覆樓主

如果學術差不多,梗係揀學卷啦

回覆樓主

而家兩間都係學卷學校。純計學術程度迦南一向屬於比較深的學校,不過剛今年轉學卷不知道有冇改變。 論語境如ACK,相信兩間差不多。行政上迦南應該好好多。

純粹睇想不想要崇小的backup.

回覆樓主:

我在迦x曾有過少少不快經歷,當年小女在窩校讀pn班,可直升k1,但因為窩校只得全日班,且冇學券,全日要$7000幾一個月,衡量過想轉半日,當時金校$3500學費。

和校方商討過,校方指示我們先放棄直升窩校k1的學位,再去信金校要求轉校舍升讀k1。校長意思是問題應該不大,因為本身已是分校的學生……

好了,簽了放棄直升窩校之後,金校那邊還遲遲冇音訊幾時收我女,我先後兩次去信校方,他們只答覆我學位緊缺……但我知道其實好多金校pn生不升上k1,肯定有很多剩餘學額。到後來眼見金校收外來生,仍未給我答覆,我問他們時便藉故打發我,著我再耐心等待……到6月多,好多外來生連waiting都call了幾輪,仍未給我答覆……當時我很焦急,再問窩校校方,如果金校那邊最終不能給我學位,我可否留番在窩校,校方一口拒絕……

因為開始時一心想著有得直升迦x,只報了一些競爭很大的名幼和龍校,所以沒有什麼著落……只有一兩間二三線比迦x遜色的取錄。

一直到7月時我忍不住再去信校方,當初兩校(窩和金)都明言絕大機會留一學位給我女,到7月時眼見外來生已收一大批,仍未能安置我孩子,信中我禮下請求,訴盡忐忑難處……最後,到8月時校方才答覆,可讓我女在金校升讀k1……

可是到那時候,我卻又有更合適的offer了……
雖然最後校方都給予我女兒一個學位(雖然最後我們沒有接受),但這過程是不太愉快的經歷……當初如不接受轉分校,預早明言的話我心中另有打算,口頭承諾之後卻置之不理,令家長大失預算,實不應該……

不過,平心而論,課程和老師及校車服務是不錯的……

jj84 發表於 17-12-2 08:02
同樓主相同煩惱....
崇真學術會比迦南差嗎?

崇幼國際部家長。根據以前帶小朋友面試體驗同與朋友交流,迦南學術應相對深一點,崇真語境的確有優勢,我小朋友無外補英普,k3可以做到三語流利。當然這也視乎不同小朋友對語言學習的敏感程度。學校興趣班平靚正,豐儉由人。k3學生還可以參加學校的奧數培訓班,70蚊一堂,相比我曾送小朋友上過一段時間的mathconcept抵太多

W_cindy 發表於 17-12-4 12:10
崇幼國際部家長。根據以前帶小朋友面試體驗同與朋友交流,迦南學術應相對深一點,崇真語境的確有優勢,我 ...

我想選崇真因有小學back up
但其實迦南的net時間每天都有30mins
點解崇真語境更好?
請大家分享下~

jj84 發表於 17-12-4 23:03
我想選崇真因有小學back up
但其實迦南的net時間每天都有30mins
點解崇真語境更好?

我當年選崇幼就是看中有小學back up. 後來證明的確考小一時壓力小啲。如果屋企冇英文環境,每日半個鐘net上堂,我覺得唔夠。崇幼的語境表現在:國際部每日2個鐘英文net上課,其餘時間普通話老師跟得很貼,至於中英班每日可選擇一個鐘的英文興趣班來加強學習,都是net上,仲可以報名學校的keep英文拔尖班每日再加多3個鐘英文學習,變作返全日,我唔記得keep具體幾多學費,好似2000幾,都好抵

W_cindy 發表於 17-12-5 07:19
我當年選崇幼就是看中有小學back up. 後來證明的確考小一時壓力小啲。如果屋企冇英文環境,每日半個鐘net ...

但我現在off er係下午,還可以報讀學校的興趣班?

cheungtammy 發表於 17-12-5 09:33
但我現在off er係下午,還可以報讀學校的興趣班?

可以,下午班小朋友11點幾上校車返學校,12-1點興趣班,1-1:30響課室玩下,1:30-4:30正常上課。學校語境好還表現在,聽囝囝讀英文書發音比我正好多 老實講,崇幼學術的確不算深,小朋友發展的主要係語言,個性同興趣等綜合方面,可以算係愉快學習。如果以追求學得深為目的,家長還是應該多了解下各家學校的具體課程內容,以免與自己期待有差距而失望。

yancb 發表於 17-11-30 22:33
樓主可以上youtube搵下崇幼的宣傳片果類,個校長好有heart教育。相反,金迦個校長o係度做左唔夠1年咋。
...
金迦現任羅校長係上年由沙迦調任過黎的,再者羅校長多年前亦都曾經係金迦任校長一職。

請問樓主揀左邊間??

yancb 發表於 17-11-30 22:33
樓主可以上youtube搵下崇幼的宣傳片果類,個校長好有heart教育。相反,金迦個校長o係度做左唔夠1年咋。
...
金迦校長好耐之前是在金迦做了多年校長,於2013-2016去了沙頭角分校做,16年9月再調回來金迦

回覆 cheungtammy 的帖子

請問樓住點揀?

回覆 jj84 的帖子

咁你地選擇那間?我都同一煩惱

W_cindy 發表於 17-12-5 09:54
可以,下午班小朋友11點幾上校車返學校,12-1點興趣班,1-1:30響課室玩下,1:30-4:30正常上課。學校語境好 ...

小朋友今年下午班k1 想請教如果返興趣班 午餐是學校安排?
是否一開學就可報名或是要提前報名?
‹ 上一主題|下一主題