用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中華XX 教會的小學
樓主: 綠茶新地
go

中華XX 教會的小學   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-11-21 15:39
每年十幾廿個升讀聖保羅男女中學

Are you kidding?

應該係講笑。

可以無限發大.................

anpanman_baby 發表於 17-11-20 16:12
自從基真件事,我對呢個會印象唔好,今次呢件事又係呢個會,本身48網考慮過抽油基法,又係呢個會,所以可 ...
油基法現在還是不是觀塘區內比較出名的小學?我以前讀時上下午只有各兩班,一班是精英班,幾乎全入Band 1中學,男的多數派去聖言和觀塘瑪利諾,女的去藍田聖保祿和聖潔靈,我是級前五,自行考入英華,另有同學自行入DBS、華英、協恩。

alantam2017 發表於 17-11-21 15:45
保良局 vs 中華基督,又點睇?
風化事件 vs 欺凌事件?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-21 16:01
呢個時候, 咁多黑材料!

不過就欺凌事件, 我又見到有報導話
新移民學童,張欺凌帶到香港學校。。。

另外又有調查指明顯北區學童的品德價值觀同
市區大不同
要留意 !

subb 發表於 17-11-21 16:09
不過就欺凌事件, 我又見到有報導話
新移民學童,張欺凌帶到香港學校。。。

北區學童價值觀有咩唔同?thanks

hkpapa852 發表於 17-11-21 16:01

風化事件收得埋真係冇人知,欺凌老師冇可能視而不見

不過我都唔知邊單風化案

alantam2017 發表於 17-11-21 16:35
北區學童價值觀有咩唔同?thanks
執到野

市區學童答, 交比警察
北區學童答, 交比家人

subb 發表於 17-11-21 16:43
執到野

市區學童答, 交比警察

唉,家貧又好難怪

不過而家由沙田至上水,由元朗至屯門,全部都有跨境,九龍塘都有,直接中港車送到

alantam2017 發表於 17-11-21 17:01

唉,家貧又好難怪

我諗唔係貧窮問題,係價值觀問題,好多新人類既家長品德教育欠奉,所以絕對無路不拾遺的意識,周時係MTR 見到搶位坐都係呢班新人類,只顧自己利益,欠缺公民意識,連學校都未必改到呢d 行為

所以都建議幼稚園都要針對地區調整下課程 !

simoncwl 發表於 17-11-21 15:52
油基法現在還是不是觀塘區內比較出名的小學?我以前讀時上下午只有各兩班,一班是精英班,幾乎全入Band 1中 ...

係觀塘都比較受歡迎嘅,油基校舍新、大,而且地點方便,成績應該屬二缐

anpanman_baby 發表於 17-11-21 17:10
係觀塘都比較受歡迎嘅,油基校舍新、大,而且地點方便,成績應該屬二缐
...
以前還是5個banding的時候,我們成績是一線的,一級只有兩班,精英班的一班40幾人幾乎肯定一定是band 1生

simoncwl 發表於 17-11-21 17:31
以前還是5個banding的時候,我們成績是一線的,一級只有兩班,精英班的一班40幾人幾乎肯定一定是band 1生 ...

現在好似有4-5班,2班精英班,成績不及同區2間兆強、藍循、聖馬太、聖安當

綠茶新地 發表於 17-11-21 17:06
我諗唔係貧窮問題,係價值觀問題,好多新人類既家長品德教育欠奉,所以絕對無路不拾遺的意識,周時係MTR  ...

樓主,我啱啱響 facebook cap到篇中學欺凌事件,發生響葵青 band 1中學,林X....

其實我自已覺得會唔會律校特別多欺凌咋!?

[GUEST][葵青區][聖公會] (呢篇雖然長,但衷心希望大家讀完成篇文)
依家全港都講緊欺凌事件,我有感而發,同佢一樣好惨,因為我都係受害者(我依家Form2)

我小學嗰陣,大家和諧共處,因為我哋互相禁止有人搞欺凌,所以我好鐘意我間小學

升中嘅時候,我派到呢間中學,我當時以為中學同學同小學嗰啲一樣咁善良

點知,上學期我無法融入嗰班「名校生」入面(我間中學嘅「同學」主要嚟自葵青區最top2間嘅小學)

到咗今年3月份,學校搞班際閃避球比賽,我懵盛盛走去支持自己嗰班,點知換來嘅係8個男仔發起嘅「杯葛」行動,全班大部分男女「同學」都参與,只有幾位同學願意同我發展友誼

好喇,依家Form2,我舊年喺丙班,今年去咗丁班,諗住重新建立友誼,點知「杯葛」嘅搞手跟我同班,就有為數唔少嘅新「同學」集體欺凌我

有人畫黑板嘲笑我,搞手仲話要欺凌我,整惨我,佢哋仲當我唔存在,向我掟嘢,田徑隊隊長叫我寫黑板,班「同學」就趕我出課室

我搵過班主任、Discipline,情況一樣咁差

12月頭去旅行,班主任叫我哋分三組,我被人分剩出去,無組入,依家唔知點算

點解我要被人bully? 我支持自己班就要被bully?我窮and非名校小學就要被bully?

我依家生命冇希望,前途一片黑暗,幾時我哋可以和平共處(呢個就係我只鐘意小學嘅原因)

校訓「真理使爾得以自由」,我堅守真理,竟然喪失包容接納嘅自由?

大家知道我係邊個嘅,唔該切勿tag我出嚟,我預咗被班bully見到,我已經玩完,呢個係我最後嘅掙扎

多謝你哋睇完呢篇文章,希望大家以後唔好再欺凌別人,鼓勵和平共處

回覆樓主:

但40 網協和小學成績好好。

alantam2017 發表於 17-11-21 20:39
樓主,我啱啱響 facebook cap到篇中學欺凌事件,發生響葵青 band 1中學,林X....

其實我自已覺得會唔會律 ...

有無人幫手回應下個中二既妹妹,佢似乎好絕望咁,其實群體內經常發生呢d 事件,成人社會和網絡世界都一樣,希望個中學生唔好做傻事

long107 發表於 17-11-20 16:42
基真個校長調左去新基灣。

係呀,但新基灣仍然十分受歡迎

alantam2017 發表於 17-11-21 20:39

其實我自已覺得會唔會律 ...

同學仔, 生活圈子不是全是學校, 你仍可以出面找朋友, 下年又未必同佢哋同班。不要放棄!希望以下video幫到你:

https://www.facebook.com/wisdeer/videos/606860522771548/
‹ 上一主題|下一主題