用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實小學有無自己學生的呈分排名
go

其實小學有無自己學生的呈分排名   [複製鏈接]

如題,即使不是本年,小學其實有無自己學校過往學生的排名record? 如有,點解咁易估錯band? 定估錯只係邊縁?
   14    0    0    0

whitepurin 發表於 17-11-21 08:35
如題,即使不是本年,小學其實有無自己學校過往學生的排名record? 如有,點解咁易估錯band? 定估錯只係邊縁 ...

多數估錯既都係啲 "邊緣人",

真正既 Rank order 就唔知佢有無, 但學校一定有派位 statistic, 知道邊個名次派咗去邊. 咁多年經驗大概都知邊個名次係邊個 Banding. 係啲踩界既名次就有機會 jiggle.
呢個都學校都無辦法,為求穩陣多數會叫你保守啲; 一啲錯配就係咁走出嚟 (邊緣人其實係 Band 1, 選校過於保守 頭三內揀咗 Band 2, 最後入咗 Band 2; 放榜後叩門叩到傻) .

回覆 os_ecu 的帖子

我地家長會時, 老師都話, 學校估計既banding都非常準確, 只會在邊緣位置既同學, 有機會會估錯, 老師仲話, B1-B2, B2-B3 邊緣位置各大約5人, 即係共大約10人可能會估錯BANDING (佔全校升中人數9%)

whitepurin 發表於 17-11-21 08:35
如題,即使不是本年,小學其實有無自己學校過往學生的排名record? 如有,點解咁易估錯band? 定估錯只係邊縁 ...
1. 因為各學年學生人數唔一樣, 所以邊緣位會有出入。2. 因為小六學生係用前兩屆pre-S1數據, 即使有, 隔年都會出現新數據, 呢D數據响唔穩定既學校, 可以係致命的。尤其係邊緣人。

不過, 今年2018年升中既同學, 用既係2014/2016兩屆數據, 同2017升中同學仔一樣, 所以每逢雙數年, 學校應該估得更準確, 因為數據可直接參考去年。可惜我兩個都係單數年升中..............

little_yolky 發表於 17-11-21 09:26
1. 因為各學年學生人數唔一樣, 所以邊緣位會有出入。2. 因為小六學生係用前兩屆pre-S1數據, 即使有, 隔年都 ...
所以妳要求阿女名次要再保守D

重有一個影響因素:

1. 三次呈分既名次變化, 呢一點, 會嚴重影響排名飄忽既學生, 尤其係係邊緣游走既學生

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-21 09:54
所以妳要求阿女名次要再保守D

重有一個影響因素:
聽聞有D學校都幾衰, 唔係俾呈分名次, 係俾級名次, 仲係一次次俾, 唔係累積, 咁就真係靠估。其實學校都係入機啫, 入完都有個list彈出嚟, 點解唔俾個清楚D既數字家長, 等大家玩都玩得安樂D。咁神秘做乜。

我响同級入面都算保守了, 有D同學級10左右想考伊中, 有D級30多D想考迦密。其實只要大家用心打聽, 統計, 就唔駛自己行咁多冤枉路。其實, 我真心覺得成績唔夠入去太勁既中學, 小朋友真係會追得好辛苦, 就算話有D小朋友會開竅, 但都犧牲咗好多青春少年十五二十時唔同既生活經驗換返嚟, 時間過咗就過咗, 無得返轉頭。

你估計2019年乙一揀銀禧仲係咪穩陣? 定係要諗下丘中了?

little_yolky 發表於 17-11-21 10:29
聽聞有D學校都幾衰, 唔係俾呈分名次, 係俾級名次, 仲係一次次俾, 唔係累積, 咁就真係靠估。其實學校都係入 ...
請問...學校成績表係用A,B,C咁列出來. 而分數去到教育局係用分卷實質既分來排. 咁呈分係會計埋音樂, 視藝 (有D學校計埋普通話) 咁如果呢幾科成績都係A, 係教育署再排時會唔會高D呢.

jojoplanet 發表於 17-11-21 10:56
請問...學校成績表係用A,B,C咁列出來. 而分數去到教育局係用分卷實質既分來排. 咁呈分係會計埋音樂, 視藝 ( ...

