用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 廸士尼美語服務大不如前
go

廸士尼美語服務大不如前 [複製鏈接]

我是這套教材用家,如果對新手爸媽來説,勸你不要買,貼錢買難受。你吾會真心喜歡這間公司的!

對於該公司有以下不滿:

自確認買全套教材之後,沒有3年多來顧問沒有人跟進我女的進度。要多次在自己報名上中心學用教材。當時買教材的其中一個重點是配有電話美語的,可以揀叔叔或姨姨丶而家今年年中又話突然取消,因為什麼性別歧視的原因。試問他們的客服也是女人的丶小朋友偏愛溫柔的聲音就被視為性別歧視,太可笑了!

1)公司對於售後顧客意見無動於衷。

顧問在官方發出通知前一個多月透過WhatsApp 群組廣播公司有意改變電話美語報名及其他活動的報名方法,當會員請顧問轉達群組內反對的意見,得到嘅答案是無跟進丶亦無向客服部轉達顧客真正的訴求。

2)原本由每月一次登記整個月的電話美語,現在11月頭通知12月3日起逢星期曰重新登記。原因是因為有人登記了臨時取消丶有人遲了登記(超過登記時間)沒法享用服務,種種原因該歸咎於人手不足丶資源有限丶公司的管理有很大的改善空間!更重要的是公司次次都完全沒有聽取客人的意見,在無咨詢顧客意見下,更改報名方法,不但沒有體會在職及全職媽媽的辛勞,要記得記得每星期日記得報名。這個新措施確係懲罰一班準時報名的家長丶寛容咗
小部分last minute 報名的家長。

這個美語服務資源方面根本吾能夠滿足所有寰宇的客人,如果歸咎臨時取消電話美語丶咁理應吾會影響服務,只是有些人放棄他們的權利,吾通入咗McDonald買咗快餐吃丶有急call有事即走吾吃埋個快餐,你就話佢浪費咩!這個會費已包括的服務因為種種原因要放棄如忘記了丶小朋友睡覺了丶好多媽咪也不由自主!

有電話美語的需求即表示寰宇公司的生意好了好多新客戶丶但這個公司只諗縮數丶一步一步cut走當曰購買時已經實施的服務及方法丶完全沒有售後服務可言。

如果用相同的價錢已經足夠繳付PN㨂一間有信譽丶全英或美籍老師的國際幼兒園。你的小朋友會更開心。

4    0    0    0

宜家用緊Cap 個app 黎緊話可以報電話美語同活動應該有提示功能...其實我同太太返工輪班...反而新方法對我地又好左....不過唔同家庭有唔同感覺都正常....希望黎緊可以平衡到唔同家庭又方便就好啦⋯⋯BTW 套教材我用左四年囡囡英文真係好好.....好主動睇書.....宜家英文仲叻過我😂

之前習慣左每個月20號改做每星期真心係會唔習慣,不過問心自己都試過好多次報左無用到,我自己個顧問話日本個邊行緊視像電話美語香港都想試,但宜家美語老師好多時用左時間去重新打電話俾無聽電話嘅客(因為客人無聽到要打三次) ,如果係真係做到將來可以又有App 去報都得,講真都係怕煩

同有時間中老師唱歌都幾急,如果新方法可以質素會好左改善到

不過講句公道説話,自己用左三年幾見到佢嘅活動質素其實越來越好,由初初百幾蚊到宜家$50蚊就有一堂真心唔覺佢地係Cut Cost , 雜誌由一本變2本kidworld,最重要二囡雖然細B 今年考學校表現好好,個顧問俾好多考學校Tips, 所以可能因為咁我又接受到。

Kathylsy 發表於 17-11-25 02:11
之前習慣左每個月20號改做每星期真心係會唔習慣,不過問心自己都試過好多次報左無用到,我自己個顧問話日本 ...

