用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍民生 vs 創價
樓主: leslie22
go

九龍民生 vs 創價   [複製鏈接]

咁sc同民生點揀?

回覆 juneforgbb 的帖子

我是民幼用家,學朮上一D都唔谷,反而非常多活動,譬如主題介紹食物,學校老師就用紙皮砌左個街市出來,仲有好多食物玩具;學緊職業,又有五六個不同職業情景出來,;而且非常之多outing,今年K3開學至今11月,已經外訪過三次:警署(仲坐埋警車),環境資源中心,海洋公園。而且每兩個月一次扮鬼扮馬生日會。聖誕又全班上台表演Christmas show,個個都有份扮靚表演。而好幸運,丫仔今年遇到很有愛心的班主任,very positive and encouraging, 仲提醒父母冇必要成日刷小朋友D字,鼓勵嘗試,多讚美更好。我仔今年仲同我講返學真係好開心啊!
而你所謂比較厳格和不太有耐心的老師,已經離開了MS,而我幸運地,丫仔過去三年遇到的,都是有愛心,耐性的老師。
而且,我很喜歡民生的家長,大家背景差不多,教育程度和價值觀相若,而又不會太離地,而且大家都非常願意分享各種心德及資訊。

Hopeforb 發表於 17-12-1 01:10

我是民幼用家,學朮上一D都唔谷,反而非常多活動,譬如主題介紹食物,學校老師就 ...

想問問功課多嗎
聽說每個月都有assessment, 是否
學校語境又如何
不知道你有沒有搭校車,安排如何呢,謝謝

我是民幼用家,學朮上一D都唔谷,反而非常多活動,譬如主題介紹食物,學校老師就 ...

想問問家長大多咩背景?想知學校會唔會睇家長背景收生n無人士唔知難唔難入呢...

我仔今年民幼repeat k1,之前讀過新開幼稚園的pn(每日起碼兩樣功課,weekend 四至五份功課),亦讀過靈糧堂的k1; 靈糧堂這類超級happy school, 活動教學, 番學超開心; 因為嘗過多功課和無功課的學校, 民生每天一份,weekend兩至三份, 比我感覺是輕鬆但又不會叫學生惰懶,k1暫時仲未寫字, 相對鄰居女兒讀的屋邨幼稚園k1衣家已經要寫字, 我反而覺得民生比較重視幼童的能力....

班主任亦很好,暫時一個月一電話, 都係report返囝囝在學校的情況, 有冇問題都會call你吹下水, 亦會提我阿仔的咬字發聲問題, 比見議我, 試過晚上6,7點都接到電話, 都想同老師講快啲放工啦, 每個老師都很有愛心

惡既老師我未遇到, 眼見比較惡既係啲嬸嬸, 佢見到學生un un 腳會出聲, 會叫佢地唔好嘈, d 衫要整理好, 都係比較關注外表儀容同禮貌, 我覺得衣方面惡都係好既

小學功課量我相信現今社會,間間學校都係咁多,聽同事和朋友的分享, 如果小朋友唔鍾意讀書,一兩份功課都做兩個鐘, 反而鍾意讀書的, 6,7份功課都可以一個鐘內做晒,咁也反映了, 家長自少都要好好培養孩子讀書的興趣啦

maglam0610 發表於 17-12-1 10:56
我仔今年民幼repeat k1,之前讀過新開幼稚園的pn(每日起碼兩樣功課,weekend 四至五份功課),亦讀過靈糧堂的k1 ...

我是開補習社教小朋友做功課的,眼中所見,培正、民生等私校,功課量小,但深。津官校則量很多,但淺,一個字,「煩」!

好多謝你的分享,成日聽人講跟不上的同學會被勸退,請問是係真有其事?你是否以上民小為目標?會否考其他學校?如果考其他學校的民幼生入什麼學校為主?

學校語景可以分享下嗎?是否有雙班主任?英文普通話平均每星期有幾多?

MegaKnight 發表於 17-12-1 11:55
我是開補習社教小朋友做功課的,眼中所見,培正、民生等私校,功課量小,但深。津官校則量很多,但淺,一 ...

請問係幼稚園定小學?

回覆 shootingstars 的帖子

功課每天一樣,周末多一兩份,每月有讀書報告及picture dictionary .有一位全天侯net 班主任。
有搭校車,知道有同學住粉嶺丶青衣丶深井出來返學

leslie22 發表於 17-12-1 12:16
請問係幼稚園定小學?

小學

回覆樓主:

好多謝幾位用家細心詳細的回答
希望有機會做同學仔
到時再多多請教啦,謝謝

shootingstars 發表於 17-12-1 23:44
好多謝幾位用家細心詳細的回答
希望有機會做同學仔
到時再多多請教啦,謝謝

今個星期派彩了,祝大家好運

其實上次面試見老師係用自製教具去in小朋友,啲教具好精美,好有心思,相信老師們很用心去製作教材教小朋友學習,很欣賞。
希望我小朋友有機會入讀........
不過佢比較怕醜,問嘅野識答晒,但小組顯得比較安靜,我也相信只有隨緣了。

民生呢星期六出?

Andrewchan918 發表於 17-12-4 16:59
民生呢星期六出?

yes

喜羊羊媽 發表於 17-12-4 13:56
其實上次面試見老師係用自製教具去in小朋友,啲教具好精美,好有心思,相信老師們很用心去製作教材教小朋友 ...

係,好鍾意個d玩具,老師好用心

leslie22 發表於 17-11-21 15:39
小女現在讀緊LH N班,可直升K但因為驚無小學back up,15分人士,所以希望考到龍校。。。。
In 完創價覺得 ...

我同你背景一樣

beebee2008 發表於 17-12-9 23:56
我同你背景一樣

請問你有無收到其他學校嘅offer? 收到你打算點做呀?

請問樓主最後有無民生offer?
樓主最後點揀呀?

我本身唔係lh學生
我都諗緊創價定民生
愛心vs學術
唔駛錢vs 要錢 ......

sosomanice 發表於 18-1-9 00:01
請問樓主最後有無民生offer?
樓主最後點揀呀?

得waiting 咋, 不過如果有幸call waiting, 我都會揀MS

如果創價同民生, 一定揀民生
‹ 上一主題|下一主題