要分清楚呈分要求和校內評分是不同的,呈分係要計埋視藝音樂~~~

mcl203 發表於 17-11-21 10:59
要分清楚呈分要求和校內評分是不同的,呈分係要計埋視藝音樂~~~
我知呀...因為呈一我仔常識得C, 但音樂A...唔知整體有無得拉番D.

jojoplanet 發表於 17-11-21 11:01
我知呀...因為呈一我仔常識得C, 但音樂A...唔知整體有無得拉番D.

呈分計埋音視,音視成績比其他科好,當然會拉高呈分既分數~~~

mcl203 發表於 17-11-21 11:04
呈分計埋音視,音視成績比其他科好,當然會拉高呈分既分數~~~
咁就好啦...佢視藝B, 音樂A

回覆 jojoplanet 的帖子

但要留意, 音樂只係X2, 比其他科既比重輕, 即係即使係音樂比人地高10分, 都只係 10X2 = 20 分, 一計去常識就要除 6 , 即係只可拉 3.X 分.... (只係大約計)

jojoplanet 發表於 17-11-21 11:09
咁就好啦...佢視藝B, 音樂A
但係要注意, 常識囝囝係C, 但常識呈分係呈6倍, 視藝只呈2, 音樂呈3, 而且, 如果學校術科俾分手鬆, 即視藝好多人攞B, 音樂都好多人攞B, 但常識好少人攞C, 咁係比較慘的, 因為呈分唔係只係分數X倍數, 仲要計一輪統計學既嘢, 總之, 就係睇果科既排名, 如果個個都100分, 你攞99分都無著數, 但如果份卷深, 平均分得65, 你攞75已經好巴閉。

不過, 無論如何, 呈二努力吧, 忘記過去, 努力未來先係王道。

jojoplanet 發表於 17-11-21 11:01

學校應該有比呈分ratio。 9:9:9:6:2(音):3(視)

所以我校去到呈分數好好好緊要,一卷x9

中,英仲要分(閱讀,作文,聆聽,說話)x9

唔呈分時,數比中英係佔少1/3

little_yolky 發表於 17-11-21 10:29

你估計2019年乙一揀銀禧仲係咪穩陣? 定係要諗下丘中了?

其實你咁心儀銀禧,有無考慮過黎KL5?

當年我仔乙七入到,依家當打個五折,乙三都穩陣。當你超穩陣
乙二放銀禧,乙一仲可以搏埋華英。

我識果班觀塘C9,來來去去都係講聖言、聖保祿。。。銀禧?
聽都未聽過。。。何明華就識,聽到仲送埋個「啋!」字俾你添

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 17-11-21 11:26
其實你咁心儀銀禧,有無考慮過黎KL5?

當年我仔乙七入到,依家當打個五折,乙三都穩陣。當你超穩陣
搏華英?! 儍的嗎? 我阿女只係平凡人, 銀禧KLN5係他區位, 我哋KLN3有幾十個位喎?! 唔好話華英, 迦密我都諗到頭髮白都唔敢去馬, 點會搏華英。

little_yolky 發表於 17-11-21 11:19
但係要注意, 常識囝囝係C, 但常識呈分係呈6倍, 視藝只呈2, 音樂呈3, 而且, 如果學校術科俾分手鬆, 即視藝好 ...
係呀...但無法啦...佢呈一時情緒好差拖到考前1-2先温書..佢學校常識又要求跟書既字眼答所以衰咗係呢科度. 佢之前考試係A架....好彩呈二佢整體都進步咗..

聽聞有D學校都幾衰, 唔係俾呈分名次, 係俾級名次, 仲係一次次俾, 唔係累積, 咁就真係靠估。其實學校都係入 ...
其實俾晒每一次排名妳, 好過俾累計排名妳..... 因為學校自己計出嚟個累計排名, 同現實既呈分排名, 差距可以好大, 尤其學生排名變化大個D.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

jojoplanet 發表於 17-11-21 11:32
係呀...但無法啦...佢呈一時情緒好差拖到考前1-2先温書..佢學校常識又要求跟書既字眼答所以衰咗係呢科度.  ...
真係點解個個小朋友小五脾氣都咁差既。

妹妹頭 發表於 17-11-21 09:07
回覆 os_ecu 的帖子

我地家長會時, 老師都話, 學校估計既banding都非常準確, 只會在邊緣位置既同學, 有機 ...
準確度其實可以好高。每學年學生人數唔同既影響其實唔大,因為其實係計算比例,所以理論上只影響最邊緣嗰一、兩個人。

‹ 上一主題|下一主題