用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 思想爭扎中
樓主: siujumpjump
go

思想爭扎中 [複製鏈接]

回覆樓主

啟思唔平,樓主應該有一定銀彈,有冇打算將來去外國讀書,係咪想上啟思中學?例如諗住高中已經去外國,就啟思啦

siujumpjump 發表於 17-11-22 11:11
一路以來,一起同小朋友并肩作戰!佢肯同我一齊cher到最後,終於有offers 放鬆下來,終於尋回惜日笑容⋯⋯
...
升中有咩目標? 定係諗住一定會出國讀書?

如果一定要留係本地讀書, 一係搵間讀12年, 否則輕鬆完6年小學先嚟辛苦, 仲難適應
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

可以留港,當然最好⋯⋯
去外國係可以接受

咁升中讀啟思中學,又o唔ok呢?如果ok,咁唔使唸啦。

如果會唔開心或者失望,咁答案好明顯。讀德雅要去比德中好的學校,亦要付出。德雅英文教快,功課亦唔少,唔係輕鬆果種學習。

Afford到,啟思。世界變了,懂得主動學習,有解難能力,非常重要。

如果樓主彈藥那麼充足,全日讀啟思,放學可再外補.外補可以補到串字文法,但補唔到主動積極,創意思維,這些只可能在特別的學校環境裏,才可浸出來的,畢業後的孩子,就兼備主動創意及紮實文法基礎,競爭力更大,相信有不少啟思家長這樣做,所以啟思top那批學生,是受名校青睞的
不過,聽聞啟思其實並非想象中輕鬆,也有谷的一面,因些放學後,還有無時間精力去外補,也是疑問

WangandYu 發表於 17-11-22 18:58
如果樓主彈藥那麼充足,全日讀啟思,放學可再外補.外補可以補到串字文法,但補唔到主動積極,創意思維,這些只可 ...

同意。

我相信啟小家長會咁做。

WangandYu 發表於 17-11-22 18:58
如果樓主彈藥那麼充足,全日讀啟思,放學可再外補.外補可以補到串字文法,但補唔到主動積極,創意思維,這些只可 ...

似乎大家對啓思都有好正面的評價。係的,世界變了,十幾二十年之後嘅世界會係變成點呢?其實我都好懷疑現在果種傳統的教育方式。

P1Girl 發表於 17-11-22 13:59
我都有同感...
驚佢而家讀得辛苦...... 如果而家讀得舒服, 又驚佢之後升中唔夠兢爭力....!!
唉!!!

我都同感,好驚同小朋友揀錯

回覆樓主

未來趨勢會係點⋯⋯真係好難估!
但無奈⋯⋯
唔知係香港教育制度搞到一眾家長癲,還是家長個個都谷到個小朋友變左滿身武器的小戰士,學校先會愈來愈癲?
究竟雞先定蛋先?
究竟做返自己想做嘅嘢?定係跟住個勢去做?
真係好驚揀錯(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題