用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 孖仔選校請教, 褔小VS聖若瑟VS禮賢
go

孖仔選校請教, 褔小VS聖若瑟VS禮賢

我有一對孖仔, 阿哥有褔小,聖若瑟,禮賢offer, 但細佬得聖若瑟及禮賢offer, 阿哥啲性格比較啱讀褔小,如果分開兩間學校讀會否好麻煩?聖若瑟比較谷,小一已經教小二課本,但始終係基督教傳統出名名校,而褔小在小一,二為過度期比較舒服, 而且是雙班主任制, 對小朋友跟足啲,最緊要係有褔中back up,現在煩惱中, 請問各位會點選擇, 想聽多啲意見再作決定  thx ! P.S.禮賢係中文小學, 而且較少外籍老師  所以未必會選擇

回覆樓主

我自己覺得2個讀埋一間會方便照顧d。返學或假期都一樣。。
細佬有無褔附waiting?可能waiting到呢。

saiyan 發表於 17-11-22 02:32
我自己覺得2個讀埋一間會方便照顧d。返學或假期都一樣。。
細佬有無褔附waiting?可能waiting到呢。
...
細佬連褔小第二輪面試都入唔到, 只係得第一輪後備, 真係唔使諗 !所以咁先煩

wing991 發表於 17-11-22 08:40
細佬連褔小第二輪面試都入唔到, 只係得第一輪後備, 真係唔使諗 !所以咁先煩  ...

可否分開返學。人手ok嗎?可以分開,選擇各人適合小學。而且分開,可訓練佢地獨立D,孖仔通常一個依賴另一個,分開可以訓練佢他獨立。

回覆樓主

如果兩個小朋友分開學校,都好頭痛,你要考慮將來遇到學校的活動、測考時間唔同或撞期。另外孖仔通常做什麼都喜歡一起,不代表互相依賴,你最好都睇下對仔會唔會接受大家分開上學。

Felix223 發表於 17-11-22 09:20
如果兩個小朋友分開學校,都好頭痛,你要考慮將來遇到學校的活動、測考時間唔同或撞期。另外孖仔通常做什麼 ...
呢個都係我考慮緊嘅問題 !

wing991 發表於 17-11-22 10:12
呢個都係我考慮緊嘅問題 !

你之前都開過post 問福小同Kln Bay St Joe,三間內我會首先take 走福小,除非你本身係target 福中,另外對孖分開讀,所有分配的時間好大問題,唔係講笑,反正Kln St Joe 同禮賢都係好好的學校,呢兩間去揀好過,Kln Bay St Joe 會谷D,叻嗰班出路好好,亦本身有中學部(留意非全英中)。而禮賢會讀得舒服D,呢度有用家之前分享過嘅,升中派位都好好。

而家幫仔女搵小學真係好煩, 不旦止淨係諗小學6年, 仲要諗埋6年後的中學, 仲要配對埋間學校啱唔啱個小朋友讀

Felix223 發表於 17-11-22 10:27
你之前都開過post 問福小同Kln Bay St Joe,三間內我會首先take 走福小,除非你本身係target 福中,另外對 ...

聽有媽媽講禮賢係靠自己谷,學校本身唔谷,所以先有咁嘅升中成績。唔知事實是否如此

wing991 發表於 17-11-22 08:40
細佬連褔小第二輪面試都入唔到, 只係得第一輪後備, 真係唔使諗 !所以咁先煩  ...

如果最想大孖讀福小,又想細孖一齊讀,寫求位信啦,陳述你家情況。校長自己都係有三個孩子的媽媽,會明白你。雖然細孖入唔到2nd in, 但福小本來就有復活賽俾入唔到既或無報考過既小朋友面試,你寫信先,可能俾細孖in多次呢。
當然,咁做都要d時間,就要註冊埋禮賢或StJoAC先,呢兩間揀定一間先

crystalupala 發表於 17-11-22 14:31
如果最想大孖讀福小,又想細孖一齊讀,寫求位信啦,陳述你家情況。校長自己都係有三個孩子的媽媽,會明白 ...
我都有打算咁做 ,謝謝 !

雖然有D自私, 但樓主其實可以Hold住兩間既位, 看看最後到否等到福小收晒兩個.... 當然, 亦要諗清楚, 如果最後只有一間收晒兩個, 要點決定
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

wing991 發表於 17-11-22 01:36
我有一對孖仔, 阿哥有褔小,聖若瑟,禮賢offer, 但細佬得聖若瑟及禮賢offer, 阿哥啲性格比較啱讀褔小,如 ...
原來聖若琵是傳統出名名校黎架咁當然揀名校啦...

回覆樓主

如果你放左兩個禮賢offer出黎,好多人會感激你!希望你早點有決定唔好hold位

Btw , 你小朋友都好叻,兩個一齊有offer

HK-MAN 發表於 17-11-22 16:34

灣仔個間聖若瑟先係傳統一線名校,九龍灣個間不是。

creama 發表於 17-11-22 16:38
灣仔個間聖若瑟先係傳統一線名校,九龍灣個間不是。
我當然知啦

HK-MAN 發表於 17-11-22 16:34

觀塘St Jos以前算一線名校,但自從以前校長唔知發乜傻自願降grade用母語教學做中中后,所有band 1學生中途轉學或p6后bye bye去其他英中,觀塘St Joe巳跌到band 2,慘情。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

scytsin 發表於 17-11-22 16:35
如果你放左兩個禮賢offer出黎,好多人會感激你!希望你早點有決定唔好hold位

Btw , 你小朋友都好叻,兩個 ...
禮賢應該會放出嚟其實我唔覺得兩個仔叻,只係覺得佢哋好彩, 預著啲比較唔鍾意講嘢嘅小朋友一齊面試

lulumelody 發表於 17-11-22 08:54
可否分開返學。人手ok嗎?可以分開,選擇各人適合小學。而且分開,可訓練佢地獨立D,孖仔通常一個依賴另一 ...

孖女先會依賴,孖仔係調轉。

wing991 發表於 17-11-22 16:11
我都有打算咁做 ,謝謝 !

寫多兩封信俾福附校長吧。如果收埋細仔,6年後一齊升上福中,唔駛煩。