用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如小朋友兩個以上
go

如小朋友兩個以上 [複製鏈接]

大家多是選讀同一間學校(跟哥哥姐姐),還是另一間新學校?
讀同一間===優點?缺點?
讀另一間===優點?缺點?
   0    0    0    0

masarubb 發表於 17-11-22 23:12
大家多是選讀同一間學校(跟哥哥姐姐),還是另一間新學校?
讀同一間===優點?缺點?
讀另一間===優點?缺點?

我現在是分開2間讀的,優點是真的可以根據小朋友性格,性情選合適的學校。我地做父母又可交換教材玩,又可睇到2間學校/唔同家長既優點缺點。親子勞作加D野換d野又可以交去第二間學校咁。種花,同一盤花比2間學校做記錄(因為有1盤種死左)。
唔好係接番學放學一定要揀有點對點校車,先可以控制到,除非有幾個人幫手湊。同埋學校旅行,賣旗咩都要搞2次,通告手冊時間表要記2間咁囉。

两姊妹性格能力嗜好完全唔同,但讀同-间幼稚園同-间私小,之後-个升津中-个去直資~~两个都讀得好好。
我諗分两间小学讀最痛苦係唔同測考時间,分分间每个月都係度不断温書,全家無得去玩~

wcyjessica 發表於 17-11-24 22:56
我現在是分開2間讀的,優點是真的可以根據小朋友性格,性情選合適的學校。我地做父母又可交換教材玩,又可 ...

多謝你嘅分享。就黎要做決定了,個人都好想以小朋友性格和發展選幼稚園。二選一真係好難選擇。

masarubb 發表於 17-11-26 08:23
多謝你嘅分享。就黎要做決定了,個人都好想以小朋友性格和發展選幼稚園。二選一真係好難選擇。
...

我都煩惱緊呢個問題

我就儘量幼稚園,小學讀同一間。因為小朋友細細個,需要家長照顧,參與比較多。因為時間有限,一起接送,測考,運動會,活動等可以節省大量時間。跟功課,睇手冊都簡單好多。校服都可以環保再用
學校老師也都相熟,更加方便互相配合。

我2個是同性別(男仔), 但性格好不同.   細的當初考到同哥哥不同的熱門幼稚園同直私小學, 最後都決定去番同哥哥一樣的那一間.   因相差4年幾, 幼稚園是不同期, 小學可以同校一年.  

同一幼稚園同小學, 有共同的經驗, 感覺好開心.
‹ 上一主題|下一主題