用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B2男 想入英中
go

B2男 想入英中 [複製鏈接]

黃大仙區 B2男 想入英中 2次呈分都衰左 數仲C添 依家林緊報 福中 顏寶0 李國寶 但主流英中B2好似無咩得選擇咁 唔想佢讀中中 怕佢攪唔掂

elbar    發表於 17-11-23 19:36
   0    0    0    0
bb 5月23號 出世la   [size=medium]得閒就入黎睇下la.

味兒 發表於 17-11-22 23:55
黃大仙區 B2男 英小想入英中 2次呈分都衰左 數仲C添 依家林緊報 福中 顏寶0 李國寶 但主流英中B2好似無咩得 ...
呈分衰咗, 衰成點呢?

要入英中, 首先英文要唔差

如果英文唔好, B2英中都唔駛諗了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-23 09:42
呈分衰咗, 衰成點呢?

要入英中, 首先英文要唔差

hkpapa852

你好!係我呀!小兒成績學校認為係B2C
因為小學為英文直資學校,但佢出去面試老師覺得佢英文好。

咁我應該選擇坐車遠(英文直資中學B2B)車程一小時,定樓下官津自行分配選B2C 學校呀?
定係應該博下選B2A 王華湘中學呀?
太擔心,唔知點算好。

asd456 發表於 17-11-23 09:50
hkpapa852

搵幾間水平較佳既B2直資去試吓.....

如果英文好的話, 可以搏下NPL, LKP, St Margaret, 呢幾間都收不少英文好但成績一般既學生....
較理想既B2直資, 可能係基崇, 播道.

自行的話, 王華湘競爭太大 (因始終係區內B2大熱), 學校亦想升呢, 應該無乜機會, 不如去外區既B2中學搏吓

但主要問題..... 如果B2直資收咗, 妳會否放棄派位(官津中學)?

目前情況, 照報直資同選兩間自行既中學, 到萬一所有直資落空, 才研究大抽獎吧!

有直資offer先決定是否再抽獎, 不過如果直資學校水平唔差, 我建議選直資, 畢境妳個區既B2中學, 除王華湘之外, 其餘都只係B2C左右水平.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

可以試考PLK 羅氏基金中學呀,佢係英中。我囝舊年有band 2兩位同學入左。(但要留意舊年學生人數比較少,但直得試下)

回覆 hkpapa852 的帖子

聖瑪今年有個要求, 要全b 先可以交表, 數學c 唔ok ar

回覆 可口可樂123 的帖子

之前已經咁, 我女中文無B去報名, 收文件RECEIPT小姐同我老公講, 咁既成績, 唔會有得IN GA LA, 不過如果你想放低就放低啦, 我老公照放, 結果咪又係CALL INTERVIEW, 所以有興趣可以試試

wingwing2009 發表於 17-11-23 16:32
可以試考PLK 羅氏基金中學呀,佢係英中。我囝舊年有band 2兩位同學入左。(但要留意舊年學生人數比較少,但 ...

你仔二個同學有冇咩特別技能?band2都收咁唔止睇成績喎

反而需要諗係「想入英中」,定係「適合英中」。

vincat 發表於 17-11-23 17:44
回覆 可口可樂123 的帖子

之前已經咁, 我女中文無B去報名, 收文件RECEIPT小姐同我老公講, 咁既成績, 唔會 ...
会唔会你女女除中文外, 其它都好好呢? 中文唔好, 佢都心中有數(佢現有学生中文都唔会係好top果類)

asd456 發表於 17-11-23 09:50
hkpapa852

小朋友用英文教學6年,而普遍成績是B2C,會否因為:

1. 英文教的科目拉底了中文教的科目,或
2. 普遍成績都是B∼C,無特別出色或差勁

如果1. 會否讀返中文教學好些

如果2. 要㨂B2B∼C直資中學

現今好多中文小學學生,上津校英中一係狂好(英文強去英中,少了中文, 特別男仔唔鐘意中文);一係狂差(中文強去了英文,8成科目全覆沒)。所以,實況是,英小6年讀英中的優勢時,看看呢6年成績普遍如何。

如果是2. ,我覺得讀直資比讀津校適合些。

小黃豆B    發表於 18-1-30 18:18
王家爸爸    發表於 18-1-30 17:44

nicolemummy 發表於 18-1-30 16:32
小朋友用英文教學6年,而普遍成績是B2C,會否因為:

1. 英文教的科目拉底了中文教的科目,或
講得啱,其實小朋友適唔適合比家長想唔想更重要。

twhkleung 發表於 18-1-30 16:28
会唔会你女女除中文外, 其它都好好呢? 中文唔好, 佢都心中有數(佢現有学生中文都唔会係好top果類)

...

其實係一家四口子

回覆樓主

派位可以跟小學校網派,黃大仙有英小嗎?

回覆 sfuhsg 的帖子

佢係英文班  數學同常職 用英文教
bb 5月23號 出世la   [size=medium]得閒就入黎睇下la.

味兒 發表於 18-2-10 11:50

咁又叫英小?是否P5-6先用英文?
不如開校名咁等資深會員分折

味兒 發表於 18-2-10 11:50

樓主是否讀黃大仙聖文德?我知佢地有一班英文班。不過,出面的中學未必當佢英文小學咁睇,所以,考直資都是好睇你英文成績來決定。
黃大仙區都有些b2津校有開英文班,可以上綱搵下資料

大件仔 發表於 18-2-10 16:07
樓主是否讀黃大仙聖文德?我知佢地有一班英文班。不過,出面的中學未必當佢英文小學咁睇,所以,考直資都是 ...

講得正確,不可以叫英小,中學一拎全港排名就知龍與鳳

係 唔應叫英小 只係P1-P6 數常係英文教
‹ 上一主題|下一主題