可能不同用家有不同睇法。我用左迪士尼6年,大仔已畢業,真心覺得佢地服務越做越好。活動真係睇得出好用心,前個月去左美語嘉年華小朋友真係玩得好開心好投入。

以前同大仔交CAP習作要用電腦upload音檔, 而家佢地出左CAP app真係好方便,細女交習作用電話拍片上載就搞掂。

新報名方法反而對於我呢個在職媽媽更方便,因為之前要每月20號報名,唔記得左就成個月無得玩;而家每星期報我就算唔記得咗報下星期都可以玩。

我個sales話遲啲會出活動報名App到時有提示就更加方便。其實都係上網咁幾個制就報到名,用手機都ok。至於佢地follow up我都覺得唔錯,我每次有問題問佢地都好快回覆我。自己亦有去上家長工作坊。其實可以自己主動搵下個sales, 我覺得自己去上工作坊沒有問題,可以跟住Cap去做,是不用sales看進度的,小朋友做唔做到你自然睇到,拎返佢未係好識既部份玩多d就ok。如果錄音或電話美語習作唔合格可以打上CS問點解,佢地會比到意見你。

同意kathylsy講法,講句公道說話,佢地服務真係唔錯,我唔知用迪士尼一套教材亦有買其他公司,但總括來講迪士尼嘅服務係我個人覺得最滿意。

戴定頭盔先,每個人都有唔同嘅睇法,不喜勿插!

CAP 個app 係咩黎?點用架?
我個仔今年K2 考小學都係幾間都有offer 估佢唔到

Abcbyebyelaw 發表於 17-11-23 21:02
我是這套教材用家,如果對新手爸媽來説,勸你不要買,貼錢買難受。你吾會真心喜歡這間公司的!

對於該公司 ...

已用了產品2年,說實話這套產品非常昂貴,會價也要二千多一年,當初選擇使用是因為它有不錯的售後服務,其中重點是它提供每週一次的美語電話,只要每月預約報名一次便能使用,讓小朋友每週有幾分鐘時間透過電話學習英語。不過近月發現公司經常性不依已預約的時間進行活動,間中更爽約,打電話向服務台反應並不得到正面回應,像是被敷顯似的。兩星期前更被知會這個服務的預約形式改變了,由每月預約一次改為更麻煩的每週一次。這個改動不但沒有方便用家,相反地卻令人感覺到公司並不想我們使用這服務,所以把預約複雜化。。。。真失望!

choco_cat1999 發表於 17-11-25 18:57
CAP 個app 係咩黎?點用架?
我個仔今年K2 考小學都係幾間都有offer 估佢唔到

CAP app 可以係app store download.
可以更有系統用教材,我大仔當年都係跟CAP玩,好順利就畢業。
我唔係好識點樣詳細講你知,你可以打比你個sales問下。

回覆 choco_cat1999 的帖子

CAP 個app用黎俾我地玩個時知道佢識左咩,反而以前我大囡玩個時好煩我Upload 左幾次就無up ,
宜家就方便好多。見到個囡每次拎張Cert 同頂帽都好開心,仲要Ammi 頒,你知佢地幾瘋狂,大囡岩岩畢業,您個仔個日有無去?

我也對迪士尼美語的會員活動表示失望!

未講原因之前, 讓我先回應一下Kathylsy。你只說了一少部分: $50元就有一堂的活動只限story telling, 而且是平日的日間時間,對要返工的父母來說其實幾難報到名。他們大部分的活動是成人$60, 小朋友$110 (當然有些甚至更高啦, 例如$140), 留意我們是每年給了2160元會費後, 絕大大大大部分的活動還要額外比錢才能夠參加的! 希望你不要說一半不說另外的一半。

另外回應 Alvinlam416, 請問你是從哪裡收到這個消息的? 我的Sales 從沒有向我證實過有關消息,我亦未從任何官方的途徑得知以上的消息。「黎緊話可以」是你估計的?

