用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 如果冇second in ,有機會可扣入嗎?
go

如果冇second in ,有機會可扣入嗎?

如題

ethanpapa 發表於 17-11-21 11:57
如題
機會好微,皆因有second in但入waiting list的小朋友條龍都好長,都會想叩門。

回覆樓主

以我所知係有人無second in一路求位到六月後先second in,最後收左。

如好心儀不妨試下

回覆樓主

只是寫信?

magmagmag 發表於 17-12-24 01:01
只是寫信?

我見過有,亦不止一個成功,寫信,有人寫一封已經call見(極小例子),有人寫好多封之後call見(好小數例子)當然有人寫極無聲氣(大部分)。寫係有機會但不保證有得見,唔寫一定無。

寫信要有waiting list

miujoey 發表於 18-1-3 15:53
寫信要有waiting list

不一定,只係特別個別例子,我認識嘅人當中有,詳情唔透露,只可以講係百無人仕,無人仕,無背景,無兄姊親戚讀緊,小朋友無特異功能。

ethanpapa 發表於 17-11-21 11:57
如題

有,但係好多年前,寫咗好多封,最後開學後才收

回覆樓主

真係有心唔怕遲。1st interview 之後 rejected. 事隔一年, 今年8月初寫信求再次interview, 有幸獲得 2nd interview (家長一齊見), 上午 in 完, 下午收offer! 希望大家繼續努力!

littlefaith    發表於 18-8-27 15:45

park2005 發表於 18-8-27 01:59
真係有心唔怕遲。1st interview 之後 rejected. 事隔一年, 今年8月初寫信求再次interview, 有幸獲得 2nd in ...

我都有相同經驗。都係舊年1st int 後rejected,今年暑假寫左一封信(因為始終舊年考既時候,小朋友仲細,又多人申請,好難突圍而出)。8月有call int, 上晝int, 下晝offer. 百無人士,好感恩。所以真心想讀既,唔好放棄呀。

cyrus_takeshi    發表於 18-8-29 09:53
littlefaith    發表於 18-8-27 15:45

sasabi 發表於 18-8-27 08:12
我都有相同經驗。都係舊年1st int 後rejected,今年暑假寫左一封信(因為始終舊年考既時候,小朋友仲細, ...

有親戚小朋友上年1st in reject,  今個星期call 2nd in, 無寫過求位信。

回覆樓主:

請問如果寫信求位,應該係郵寄俾校長或係email?
如果keep住郵寄求位,可以、點樣令學校知道我有一路求位?
Email的話,可以點樣寄到俾校長而唔係admin?

tiggermomo 發表於 19-7-4 23:08
請問如果寫信求位,應該係郵寄俾校長或係email?
如果keep住郵寄求位,可以、點樣令學校知道我有一路求位?
...

我都想知,如果剛收reject,就寫求位會唔會太快?