用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有打算報讀兩間幼稚園嘅虎媽虎爸,請分享! ...
樓主: HKTiger-Mom
go

有打算報讀兩間幼稚園嘅虎媽虎爸,請分享!   [複製鏈接]

helenfu 發表於 17-11-21 14:48
其實有好幾間學劵學校已經出左通告, 如校方發現學生返2間幼稚園會即時開除學藉; 除非你小朋友返2間私校 ...
請問有邊幾間學券幼表明唔俾學生返兩間幼稚園?

我知有個case,阿哥考到一線學券女龍(冇睇錯係女龍,幼稚園兼收男仔),又同時考到私幼男龍。咁佢有個妹,個阿媽為咗幫細妹鋪路,就安排阿哥同時讀兩間,等女龍收咗阿妹之後阿哥就退學,專心讀返一間男龍。

见過小孩咁樣做,但上到小学唔见得佢有什麽優勢。反而佢明顯較瘦同顽皮。唔係一定多就好

pixdis 發表於 17-12-9 23:40
我知有個case,阿哥考到一線學券女龍(冇睇錯係女龍,幼稚園兼收男仔),又同時考到私幼男龍。咁佢有個妹,個 ...

好叻的哥哥

Charlie妹 發表於 17-12-7 10:38
確實有興趣班老師對我說,她有學生同時讀sc and cckg, 放學再去補習及上興趣班。之後入咗dgjs.
利申: 我沒 ...

呢個case讀SC+CCKG只能在K2咁做,因SC同CCKG K3都只有am 班,點分到身,完全不可行!

回覆樓主:

咁細個上午班同下午班即走兩邊變咗返全日,食午餐又趕,小朋友好辛苦的,亦不是健康的做法!完全不贊成這做法,如真心想讀全日,不如選擇全日班的學校,學校編排的課堂時間表較合適小朋友。讀書的路程很漫長的……希望樓主三思啊!

**不喜勿插**

我知有個case,阿哥考到一線學券女龍(冇睇錯係女龍,幼稚園兼收男仔),又同時考到私幼男龍。咁佢有個妹,個 ...

個亞媽幾深思熟慮

我反而想知:(因為已經同個家長冇聯絡,所以問唔到)

1. 女龍有冇發現阿哥返兩間
2. 女龍有冇收阿妹
3. 阿哥退學後女龍有冇小氣唔俾阿妺升小
4. 食lunch換衫點安排 (跨區,仲要唔近)
5. 阿哥究竟辛唔辛苦攰唔攰.........

Brain cell development happens when a child is asleep. Sleep time at night and nap time is very important for children. So I would recommend only 1 school (either half day or full day) but not 2 half day schools.

‹ 上一主題|下一主題