用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2018/19 年度小一自行分配結果公布《27 Nov 2017 (星期 ...
go

2018/19 年度小一自行分配結果公布《27 Nov 2017 (星期一)》 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

各位今年有參加小一自行分配學位既家長, 記得 27 Nov 2017 (星期一) 睇結果.

好多學校都剩係貼出申請表號碼, 小部份會印埋學生名, 所以大家記得要搵返張申請表出黎對丫.

有部份學校會係校網公布資料, 大家可以 9:00am 上一上校網睇左先, 真係無既先去學校睇.

係自行成功既小朋友, 記得 29 & 30 Nov 呢兩日帶齊所須文件去學校辦理註冊手續, 記住間間學校要求都唔同, 記得睇返學校網頁既資料先好去, 免得帶唔齊文件要再去過.

各位家長預註冊日排下隊填下文件再核對都要時間, 要返工既家長記得要預多少少時間, 仲有記得請假丫!

要帶備既文件可以參考以下既資料

1. 小一入學申請表「家長副本」之黃色表格 (非常之重要)
2. 家長身份證正及副本
3. 學生出世紙正及副本
4. 學生相數張 (記得相背面寫名)
5. 貼上足夠郵票回郵信封數個 (開學前學校會有通告寄俾家長)
6. 現金或支票簿

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

下面係近期同小一註冊有關既討論, 大家不妨睇睇~~~

自行收了,是否不能再叩門?
註冊了自行, 之後改變主意, 可否放棄学位參與大抽獎
㨂左私校就要放棄自行同大抽獎
自行收左但放棄註冊, 仍可參加统一派位嗎?
27/11出左自行結果會唔會有人放返直私位出黎?

hppa    發表於 17-11-24 17:38
   4    0    0    0
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

謝謝餅主!!

回覆樓主

Thanks!

謝謝版主
預祝大家都成功

btw,去註冊既家長需要同自行表格上既家長同一人嗎?

pekovian 發表於 17-11-24 21:44
謝謝版主
預祝大家都成功

我都想知

回覆樓主:

好緊張

醒目開學勳章 王國長老

pekovian 發表於 17-11-24 21:44
謝謝版主
預祝大家都成功
當年我係 FTM 所以全部都係我一手一腳做晒, 我只可以講最好係同一人去辦理手續, 為免有任何閃失真係要申請表上面所填既監護人去時, 好難即時請到假丫.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

謝謝版主溫馨提示。

回覆樓主:

回覆樓主:

報紙話要帶埋張報名表先可以到學校check結果,真的嗎?我影了相已有號碼啦, OK?

ericwong520 發表於 17-11-27 08:51
報紙話要帶埋張報名表先可以到學校check結果,真的嗎?我影了相已有號碼啦, OK?
...
應該可以上網check

醒目開學勳章 王國長老

ericwong520 發表於 17-11-27 08:51
...
好多學校都可以上網 check, 方便要返工既家長嘛~~

醒目開學勳章 王國長老

...
邊份報紙既寫手仲係咁唔 update 下下要家長親身去呢? 話聲畀我知真係慳返唔使睇個份報紙.

我囡以前讀個間小學網上公布左好多年囉

2018 - 201 9 年 度 小 一 自 行 分 配 學 位 取 錄 名 單

...

梗係ok喇!不過有d學校真係無得online check, 真係唔friendly
‹ 上一主題|下一主題