用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院幼稚園部 高幼家長的分享
go

高幼家長的分享 [複製鏈接]

近日在小學版有不少家長想多了解高幼評價,我想用家可在幼稚園版多分享,讓有意入高幼的朋友有更多資料參考吧!
   2    0    0    0

我家小孩在高幼畢業,給大家一點分享

師資:校長熱心教育,十分專業,不時在集會與小孩分享道理,在每年的各級家長觀課,都會在各場觀課日與家長分享教育心得。教師用心教學,但因學校對老師的要求很高,工作量大,每年的人力流動較高。NET流動最大,但學校在這方面的自主度不高,受整個辦學團體的政策所限。有護士及社工照顧學生,但唔清楚她們實質的工作量。

設施與行政:活動空間充足,早會或午會前可在禮堂聽故事/玩大肌遊戲/玩單車,體育課可在禮堂或操場進行活動。行政清晰有效率,雜費收費合理。

德育:每天集會都會教導學生感恩/態度/品德等,透過集體遊戲或話劇加深了解。每月有德育主題,同學在家記錄相關的好品德實踐。對紀律要求高,集會時同學很安靜,隊伍整齊。

學術:中文字體的要求頗高,大部分小孩能在校學懂當天目標詞的寫法,但筆順或須家長多指導。每天有英文課,普通話每星期兩天,學校講明注重母語教學。教具用心制作,設計有包含不同的教學策略。課堂分組活動,須小孩有良好專注,完成一個task後自動轉task,如果小孩手腳慢,或者掛住玩(其實係鼓勵做晒先去玩具角玩),可能做唔晒。課堂有請學生在同學面前答題,但不多,少要長篇的presentation;每天在集會輪流上台領做運動,小孩都很珍惜表演機會。

升小:我家小孩雖考不到直私,但在沒有獎項証書的情況下,於叩門階段有很多面試機會(有小學不是面見全部申請者,但都有得見),最終亦有叩到心儀學校。小學部每年第一輪收約100名幼稚園部學生,結龍關係穩建,比其他無啦啦話斷龍的,好多了!

總結:如其他好評的家長一樣,高幼是一所很好的學校。作為一個中游學生的低參與度家長,這學費值得俾。

KARST 發表於 17-11-21 23:32

師資:校長熱心教育,十分專業,不時在集會與小孩分享道理,在每年的 ...

多謝你的參考意見,想問介意講叩到邊間學校嘛?高主教的派位或叩門或考直私成績如何?我係學校網頁找不到資料。另外,何不考慮上高小?

小學版討論有講派位
https://www.edu-kingdom.com/foru ... page%3D3&page=2

回覆 兔兔子 的帖子

高小叩到,但入到去都好大競爭,經過3年幼稚園時間,家長應更了解小孩在甚麼環境才能發揮最好。講年資,高幼尚短,但相信師兄師姐的實力,會給小學校長信心的。去到叩門階段,最重要係有得見,但見唔見得成,都係睇自己啦。

KARST 發表於 17-11-22 22:13
回覆 兔兔子 的帖子

高小叩到,但入到去都好大競爭,經過3年幼稚園時間,家長應更了解小孩在甚麼環境才能 ...

Thx

KARST 發表於 17-11-21 23:32

師資:校長熱心教育,十分專業,不時在集會與小孩分享道理,在每年的 ...

多謝你的詳盡分享。 我想請教一下,我見到高幼升小除咗經升高少外有唔少都去咗華仁st jo等等的名津. 其實呢啲係大抽獎定係叩門?
我知道高幼收咗應該唔接受大抽獎。 我估冇人夠膽放咗高小個位而出去抽獎? 但叩門又可以叩到咁多?

回覆 Lalaji 的帖子

知道有人係已有backup(容許抽獎的私小), 咪出去抽, 有細跟尾都係一個考慮;
如大抽獎未如理想, 叩門結果都唔錯, 地區一綫小學;
而且唔少係已有好好的直私offer下, 叩門階段出去叩, 本身係相當叻叻的, 咁最後選擇這些全港性一綫津小而放了直私......

KARST 發表於 17-11-24 16:14

知道有人係已有backup(容許抽獎的私小), 咪出去抽, 有細跟尾都係一個考慮;

即係考到直私名小,放棄高小,再大抽獎。真係好叻叻加好運。

啲小朋友咁叻同學校教得好有關嗎。

KARST 發表於 17-11-24 16:14

另外都想問吓通常有細跟尾的人在什麼考慮下會放棄高小? 我心目中覺得高小己是很好的小學,又係男女校。有細跟尾唔係更應該直上嗎

學校冇特別教面試技巧,但對字體的要求高,同埋紀律好,這兩樣都係小學會考的。尤其是紀律,無論學校是否傳統,都要學生能收能放,但好多時易放難收啫。

直私不是必會收弟妹,高小都係,要睇表現,大部分學校只係弟妹有分加。如果有差不多的津校,仲慳不少學費雜費。

KARST 發表於 17-11-24 17:50

直私不是必會收弟妹,高小都係,要睇表現,大部分學校只係弟妹有分加。如果有差不多的 ...

清楚了唔該晒,你點睇升高小的機會。聽聞高小唔睇高幼生校內表現,只看面試。但另一方面又話收六成。你覺得直上高小難嗎

Target 高小,當然入高幼好!起碼一定有2nd interview。第一輪收生係睇面試表現,都有交portfolio。叩門階段高幼平日表現會有影響。

KARST 發表於 17-11-24 18:34

Target 高小,當然入高幼好!起碼一定有2nd interview。第一輪收生係睇面試表現,都有 ...

你所講嘅高小叩門其實係指2nd in定係面試失敗後叩門?

2nd in 和1st in 內容有乜分別

Lalaji 發表於 17-11-24 18:41
你所講嘅高小叩門其實係指2nd in定係面試失敗後叩門?

2nd in 和1st in 內容有乜分別
6月後的,waiting list那批等call

KARST 發表於 17-11-24 19:06
6月後的,waiting list那批等call

請問你有冇搭校車。如何評價校車?我家住炮台山,但見校車紙冇寫有任何天后炮台山站。
‹ 上一主題|下一主題