好了,說回主題,我當初支持迪士尼美語是被她的售後服務(即顧問及會員活動)吸引,其中一項是美語電話,之前我們只需每個月報名一次,便每星期有美語哥哥或姐姐打來三四分鐘唱下歌仔或傾下計,而他們的Quota是有限的, 不是每個會員也能享用到, 換言之每個月也要鬥快報名。好了, 公司現在突然宣佈更改玩法----給人感覺是: 你想一星期有一次美語電話嗎? 得! 煩請你個個星期報一次名啦!!!! 嘩, 聰明的讀者試想下, 在資源不變下(相同Quota), 我們以前個個月爭一次, 現在變個個星期爭一次!!!! 我們平時湊小朋友已經好忙, 現在還要記住報名才能享用服務。

對於上面有人指出是因為怕有人一個月前報了名, 之後忘記了接聽, 而浪費了Quota, 首先, 我不知道有多少用家是這樣, 我(們)要求迪士尼美語提供數據以支持她這個論點, 但一直得不到答覆。其次, 如果有用家屢次這樣, 我(們)提議可以暫停她/他一次報名以警效尤, 何必一刀切懲罰大多數乖乖地等電話的用家? 另外, 如果公司能增加人手, 便能改善美語哥哥姐姐唱歌都幾急的問題(因為他們要趕著打比下一位), 可是提議至今已經快一個月了, 公司還在敷愆我(們)。我們有理由懷疑, 因為會員漸漸增多, 但人手不足, 公司就增加報名的難度, 那麼自然少了人報名(嫌麻煩), 公司便不用增聘人手。

還有迪士尼美語其他活動本應兩個月出一次通知, 大家在同一個日子報名, 但現在變了每一個活動開始前六星期才可以報名, 聰明的讀者又會好快看到: 咦, 我想報幾個活動咪有幾個日子要「記住報名」?! 係呀, 你估對了!!! 單單報名已經搞到我們頭暈暈 又係那一句, 公司怕我們兩個月前統一報名會唔記得喎! 下!!! 唔記得的人比佢六星期前報名都係唔記得架啦~ 又是一個懲罰大多數乖乖用家的做法。

你們說啊, 難道這不是服務大不如前嗎?

mamawithjoy 發表於 17-11-26 02:19
我也對迪士尼美語的會員活動表示失望!

未講原因之前, 讓我先回應一下Kathylsy。你只說了一少部分: $50元就 ...

感覺公司變心,我們這些用家失寵了。

又差不多一個月了,
仍未見改善!

不同規則都有人公平有人唔公平,無得講,當規則變得對自己不利,唯有轉另一套教材吧,因為好明顯出版商選了另一個客戶群而己

唔係呀... 提供俾小朋友服務都係咁好...

只係太多人報名想公平點,先推星期日

比較下其他教材係0服務

mamawithjoy 發表於 17-12-8 00:52
又差不多一個月了,
仍未見改善!

用家上了賊船,硬食無計

其實他們的服務真係差咗好多,電話美語,playgroup人數太多。其實如果好好甘用set野,買二手仲好。而架仲後侮當年甘衝動冇買二手

對我呢D家長方便左,可以即日諗起就報個晚電話美語,同要讚下宜家老師唱歌無以前咁急,多左時間同小朋友互動對話,平時我地係屋企唔講英文,但佢對住外國人幾有自信,可能我地會選擇平日活動,暫時感覺都舒服,希望黎會有更多野玩啦⋯⋯

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

0408 發表於 17-12-13 07:46
用家上了賊船,硬食無計

又一個月了,還是沒有改善

alvinlam416 發表於 17-12-31 13:26
對我呢D家長方便左,可以即日諗起就報個晚電話美語,同要讚下宜家老師唱歌無以前咁急,多左時間同小朋友互 ...

本來一個月報名一次變成報4,5次,唔明點樣方便左

我又鐘意每星期報,有時可以今日報當日夜晚,之前20  號miss 左就俾人霸晒,宜家加開埋星期五又多一日選擇,幾好👍🏻其實又唔係太麻煩啵
‹ 上一主題|下一主題