用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學 VS 優才
go

聖保羅書院小學 VS 優才   [複製鏈接]

真心請教兩間小學的分別,兩間小學都是好學校,中學DSE成績又好好

聖保羅書院小學
中學是否BAND 1B中學,2017年DSE 和入U率都好好,有冇家長可以分享一下讀這間小學大壓力嗎,語言能力強嗎,學校有冇幫成績較差的學生補底(知道優才有),這間是否很谷,學生要否出去再外補,想了解多一些,THX
http://www.spc.edu.hk/content.php?id=135&mid=4-140-182
http://www.spc.edu.hk/content.php?id=82&mid=8-126

優才(楊殷有娣)書院
中學是否BAND 1B中學,以一間HAPPY SCHOOL 來說實在不差,有10堂家長堂可以更了解學校,有冇家長可以分享一下讀這間小學,DSE成績入3大和8大U大約有多少人,因校網冇公佈
http://www.gtcollege.edu.hk/dse-results.html

我知兩間小學都是好的龍校,因為一讀就12年,兩間 DSE成績比較,是否聖保羅書院更勝優才,所以想了解多一些,THX
   9    0    0    0

我選聖保羅,因是我的第ㄧ志願,有幸入到2nd 已好開心

ATMW227 發表於 17-11-25 11:06
真心請教兩間小學的分別,兩間小學都是好學校,中學DSE成績又好好

阿 Paul

回覆樓主

呢兩間不用比吧
1. Style 完全唔同,一間超谷型,一間happy school
2. 根本唔同級數,SPB 傳統名校,優才只可算新派二線吧

想成績,必揀SPB,想無咁辛苦,優才

Remember_BB 發表於 17-11-25 21:22
呢兩間不用比吧
1. Style 完全唔同,一間超谷型,一間happy school
2. 根本唔同級數,SPB 傳統名校,優才只 ...

GT 邊個話你知係happy? 不是hea 讀happy 型學校喎!
不過兩間明顯的不同風格的學校,SPC 的學生會noble d ,男校有男校嘅好處。
兩間都非常好,個人會選SPC!

有冇家長可以分享一下聖保羅書院小學這間小學,THX

回覆 Felix223 的帖子

在10堂家長堂,學校家教會有家長分享和校長都再三強調GT是HAPPY SCHOOL,冇壓力,學校會輔助成績不達標的同學,功課

ATMW227 發表於 17-11-25 23:16

在10堂家長堂,學校家教會有家長分享和校長都再三強調GT是HAPPY SCHOOL,冇壓力,學校 ...

有機會唔達標,又會幫學生補底,是否真係可以好happy咁讀~~~~

在10堂家長堂,學校家教會有家長分享和校長都再三強調GT是HAPPY SCHOOL,冇壓力,學校 ...

功課少--對比ㄧ般多功課的津校yes
開心--yes 老師有愛心、放假放早D可買平機票旅行、考完試有雪糕食etc
冇壓力--yes to handle 到的學生。課程比ㄧ般津校深。而上中學部英文不是只能僅僅合格。

*感想來自已畢業的優才小學生,現在另ㄧ中學讀中二。

回覆 cmchang0927 的帖子

點解冇上返優才(楊殷有娣)書院讀中學,是否叩到更高的神校,THX

ATMW227 發表於 17-11-26 01:04

點解冇上返優才(楊殷有娣)書院讀中學,是否叩到更高的神校,THX ...

唔。。係dse成績數ㄧ數二的女校
她那年只有2人去了dse比中學部好的學校。
所以讀呢間都要like埋中學部才會不後悔

想問問讀完優小,升去數一數二的神校,程度追得上嗎,另外通常優小頭幾名升中一是否都會叩更高的神校,THX

ATMW227 發表於 17-11-26 02:09

想問問讀完優小,升去數一數二的神校,程度追得上嗎,另外通常優小頭幾名升中一是否 ...

程度追不追得上---沒有問因是同學仔。
出去考---聽説不太會因感情問題。。that is why 我話要預左升番自己中學囉

Remember_BB 發表於 17-11-25 21:22
呢兩間不用比吧
2. 根本唔同級數,SPB 傳統名校,優才只 ...

你指超谷的是SPB?如果是,請問是用什麼標準去判斷是超谷?

回覆樓主

無論校舍環境、名氣,SPB完勝!另一,獨特的Brotherhood 兄弟情,在傳統男校可以深深體會,我揀SPB.

回覆樓主:

spc 唔使考慮

校長public speeches, take w a grain of salt, generally speaking

回覆樓主

I vote for SPB
:wave:

回覆 芝士BB 的帖子

想問問聖保羅書院屬 band 1 A, B OR C 中學THX

ATMW227 發表於 17-11-26 17:32
回覆 芝士BB 的帖子

想問問聖保羅書院屬 band 1 A, B OR C 中學THX
之前大家話1C,但這兩年DSE成績,我覺得基本可說1B有餘。
‹ 上一主題|下一主題