用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日去完德愛中學開放日
go

今日去完德愛中學開放日 [複製鏈接]

會上話有60幾可上大學,其餘上副學士,甘係b1學校?校風如何?
   1    0    0    0

回覆樓主:

我住附近,經常見德愛女生。佢哋好純品 (當然有部份會講吓粗口咁啦),啲校服好整齊,校裙近乎個個過晒膝。未見過拍拖,喺商場閒逛都係幾個女仔行書店文具店。

回覆 kimberlybaby 的帖子

有無講3322 %同主科4 %?

YolandaTam 發表於 17-11-25 15:51
我住附近,經常見德愛女生。佢哋好純品 (當然有部份會講吓粗口咁啦),啲校服好整齊,校裙近乎個 ...
講吓粗口 都算好純品, 你既見解都幾特別

nobody2018    發表於 17-11-27 10:15

os_ecu 發表於 17-11-27 09:05

咁小部分同學講粗口啫,我諗唔應該一竹篙打一船人啩,始終慈雲山,基層家庭多。而家中學生講粗口好小事,小女讀傳統名校都有啦!你咁有要求,一定係好乖嘅學生嘞!

os_ecu 發表於 17-11-27 09:05
其實, 有邊間學校係無學生講粗口呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-27 11:38
同意, 大女的幼稚園同學剛升LS, 話班入面大部份同學用經常用粗口溝通

回覆 os_ecu 的帖子

無心插你個post,但幾嚴學校都總會有學生講粗口。我個女果間女校,出名嚴,佢話學校入面大家唔講(因為一講會記名),出到出面雖然唔會大大聲講,但有時都會講咗。有啲控制到就有口型無聲,有啲就細細聲講咗囉。

hkpapa852 發表於 17-11-27 11:38
係呀, 有邊間學校係無學生 [公開] 講粗口既唧, 其實都係好爽朗大方既表現嚟唧, 都唔錯架.

YolandaTam 發表於 17-11-27 10:52

咁小部分同學講粗口啫,我諗唔應該一竹篙打一船人啩,始終慈雲山,基層家庭多。而家中學生講粗口好小事,小女讀傳統名校都有啦!你咁有要求,一定係好乖嘅學生嘞!
我好似無用竹篙打佢哋喎, 你既見解又再一次令我茅塞頓開了.

我要求又的確係幾低既.  You Win .

os_ecu 發表於 17-11-27 12:26
係呀, 有邊間學校係無學生 [公開] 講粗口既唧, 其實都係好爽朗大方既表現嚟唧, 都唔錯架.  
...

我囡流利英文粗口,不過不會在街上講及我面前講,只在房中閂理門講電話

M-1 發表於 17-11-27 12:33
我囡流利英文粗口,不過不會在街上講及我面前講,只在房中閂理門講電話
...

對某些人嚟講,操流利“英文”粗口不但無問題,仲可能有分加添。流利英文.......粗口 喎

maggieswyam 發表於 17-11-27 11:52
同意, 大女的幼稚園同學剛升LS, 話班入面大部份同學用經常用粗口溝通

各位家長,女仔之家公眾場所爆粗幾時變咗係 無問題 兼係 斯文表現 㗎,學校喺邊區又何時成為 excuse 了,臭蟲論 (I.e. 隔離同學都傾偈喎,點解剩係話我) 又係唔係主流意見兼有無 數據去 support 呢。

我諗我梗係係同時代脫咗節。

我個女讀果間係有名女校, 老師說現時的中學生大都有講粗口,他們當作粗口是一般溝通語言, 有學生在家裡與妹妹都講粗口對話!

os_ecu 發表於 17-11-27 12:28
我好似無用竹篙打佢哋喎, 你既見解又再一次令我茅塞頓開了.

我要求又的確係幾低既.  You Win .
講見解獨到, 我點係閣下嗰皮呢

我原文係"佢哋好純品 (當然有部份會講吓粗口咁啦),啲校服好整齊,校裙近乎個個過晒膝。未見過拍拖,喺商場閒逛都係幾個女仔行書店文具店".  左睇右睇橫睇掂睇,   無話粗口=斯文, 反而意思隠含粗口係"唔純品"嘅行為喎

回返樓主: 我對德愛女仔印象唔差,  大部份整整齊齊, 未見過拍拖.

利申我女兒是該校舊生, 我對學校的女生印象很好!

os_ecu 發表於 17-11-27 12:51
各位家長,女仔之家公眾場所爆粗幾時變咗係 無問題 兼係 斯文表現 㗎,學校喺邊區又何時成為 excuse 了, ...
1) 其實我哋好似冇人講"粗口"係冇問題或斯文喎, 只係話好普遍咋喎! 即係咁, 大家都知好多人會講大話, 但大家唔會因此覺得真係無問題, 試吓我哋發現仔女講大話吖, 十個家長最少有九個會覺得憤怒架!
2) 學校喺邊區唔係咩EXCUSE, 而係學生, 尤其初中生, 好多仲係小孩子, 我哋成日話孩子係父母嘅一面鏡, 佢哋言行受父母影響多過學校.  基層嘅學生, 有部份父母冇閣下咁斯文咁好教養, 佢哋日常活動, 工作地方係街市, 食肆, 地盤等地, 日常與同事都係用粗口溝通, 講慣咗, 喺屋企講埋不足為奇.  父母係"粗人", 子女要學斯文需要時間.

或者我係文人, 有啲嘢, 尤其係社會文化嘅嘢, 可以 by data, 可以 by argument, 希望你明白

s583057a 發表於 17-11-27 12:57
我個女讀果間係有名女校, 老師說現時的中學生大都有講粗口,他們當作粗口是一般溝通語言, 有學生在家裡與妹妹都講粗口對話!
概然係咁, [名女校]老師有無講用呢啲 "一般溝通語言" 嚮學校同老師校長對話有無問題咁呀 ?

在家對話 "粗口橫飛" 咁溶洽,諗起都興奮.  

YolandaTam 發表於 17-11-27 13:40
1) 其實我哋好似冇人講"粗口"係冇問題或斯文喎, 只係話好普遍咋喎! 即係咁, 大家都知好多人會講大話, 但大家唔會因此覺得真係無問題, 試吓我哋發現仔女講大話吖, 十個家長最少有九個會覺得憤怒架!
2) 學校喺邊區唔係咩EXCUSE, 而係學生, 尤其初中生, 好多仲係小孩子, 我哋成日話孩子係父母嘅一面鏡, 佢哋言行受父母影響多過學校.  基層嘅學生, 有部份父母冇閣下咁斯文咁好教養, 佢哋日常活動, 工作地方係街市, 食肆, 地盤等地, 日常與同事都係用粗口溝通, 講慣咗, 喺屋企講埋不足為奇.  父母係"粗人", 子女要學斯文需要時間.
或者我係文人, 有啲嘢, 尤其係社會文化嘅嘢, 可以 by data, 可以 by argument, 希望你明白
我哋呢啲粗人兼低端人口, 當然未夠完全明白"文[明]人"既話中深意,要你[操]心真係過意唔去了.

謝謝.

回覆 os_ecu 的帖子

當然有問題啦! 學校講出來是希望家長關注及一同教導改正子女! 學校只可以在校內管制學生不可講粗口, 但在街上或家中則需由家長負責教導! 一直以來和我們小時都是一樣無分別!
‹ 上一主題|下一主題