用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生非常抗拒阿媽在學校附近出現
樓主: mariobie
go

初中生非常抗拒阿媽在學校附近出現 [複製鏈接]

Chole 發表於 17-11-27 16:41
個仔中二,我仲有揸車接送返學放學,但係佢有So 嘛,唔使咁早起身,又會買下午茶俾佢。
我老細以前阿太子女, 叫阿爸接送要停遠D, 唔好俾同學見到佢, 不過唔代表唔駛接送喎。

王家爸爸 發表於 17-11-24 21:03
先抗拒阿媽,再抗拒阿爸,大啲就唔再抗拒。

其實,係唔係用“抗拒”兩字算恰當?係試圖獨立,成為他們自己。家長們要做“潛水艇”,一直觀察,放鬆,適應變化

RiboMM 發表於 18-1-28 16:28
其實,係唔係用“抗拒”兩字算恰當?係試圖獨立,成為他們自己。家長們要做“潛水艇”,一直觀察,放鬆, ...
“抗拒”定只係“反感”,好睇小朋友同埋父母既處理方法同態度,個個情況唔同。做“潛水艇”係個唔錯既做法。

回覆 mariobie 的帖子

有呀,連親子旅行都未曾去過,因佢吾想,家長日叫我自己去,講座都吾想我去,但關系良好架,平日出街仲有拖我手。

chrischeung 發表於 18-1-29 22:56
回覆 mariobie 的帖子

有呀,連親子旅行都未曾去過,因佢吾想,家長日叫我自己去,講座都吾想我去,但關系 ...
中一、二好多男仔都會連親子旅行、家長日、講座都唔想去。但係到中三、四就會好啲。

回覆 王家爸爸 的帖子

而家中3了,都一樣仲話親子旅行冇人會去,話自己家人去米一樣呢,攪到我咁耐一個家長都未識過,同間中學一絲感情都冇

chrischeung 發表於 18-1-30 09:37
回覆 王家爸爸 的帖子

而家中3了,都一樣仲話親子旅行冇人會去,話自己家人去米一樣呢,攪到我咁 ...
等多一年,應該會慢慢改變,男仔都差唔多。

mariobie 發表於 17-11-23 16:33
有同感嗎?不想認我做阿媽咁
但本身母子關係非常良好,可能佢怕比同學見到阿媽等佢放學,佢會尷尬
...

小朋友長大了, 獨立性越來越強, 反叛期也開始了, 正常!

熊大 發表於 17-11-24 11:29
我女只唔俾送到校門,但佢好想我lunch找佢食飯,話可以食好d喎
我女依家有時返半日,話一起食lunch,佢竟然話要問下朋友先,如果朋友唔得閒一起,先過來搵我

b3410 發表於 18-2-6 08:08
我女依家有時返半日,話一起食lunch,佢竟然話要問下朋友先,如果朋友唔得閒一起,先過來搵我 ...

我亞女仍然願意,佢d同學join埋都試過。

mariobie 發表於 17-11-23 16:33
有同感嗎?不想認我做阿媽咁
但本身母子關係非常良好,可能佢怕比同學見到阿媽等佢放學,佢會尷尬
...

我女兒想我陪,但又想獨立之餘,又怕其他同學笑,所以,如果同學一齊走,就不用陪,一個人走,希望父母陪,有其他同學,近距離陪同。我哋都會努力配合, 她的感覺有良好。
‹ 上一主題|下一主題