用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報左17間 全reject 直私遊戲玩完
樓主: fanay
go

報左17間 全reject 直私遊戲玩完   [複製鏈接]

comy 發表於 17-11-23 14:33
全軍覆沒, 個心真係好難受! 但又唔可以係阿仔面前表現出黎.

係 我自問仔仔能力不差 又吾怕羞 連一個waiting都無

fanay 發表於 17-11-23 14:35

x2....不明C因!

回覆樓主:

兩年前(小朋友而家小二)報5間,只中了一間較冷門的: 激活小學,天水圍偏遠地區,半國際課程係不錯,但屬耀中副線故昂貴學費每月七千幾,仲有雜費,飯$都貴一般小學double……

疊埋心水去讀,註埋冊,點知後來竟然以正取資格中左最心儀的一間...

所以真的很難講……努力加油!

回覆樓主

樓主唔好灰心,可能你小朋友只係唔啱玩直私面試,話唔定到津小叩門時得心應手,支持你

希望大家最後都柳暗花明

回覆樓主

你係咪正報一線學校?如果係,就正常。其實二缐都要報,二手凖備

behd 發表於 17-11-24 16:08
你係咪正報一線學校?如果係,就正常。其實二缐都要報,二手凖備

一二總都有報

fanay 發表於 17-11-20 17:49
今日已經知道全部結果 可以吾使心掛掛 見人地有post全reject 到有offer 真係好羨慕  我就真係一路都reject  ...

加油,明白你的心情。要對孩子有信心。

fanay 發表於 17-11-20 17:49
今日已經知道全部結果 可以吾使心掛掛 見人地有post全reject 到有offer 真係好羨慕  我就真係一路都reject  ...

有我陪你! 我都係報17間, 仲要得1間入到2nd-in但最終衰埋, all reject! 今日收到最後兩封信即刻down晒! 一齊加油, 為扣門做好準備!

fanay 發表於 17-11-23 14:35

樓主,好傷害咁同你講,一兩三間學校老師睇錯睇漏眼,會有可能,但17間都睇錯睇漏眼,真係無乜可能。你襯宜家仲早,不如從新反省下自己教小朋友嘅方針,有無太寵容?小朋友行為如何?so far 我考嘅學校唔多,我有顧小朋友學術但不是我家教重點,我教我小朋友係行為方面好嚴,而我小朋友係除間1間神校無之外,間間都有。

希望你唔好介意,但你真係可以襯呢次機會反省下。

hedhed 發表於 17-11-25 12:53
樓主,好傷害咁同你講,一兩三間學校老師睇錯睇漏眼,會有可能,但17間都睇錯睇漏眼,真係無乜可能。你襯 ...
同意小朋友的行為都好重要真心想請教你教小朋友的心得,希望向你學習。

樓主,好傷害咁同你講,一兩三間學校老師睇錯睇漏眼,會有可能,但17間都睇錯睇漏眼,真係無乜可能。你襯 ...

因各人要求、所行过的路、背景完全不同,毋須直接比較(尤其在这時段)
如果樓主冇反醒,也不会在此分享呢,請放心

Such adverse comment is totally unnecessary. 我兩個小朋友 哥哥慢熱 面試結果不太理想 妹妹熱情主動 面試結果理想(在我的標準) 但整體來說 哥哥資質能力完全完全不比妹妹弱 面試結果主要反映性格的明顯不同 。樓主 千萬請別懷疑自己小朋友 if you do so, this is probably the worst thing you've done to your beloved child.

dkwlai88 發表於 17-11-26 10:03
Such adverse comment is totally unnecessary. 我兩個小朋友 哥哥慢熱 面試結果不太理想 妹妹熱情主動 面 ...

其實我想講,有offer的,唔一定家教好,冇offer的,都唔一定冇家教,希望嗰位hxxhxx jm 以後的留言,可以小心d

可能小朋友未準備好,在面試中不能表達好自己。

但這並不表示小朋友不好。

在小一多努力就得了。

sunnymama2 發表於 17-11-26 11:18
其實我想講,有offer的,唔一定家教好,冇offer的,都唔一定冇家教,希望嗰位hxxhxx jm 以後的留言,可以 ...

同意。那位家長真係太武斷。面試係一個配對過程,幾千人爭幾十個位,真係唔一定會有offer 的。家長要相信自己和孩子,有或無offer 都不代表甚麼行為或家教好壞的。

mcrabbit 發表於 17-11-26 15:22
同意。那位家長真係太武斷。面試係一個配對過程,幾千人爭幾十個位,真係唔一定會有offer 的。家長要相信 ...

多謝大家安慰 我都會再唸下問題係邊 我相信就算好叻好乖既小朋友都未必間間有offer  只怪今年人太多

fanay 發表於 17-11-26 17:46
多謝大家安慰 我都會再唸下問題係邊 我相信就算好叻好乖既小朋友都未必間間有offer  只怪今年人太多
...

可以趁呢段期間細心想想問題所在。是學術不足?坐唔定?太慢熱?還是性格問題?明明識都唔答。及早對症下藥,為叩門凖備,加油!

creambun 發表於 17-11-27 08:51
可以趁呢段期間細心想想問題所在。是學術不足?坐唔定?太慢熱?還是性格問題?明明識都唔答。及早對症下 ...

我吾係入面 我真係吾知佢in成點 我仔自己就話識 有點又吾識 點都好 過左去 唯有之後再做好點

回覆 fanay 的帖子

真的, 令年太多人, 雙非加龍年
‹ 上一主題|下一主題