用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 內地部分高等院校免試招收香港學生計劃 2018/19 ...
樓主: 小時了了
go

內地部分高等院校免試招收香港學生計劃 2018/19 [複製鏈接]

YDLFATHER 發表於 18-1-19 23:09
去大陆读書? 无Google, Facebook, WhatsApp用

Whatapp可用。其他可翻牆用嘛

YDLFATHER 發表於 18-1-19 23:09
去大陆读書? 无Google, Facebook, WhatsApp用

哈!哈!年輕諗野有時(好多時)同成年人考慮嘅野唔一樣啊!

早前同阿女傾過吓將來佢 DSE 考到咩野分係香港/內地/外國讀大學,當時阿女好攪笑咁答我唔去外國讀,佢話外國無淘寶買唔到野送唔到貨,佢要去北大,嗰度有淘寶取貨站(因為佢係升學無疆界條片介紹北大時,有北大學生帶主持去北大校園內一個淘寶取貨站)。淘寶原來可以左右人嘅決定。

P。S。我笑住同阿女講111光棍節淘寶大減價,我係電視見到全球什至俄羅斯都有人買淘寶啊。去外國讀書佢應該可以繼續淘。

wcu 發表於 18-1-8 13:25
我就唔係好明
冇思想自由
文史哲點會讀得好

六四民運
https://www.rfa.org/mandarin/yataibaodao/64-06032009120239.html
當年,王丹係北大讀. "5月13号,一批学生 、主要是北大学生为主,到天安门广场开始绝食。”

五四運動,北大都佔有一個重要位置: http://dangshi.people.com.cn/BIG5/151935/151936/151945/9121399.html
1919年5月4日,北京各校5000名學生游行示威,有32名學生被捕,關在北河沿,其中北京大學就有20名。蔡元培先生本人雖然在五四當天沒有參加游行,但他的同情是在學生一邊的。他曾經以北大校長的名義營救被捕者,以身家作保要求北洋反動政府釋放被捕的學生。五四運動得到廣大的工人、商人、學生的擁護,他們舉行罷工、罷市、罷課以示支持。

北大,係中國民主歷史中佔一個重要位置, 相信北大嘅"文史哲"著名,唔係只係學術研究出來,相信係有血有淚沉重歷史而成。

縱然冇思想自由,北大係內地民主歷史中行得好前,好勇敢及熱血的。

回覆樓主:

同意大學係子女主導,佢地已經成長有自己想法,清楚自己想行既路。 家長可從旁協助,好似我囡比較獨立佢已經自己搞,我有資料就會forward比佢參考一下咁.....

至於去中國讀大學,個人建議真係子女想去讀,同上去了解過生活環境文化先決定。親友小孩前兩年有清華offer, 去北京試左兩星期,接受唔到,最後留港讀大學。

我並非指國內大學既生活環境唔好,而係每個人接受程度都唔同。當然,去外地亦有呢個情況.....

YuYuMother 發表於 18-1-26 09:21
同意大學係子女主導,佢地已經成長有自己想法,清楚自己想行既路。 家長可從旁協助,好似我囡比 ...

認同
‹ 上一主題|下一主題