用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 考評局批考生學養不足 張欣欣:學習時間太短 ...
樓主: elbar
go

考評局批考生學養不足 張欣欣:學習時間太短 [複製鏈接]

simonwan 發表於 17-11-27 13:34
考評局班人以爲考 AO。

你形容得好貼切

1998Ruby1998 發表於 17-11-28 06:05
回覆 simonwan 的帖子

寫議論文我一定死硬,而且會非常便宜班讀中史、西史嘅學生。

甘啦!議論文百分比低 D,OK?

DSE 中文科各題比重提議:
1. 作文卷 (50%)要求寫三篇文章
議論文(600字) 15%
其他文體(900字)25%
公函 (300字)10%

2. 範文及閲讀理解 (50%)
範文問答 20%
閲讀理解三篇,其中一篇文言文  30%

simonwan 發表於 17-11-28 20:13

字數少得制啦,600 字寫唔得靚

公函就少少麻煩,班老師自己寫公函都會錯,誤人子弟

simonwan 發表於 17-11-28 20:13

你的建議都唔錯,即係走番以前會考的模式,只考兩份卷, 不過,我認為可以有些修訂
1. 作文卷 (50%)要求寫三篇文章
命題作文40%
實用文10%
(作文文體不限,講真,唔係個個學生都擅長寫議論文)

2. 範文及閲讀理解 (50%)
範文問答 35%
閲讀理解三篇,其中一篇文言文  15%
(強化範文的重要性,鼓勵部分勤力的學生能靠努力得到唔錯的成績)
(自2007年起取消範文,高等院校已嘗到學生中文水平急滑,有範文,至少,學生都會默下書,背誦下,唔會談游無根)

1998Ruby1998 發表於 17-11-28 21:19
字數少得制啦,600 字寫唔得靚   

公函就少少麻煩,班老師自己寫公函都會錯,誤人子弟 : ...
其實,公函的格式,範例, 一D都唔難搵,出版社,網上的資料比比皆是,如果老師咁都搞錯,只是該老師備課不足而已,又未去到誤人子弟咁誇張吧

回覆 chun媽 的帖子

隔離版話學校同通告、家長信,會發現用錯字、格式錯。然後自己教小朋友寫,結果派返黎話用法古板,扣左唔少分。同埋的確有少少棘手,因為依家公函形式變近,例如以前抬頭一定係先生女士,但係依家可以寫名,以表親切。如果圈起話錯,同學又搵到封公函係咁寫,咁該是對或錯?

1998Ruby1998 發表於 17-11-29 15:59

隔離版話學校同通告、家長信,會發現用錯字、格式錯。然後自己教小朋友寫,結果派返黎 ...

格式呢加野,有寬緊之分,有時真係好難定對錯。以考評局的要求,多為上行公函,上款就不能直呼其名,如xx局李主席[大鑒]:
就最穩鎮。

1998Ruby1998 發表於 17-11-29 15:59

隔離版話學校同通告、家長信,會發現用錯字、格式錯。然後自己教小朋友寫,結果派返黎 ...

又例如祝頌語的擺位都有寬緊之分,正式係
@@祝[要skip2個格]
生活愉快[要頂格]
‹ 上一主題|下一主題