用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培僑書院,王錦輝,培基書院
go

培僑書院,王錦輝,培基書院 [複製鏈接]

這三間學校的排名是什麼?請問大家有什麼意見?

謝謝!
   5    0    0    0

SongZT 發表於 17-11-23 20:43

謝謝!
我喜歡培僑,學校入面有好多建築物以名人命名,即係好多人捐錢,感覺資源充足

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-23 21:46
我喜歡培僑,學校入面有好多建築物以名人命名,即係好多人捐錢,感覺資源充足 ...

這未免太膚淺了。捐了錢是不是用得其所是關鍵,老師是不是有熱誠及愛心是最重要

manchester 發表於 17-11-23 21:53
這未免太膚淺了。捐了錢是不是用得其所是關鍵,老師是不是有熱誠及愛心是最重要
...
是的,我比較膚淺,很多時也只是睇表面,我沒有小朋友在培僑讀書,所以也沒有機會了解老師是否有熱誠及愛心

謝謝!

排名以咩野為基準?DSE成績?升內地大學?升海外大學?升本地大學?學費?校舍大?中資辦學?基督教辦學?屬靈氣氛是否濃厚?老師関愛…各項weighting比重完全唔同喎!

建議楼主係"搜尋本版",輸入關字"培僑","培基","王錦輝"爬下文,睇吓網友曾分享/討論過呢3間學校,等自己了解多啲呢3間

回覆 小時了了 的帖子

好認同呀!
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

謝謝!

以下只係純粹我個人weighting比重心水, 個人感覺:
1) 如以 升內地大學, 升海外大學, 升本地大學, DSE成績, 校舍大.....考慮
培僑書院 > 王錦輝 > 培基書院

2) 如以 基督教辦學, 屬靈氣氛是否濃厚, 老師関愛, 個人喜好度..... 考慮
培基書院 > 王錦輝 > 培僑書院

排位, 真係每個人心目中嗰把呎唔同, weighting比重唔同, 名次可以差好遠及完全唔一樣的

ahjoechan    發表於 17-11-24 17:21
HM168    發表於 17-11-24 10:11

小時了了 發表於 17-11-24 08:47
以下只係純粹我個人weighting比重心水, 個人感覺:
1) 如以 升內地大學, 升海外大學, 升本地大學, DSE成績, ...

培基是否英中,以英語授課,他有國際班

HMmummy 發表於 17-11-25 07:43
培基是否英中,以英語授課,他有國際班
培基今日及明日開放日及簡介會,建議您去學校體驗吓及問清楚您嘅疑問

回覆 SongZT 的帖子

我的孩子在培基今年中二, 希望可以給些資料你們參考..

孩子讀了一年多, 最大感覺這並不是一所傳統的英文中學, 所以如果你希望你孩子是未來DSE 7A狀元, 你大可以找回些傳統的學校..所以直接跟培僑書院,王錦輝比較那所7A狀元比較多, 肯定沒法比較,

以下是我所了解/觀察到培基書院的教學重點:
- 看重學生品行,
- 看重記律
- 學校經常說全人發展, 意思是全面身心發展平衡
- 功課不太多, 因為希望同學多主動提問, 安排及分配時間
- 英文比較深和多, 開始時候家長及學生辛苦, 但慢慢同學都追到, (過去DSE 都是全部英文合格)
- 感覺大多數同學仔都覺得開心及喜歡這學校
- 老師大多數都比較年輕, 有熱誠,但經驗不足卻容易產生其他問題
- 學校資源算不錯, 願意投放在學生身上(這有點安慰, 不枉交這麼多學費!)
- 有點中產Feel, 很多家長準備給仔女去外國升學, 課程所以有點IB feel. 所以DSE 成績未能反映學校室真實性

希望能給各位意見.

ps: 另外今天2017培基簡介日, 看到過去2天人都比較多, 可能競爭都會比較激烈,

魚池泥 發表於 17-11-27 03:36
回覆 SongZT 的帖子

我的孩子在培基今年中二, 希望可以給些資料你們參考..
今年好似話面試人數由700增至800
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

回覆 yf03 的帖子

1.培基有精英班,不過家長係唔會知邊班2.兩測兩考
3.請其他家長答

vvmon 發表於 17-11-27 13:53
回覆 yf03 的帖子

1.培基有精英班,不過家長係唔會知邊班2.兩測兩考3.請其他家長答

3.叩門位數量 ---- 我估年年數量不一樣吧! 叩門位相信係培基收咗而7月放榜當日無去註冊嘅同學仔嘅數量

我好記得今年2月註冊培基時, 嗰書記講過我哋要係7月放榜當日幾多點前(唔記得幾多點)帶埋派位證嚟培基再註冊, 當日過咗時候唔再註冊會即刻放返學位出嚟俾叩門學生. 當時我都好傻好神經質並且發惡夢, 好驚自己7月派位嗰日唔記得自己去培基再註冊而令阿女無書讀. 所以, 我好記得培基係咁講過.

