用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有打算報讀兩間幼稚園嘅虎媽虎爸,請分享! ...
樓主: HKTiger-Mom
go

有打算報讀兩間幼稚園嘅虎媽虎爸,請分享!   [複製鏈接]

konew720 發表於 17-11-21 10:48
想問你一個問題,你自己本身target私立直資小學定津小?好多人target私立直資,K2已開始準備大量興趣班、 ...

真正相信montessori 既家長是唔會咁谷小朋友,亦會成日帶小朋友到戶外玩(公園、郊野公園、沙灘等等,已經足夠比到小朋友sensory stimulation),在家中會比小朋友幫手做家務、煮野食。

睇書唔會睇卡通書或者童話故事,6歲前只會比小朋友睇有關現實生活既書。不會慶祝萬聖節、不會到卡通人物主題公園。

小朋友由學校不斷嘗試錯誤再學自我糾正,最後變成self directed learning 。小朋友有動機同毅力,讀書發力起上黎,可以好了不起。

Montessori係一種life style,要講細節的話仲有好多,不過係香港急功近利既社會好難行...我都唔係100%跟到。

HKTiger-Mom 發表於 17-11-22 11:15
Haha...busydaddy 好句好句,其實我可真的冇諗過要幫小朋友練什麼神功呢。作為父母,誰都想比最好丶最合適 ...

通常怪獸家長是不會認為自己怪獸,仲覺得自己所做的都係為仔女

回覆樓主:

我唔會反對我身邊既人讀2間幼稚園。。因為每對父母既教育方法都唔同。。。每個小朋友都唔一樣。。

但我唔會咁做。。。因為我囡仲需要午睡時間。。。同埋我想佢上下興趣班。。。跳下舞。。。學下畫畫。。。去下公園玩千秋。。。

seasky21 發表於 17-11-22 15:49
通常怪獸家長是不會認為自己怪獸,仲覺得自己所做的都係為仔女
哈哈...無辨法啦,唯有不要和別人一般見識好了。

回覆樓主

上午校12點放學,下午校1點上課,請問得一個鐘點樣食飯換校服仲要唔遲到送小朋友去下午校?佩服佩服~

zmw1031 發表於 17-11-26 01:38
上午校12點放學,下午校1點上課,請問得一個鐘點樣食飯換校服仲要唔遲到送小朋友去下午校?佩服佩服~
...
客氣客氣~
原因是11:30到1:35中間有兩小時。
小孩不用午睡,兩小時食飯丶小休和換衫,兩校車程十分左右(步行應該更快)就應該唔會遲到了。

識一個醫生就係比自己仔女返兩間幼稚園,最後考到St Paul Co-ed小學。

另識一個10多年前已比自己小朋友返兩間幼稚園,現在港大醫學院就讀。

不過......呢D野無得勉強,人強未必自己仔女強,勉強無幸福,但從朋友經歷令我重新明白呢個世界無野係有絕對對錯,好睇個人。

sweetbride119 發表於 17-11-21 11:04
睇完先識點解個仔咩都say No no no , 和強迫爸爸媽媽座邊個位,睡邊個位,秩序感原來對小朋友好重要。
...

路過一問
我仔都係咁
請問我想了解多啲
可以分享下嗎?謝謝

回覆樓主:

其實要狂谷未必是返2間幼稚園,因為不夠對點谷,下午報對點的不同增值班,成效更出,孩子也有更多時間玩,但須找人帶小朋友到不同地方上堂

回覆樓主

This is not a good idea...(路過,不喜勿插)

tychow 發表於 17-11-30 07:20
其實要狂谷未必是返2間幼稚園,因為不夠對點谷,下午報對點的不同增值班,成效更出,孩子也有更多時間玩, ...

