用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門
go

叩門

可唔可以有直資位到6月時去叩津校,會唔會成功機會细d, 有無成功例子

hppa    發表於 17-11-23 18:03

alicelam881 發表於 17-11-23 00:16
可唔可以有直資位到6月時去叩津校,會唔會成功機會细d, 有無成功例子

有直資叩門, 机會較少, 因為位少, 另学校都先救宝校優質学生先。

hppa    發表於 17-11-23 18:03

醒目開學勳章 貢獻勳章

絕對可以,

早幾年有朋友自行沙呂,之後有培僑offer (wkf failed),6月叩wkf (放培僑),之後收到沙呂offer
恐龍家

alicelam881 發表於 17-11-23 00:16
有直私 offer 與叩門津校,兩者完全冇關係!名官或津校在叩門階段,一般只有 十個八個位由學校自主控制,所以學校一定把握叩門階段收有能力嘅小一申請人,因此機會均等。名官或津校揀選學生只睇面試表現及學術水平!

回覆樓主:

有鄰居, 有YW offer, 扣吾到沙呂, 叩門準則好難了解, 我只知, 認人好過認字。

醒目開學勳章 王國長老

assado 發表於 17-11-23 04:22
有直資叩門, 机會較少, 因為位少, 另学校都先救宝校優質学生先。

優質就有關,寶唔寶校唔係重點

回覆 小曳人 的帖子

想問一下,如註冊了直資,之後想扣沙呂,但註冊了直資就不可以大抽獎,0甘沙呂要2個1才可扣,無得填大抽獎,何來11 可以扣?

醒目開學勳章 貢獻勳章

rayseed 發表於 17-11-23 10:36
回覆 小曳人 的帖子

想問一下,如註冊了直資,之後想扣沙呂,但註冊了直資就不可以大抽獎,0甘沙呂要2個1 ...
好多人誤會咗111
其實大部份學校係認你"所有"選擇都係佢,如果你得一次機會 (自行入紙),咁你做咗,你已經係"111"

我上面個例子,係1--,佢唯一一次選擇係沙呂,所以有面試機會
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

謝謝你回复!我自行都填了沙呂,但只是15分,所以之後想再扣門!

我覺得有直/私唔影响叩門結果, 不過你要預左佢會問點解你有咁好的offer 仲要黎叩門, 面試前, 家長要好好諗清楚點答.

上年有直資 offer 放棄大抽獎
到叩門時叩返自行個間 仲跨區叩左d 熱門小學都成功 政府學校收左後就要去教署申請返張註冊証

hppa    發表於 17-11-23 18:04

應該無影響,學校揀表現和成績。

hppa    發表於 17-11-23 18:05

小曳人 發表於 17-11-23 10:43
好多人誤會咗111
其實大部份學校係認你"所有"選擇都係佢,如果你得一次機會 (自行入紙),咁你做咗,你已經 ...

早幾年唔知,上年已經唔可以了,同學仔註冊咗直資,只有1 0 0 扣沙呂,連面試機會都冇。

我想問因私校收左,不能參加自行及大抽獎,這樣仲可唔可以叩津官校。

littlefish2012 發表於 17-11-23 23:24
我想問因私校收左,不能參加自行及大抽獎,這樣仲可唔可以叩津官校。

當然可以啦!

回覆 99dogdog 的帖子

由於無參加自行同大抽獎,因此無註冊証明。我問過教育署,佢地話叩門成功6月可申請返,但因過左正常程序因此註冊証可能要6星期先有,甘學校仲會唔會等你呢?

有無人參加自行同大抽,而又叩到官津校,請問到時官津校收左,趕得及註冊嗎?程序如何?煩請賜教,

謝謝!

littlefish2012 發表於 17-11-24 10:48

由於無參加自行同大抽獎,因此無註冊証明。我問過教育署,佢地話叩門成功6月可申請 ...

我仔上年有參加自行但不收..之後直資收就無得大抽獎..再之後就扣門入到某津校

我覺得咁..你到時叩門時在叩門信上寫清楚你無參加大抽獎因為你有直資/私小收左...但又心儀津校的教育方法云云(你自己寫原因)
如果津校收你叩門..他們會俾位你..你要同津校講你等緊教育局果張派位證(大約個半月)
你確認叩門成功之後快D去官塘教育局補辦手續..他們會求其派一間你果區的小學俾你(你預無人去果D寶校)..之後你就將派位證交返果間收你的津校
這是我上年的經驗

存感恩的心

littlefish2012 發表於 17-11-24 10:48

由於無參加自行同大抽獎,因此無註冊証明。我問過教育署,佢地話叩門成功6月可申請 ...

我哋以前經驗係,正常學校係統一派位後,至註冊限期前,係唔可以幫叩門生註冊,當年叩門津校收左,我哋係無須做任何野,依學校指示就得,即係,從無補辨派位證~~~

學校收得你,自然會教你點做~~~

回覆 littlefish2012 的帖子

只有收政府資助的直資學校收咗才不能參加統一派位,私校收是能夠參加統一派位的!而自行在9月已經報名,一般比一些直私還早出結果,應該不會影響到的吧⋯⋯

唔緊要,我舊年都係自行衰咗,註冊咗直資,直到大抽獎(我地無份玩)後,拎住1--去叩返自行果間。學校收咗後,我地去教育局補領張“小一入學申請”,佢地會比張收條你,學校就要張收條嘅副本(無寫明邊間小學),就當註冊咗~ 咁當然8月中到有張真嘅,要拎返去學校啦!