所以, 我估如果無咩人唔註冊, 咁就無咩叩門位了. 相反, 如果多人唔註冊, 咁就多叩門位.

舉例今年升中派位當日, 培基係7月11日已出公告 "升中學位已滿", 叩門位好快收滿
11 July 2017: http://www.spkc.edu.hk/home/index.php?subsection=news&file=news_detail&school_news_id=982&mid=123

小時了了 發表於 17-11-27 14:42
3.叩門位數量 ---- 我估年年數量不一樣吧! 叩門位相信係培基收咗而7月放榜當日無去註冊嘅同學仔嘅數量

我 ...

我有親戚個案,她告之:

今年7月11日上午12時前叩門的,仲有叩門位。那段時間僥倖被收的,要在1:30前註冊。

下午才來的,已告之第二天才考試。據聞都無位,要後補。

另外,她聽到很多派了馬崇在7月11日上午叩門,2/5有收。

總之,如果叩門不能遲。要第一天早上。

nicolemummy 發表於 17-11-27 15:04
我有親戚個案,她告之:

今年7月11日上午12時前叩門的,仲有叩門位。那段時間僥倖被收的,要在1:30前註 ...
我都有印象係派位當日朝早一定要去培基再註冊, 但我驚記錯咗, 因為只得半日時間咁短俾家長去註冊. 依家見你咁講, 都幾肯定我無記錯係要派位當日朝早去培基再註冊, 無註冊的話下午就當叩門位俾人叩門喇.

小時了了 發表於 17-11-27 15:10
我都有印象係派位當日朝早一定要去培基再註冊, 但我驚記錯咗, 因為只得半日時間咁短俾家長去註冊. 依家見你 ...

親戚話:

不錯,禮堂一邊註冊,一邊叩門,叩到門既有紙仔過隔離即刻註冊。所以並沒有7月13日和14日的全港註冊的

回覆 小時了了 的帖子

分享多少少, 當年(2016年)培基的扣門位是30個 (學校在電話中告知), 當天約有200多人扣門, 首先是英文程度測驗, 拿到粉紅色紙代表英文達標可以進入下一步面試, 否則拿白色紙代表可以走得

我孩子的成績約是2B左右, 應該算是扣門的最後收的幾位, 因為是在7月間, 突然間有個"3"字電話(想唔接, 以為是推銷電話), 說必須在明天去註冊, 否則當放棄... 最後上了這尾班車!

個人覺得如果真的希望增加入讀機會, 面試表現自信, 自主的表現很重要, 希望幫到大家!

小時了了 發表於 17-11-27 14:42

我 ...

如果二月註冊左,放榜后當日再註冊。咁即是沒有參加統一派位?
是否四月已經簽番undertaking 比培基?謝謝

twcheung 發表於 17-11-28 12:52
如果二月註冊左,放榜后當日再註冊。咁即是沒有參加統一派位?
是否四月已經簽番undertaking 比培基?謝謝 ...

"如果二月註冊左,放榜后當日再註冊。咁即是沒有參加統一派位?" ------ 係

"是否四月已經簽番undertaking 比培基?" ----- 簽番undertaking 比培基係培基出信俾取錄信時會俾大約一個星期時間您簽返undertaking 比培基. 培基大約會係 2月中開始出取錄信. 愈後取錄的話愈短日子俾您簽返比學校, 有網友曾分享今年3月尾時開始收電話取錄, 第二日就要註冊番undertaking 比培基. 所以簽番undertaking 比培基係由2月中至4月初, 唔同階後唔同時間交

留意少少, 培基比較早交 undertaking 俾教育局. 雖然 Parents' Undertaking 寫例如2017年4月20日或以前交教育局, 但今年卻係4月8日之前已交教育局了. 所以, 如果註冊咗培基後想參加官津校大抽獎, 要早啲決定早啲轉軚去返培基取消學位, 攞返小六學生資料表參加大抽獎

‹ 上一主題|下一主題