謝謝你的意見。
其實之前都有強調過,想報讀兩間幼稚園,並不是為了"狂谷"小朋友,反而本人唔係太認同(暫時覺得冇呢個需要)在K1嘅階段有需要為咗學術提升而去補習。
當然,讀兩間幼稚園,對很多家長來說,這就是谷。我絕對理解丶亦不否認。

回覆 HKTiger-Mom 的帖子

樓主開呢個POST 令我學到好多野, 呢度好多意見好有用, 尤其之前JM 提過的幾點, 我歸納如下:

1. IS 就算是遊戲為主, 但最重要搞清楚是否 structured learning, 會唔會其實係寓學習於遊戲? 如是, 小朋友經歷長達6小時的structured learning, 大腦就會無咩時間留白, 發白日夢, 沉殿同休息, 其實我認同其他JM 所講, 咁對大腦發展唔好 (唔係凈係有無時間午睡的問題), 亦好似有研究證實過, 當然信不信由人.

2. 咁細個外補其實仲唔好, 外補更加係 structured learning, 反而參加佢有興趣的興趣班, 如唱歌, 跳舞, 畫畫等等會好D. 不過個人覺得最好做下運動例如, 游水, 踢波, 去公園跑跑跳跳更好, 除左社交技巧外, 大小肌肉及感統發展對將來成長都好重要.

3. 如果你最終都係 target 名直資小學, 正如JM 所講, 反而應該參考果D 有OFFER 的家長點樣TRAIN 自己小朋友更直接有效, 因為實在應該唔多人讀兩間幼稚園, 與其花時間去大海撈針, 倒不如直接請教名小家長, 相信呢度有好多人可以分享有用經驗.

當然頭先都有D分享話有小朋友讀兩間幼稚園, 大個左都好成功, 但亦有失敗個案. 咁要視乎你搏唔搏啦.

我份人比較保守, 唔會搏. 正如有D 小朋友一出世就己經接觸幾種語言, 有D 吸收到, 又有D 搞到有語言遲緩問題。我會選擇安全的做法, 所以我係小朋友2歲前全母語。幸運地, 小兒廣東話口語非常好, 當然英文會差D, 但我個人認為掌握好母語, 發展好思維及認知, 英文三歲再TRAIN UP 都來得及 (唔好意思, 有少少離題). 我只係想講, 一D 比較UNCOMMON的做法, 一定有成功同失敗例子, 問題是, 你想唔想去搏. 因為有D野試完搏完傷害左係番唔到轉頭(或者好難番轉頭). 但如果都決定試下搏下, 最重要搏完出左問題唔好後悔自責, 盡快搵方法RECTIFY.

HKTiger-Mom 發表於 17-11-29 20:32
客氣客氣~
原因是11:30到1:35中間有兩小時。
小孩不用午睡,兩小時食飯丶小休和換衫,兩校車程十分左右( ...

11:30放學,1:30返學唔多學校係,只有特定1-2間,果2間係咪已經俾左offer你?

回覆樓主:

當做實驗囉,全世界都話小孩唔好谷,你係要谷,睇你表演啦,多個實驗數據一,還有
研究話小孩要睡午覺,唔係會影響智發展

natra 發表於 17-11-30 18:45
當做實驗囉,全世界都話小孩唔好谷,你係要谷,睇你表演啦,多個實驗數據一,還有
研究話小孩要睡午覺,唔 ...
好抱歉,冇打算為你表演。

konew720 發表於 17-11-30 18:37
11:30放學,1:30返學唔多學校係,只有特定1-2間,果2間係咪已經俾左offer你?
...
暫時只有一間1:35,另外一間仲未知道結果。

HKTiger-Mom 發表於 17-11-30 18:56
好抱歉,冇打算為你表演。

冇問題,不過你回答的唔係我個main point

iababy 發表於 17-11-30 17:07
回覆 HKTiger-Mom 的帖子

樓主開呢個POST 令我學到好多野, 呢度好多意見好有用, 尤其之前JM 提過的幾點,  ...
十分感謝你的意見。

我會好好研究一下讓小朋友大腦留白的作用/好處,你可以多分享一點這方面的知識嗎?

另外,大家有沒有好的游泳、跳舞(最好是英語上課)和畫班可以介紹一下呢?(新界九龍都可以)謝謝

‹ 上一主題|下一主題