用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣何中
樓主: 妹妹頭
go

荃灣何中   [複製鏈接]

回覆 subb 的帖子

但我見我地小學上年派位人數, 有成5X % 走左去跨區及直資喎, 都好勁

subb 發表於 17-12-6 14:41
我都覺得好奇怪
正正是今年的派位, 我朋友女是數一數二強校,
...
佢有冇填B2中學做保險嫁? 如有, 填咗幾多間?

如果有, 其實無乜理由會去到B3中學...... 除非佢其實只係B2A學生, 唔係B1

試諗諗, 如果有一間B2中學可以係統一派位階段盡收B1生 (有B1生選佢但入唔到喎!), 咁應該可以開到至少2班英文班啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

可能又是邊緣人, 估錯BANDING了

回覆樓主

大家好,如果只開一班英文班,那會是B2a,b,c?

妹妹頭 發表於 17-12-6 14:46
回覆 subb 的帖子

級名次係幾多?
佢地學校係無講名次的 !

hkpapa852 發表於 17-12-6 14:51
佢有冇填B2中學做保險嫁? 如有, 填咗幾多間?

如果有, 其實無乜理由會去到B3中學...... 除非佢其實只係B2A ...

朋友就是講6上仍然是B1生, 6下邊了B2生 !
我無問DETAILS 點填, 但荃灣中學咁少, 無埋由唔填B2校
不過以我識她為人, 只會進取, 填哂, 先填B3 !  

第1志願是可風,不過派唔到叩唔到 !
可風2個叩門位,一收浸,一收馬
收了她派去蕭明的同學 ! 

佢地學校年年派位都咁好 ! 唔會差咁遠掛????

subb 發表於 17-12-6 14:41
我都覺得好奇怪
正正是今年的派位, 我朋友女是數一數二強校,
...

依你所講,最有可能是:你朋友囡去到大抽獎時,係被編入Band 2組別。

再加上若隨機號碼較後,及/或 選校策略失當,咁就會明明係Band 2A生,都唔好彩派咗去Band 3校。

妹妹頭    發表於 17-12-6 15:28

subb 發表於 17-12-6 15:08
朋友就是講6上仍然是B1生, 6下邊了B2生 !
我無問DETAILS 點填, 但荃灣中學咁少, 無埋由唔填B2校
不過以我 ...
如果填晒B1又填晒B2都入B3, 咁一定係B2學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

妹妹頭 發表於 17-12-6 14:50
回覆 subb 的帖子

但我見我地小學上年派位人數, 有成5X % 走左去跨區及直資喎, 都好勁

我嗰間去年入讀Band 1中學的同學中,都有46%係跨咗出去外區(包括直資)。

rulerL 發表於 17-12-6 15:29
我嗰間去年入讀Band 1中學的同學中,都有46%係跨咗出去外區(包括直資)。
...

全校46% 跨區 ???? 46%去了b1官津及直資?????
馬基浸聯都是比較多直資生都是10% b1直資, 1x% b1葵青 咋喎 !

50%又是好跨. ???? 咁多 !

rulerL 發表於 17-12-6 15:16
依你所講,最有可能是:你朋友囡去到大抽獎時,係被編入Band 2組別。

再加上若隨機號碼較後,及/或 選校 ...
B2學生當自己係B1學生咁填表, 排完4間B1先排B2...... 必死啦!

妹妹頭 發表於 17-12-6 14:53
回覆 hkpapa852 的帖子

可能又是邊緣人, 估錯BANDING了
但b2生叩入何奇实几难下……

subb 發表於 17-12-6 15:41
全校46% 跨區 ???? 46%去了b1官津及直資?????
馬基浸聯都是比較多直資生都是10% b1直資, 1x% b1葵青 咋喎 ...

不是不是。
係入讀Band 1中學的同學中,有46%係去咗外區。譬如有56人入讀Band 1校,其中26人係不在本區升讀。

twhkleung 發表於 17-12-6 15:44
會唔會係讀何小. 果日聽何中講座副校話叩門時何小會有優勢.

hkpapa852 發表於 17-12-6 15:43
B2學生當自己係B1學生咁填表, 排完4間B1先排B2...... 必死啦!

subb 發表於 17-12-6 15:50
我想問, 交統一表時, 是否未到呈三????
5月交統一表. 應該已呈左三.

subb 發表於 17-12-6 15:50
我想問, 交統一表時, 是否未到呈三????

4月底5月頭先交統一派位表, 早已考完呈三啦!

twhkleung 發表於 17-12-6 15:44

可能個同學仔本身成績唔錯,真係一時失手而已,所以成功叩入何中。

再講雖則音樂椅會有停時,但有時都會有啲突發事故令佢再轉一轉都唔定。

tiffanylmc 發表於 17-12-6 15:49
會唔會係讀何小. 果日聽何中講座副校話叩門時何小會有優勢.
no !
‹ 上一主題|下一主題