用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中華XX 教會的小學
樓主: 綠茶新地
go

中華XX 教會的小學   [複製鏈接]

利申: 我女女在基慧(馬灣)讀緊小一, 暫時一切正常, 佢好鍾意返學, 好鍾意老師....朋友嘅小朋友讀長協, 亦好唔錯

其實10手指有長短, 聖公會, 天主教, 保良局等等, 都會有超班, 好D同埋一般DD嘅學校, 視乎學校本身定位啫, 又唔需要話見到某一辦學團體就怕怕....欺凌事件, 唔同學校有唔同處理手法, 今次何福堂就真係處理得一般, 班家長更加令人火滾..........

我覺得除左辦學團體, 學校位置, 家長群類別(e.g. 村校少不兔多新移民..)都有影響, 大家決定讀唔讀前, 可以去學校附近觀察下, 睇下間學校口牌再決定

All the schools from 中華XX 教會的小學 can be black-listed!!!

dreamdream081 發表於 17-11-23 11:28
All the schools from 中華XX 教會的小學 can be black-listed!!!
呢住家長又好似偏激咗啲,中華基督教會都有好多唔錯的學校的

simoncwl 發表於 17-11-23 11:35
呢住家長又好似偏激咗啲,中華基督教會都有好多唔錯的學校的

近幾年幾間出事的小學都是這辦學團体。

dreamdream081 發表於 17-11-23 11:36
近幾年幾間出事的小學都是這辦學團体。
我知道,但係唔使一竹篙打一船人,我都識好多某間名校生品行唔好 ,但我唔會因為呢幾個人話間學校唔好

回覆樓主

只是一小撮人的感想,並不代表所有家長。以我身邊認識的幾個小朋友在此會屬下小學就讀,從未有過以以上的負面經驗。

芝士BB 發表於 17-11-23 11:53
只是一小撮人的感想,並不代表所有家長。以我身邊認識的幾個小朋友在此會屬下小學就讀,從未有過以以上的負 ...
以事論事,你都是一小撮之麻

MrBeast 發表於 17-11-23 13:09

我認呀!所以對於EK 的評論,大家可以一笑置之,信不信由你

hkpapa852 發表於 17-11-21 15:39
每年十幾廿個升讀聖保羅男女中學

Are you kidding?

我鄰居講入聖保祿男女嗰d全部都是拿獎音響校員,不是成績特別出衆。

MMVV 發表於 17-11-23 13:28
我鄰居講入聖保祿男女嗰d全部都是拿獎音響校員,不是成績特別出衆。
兩間基灣既升中派資料好公開, 唔需要聽返嚟.....

上年兩間加埋, 5個唔夠, 就算加多一年, 兩間基灣加埋都係一隻手數得晒咁多人入到SPCC

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

大白兔糖 發表於 17-11-23 11:02
利申: 我女女在基慧(馬灣)讀緊小一, 暫時一切正常, 佢好鍾意返學, 好鍾意老師....朋友嘅小朋友讀長協, 亦好 ...

認同,唔會話呢個辦學團體,但今次呢件事個校長處理手法真係唔好,加埋嗰上鏡嗰啲家長

MrBeast 發表於 17-11-23 13:09

同意,當然不是人人有負面的經驗,但有少部分受害者。作為愛惜孩子、有同情心的家長,一個欺凌的case都覺得不能接受。

還撑學校的人真是無意義、涼薄的!

cpychung 發表於 17-11-22 22:02
呢個時候出呢個post,其實想點大家都知....唔需要take 太serious....

不是人人您所想的為了少D其他家長報而出聲的,好多家長都有同情心。不是人人喜歡孩子讀谷的學校如基灣的!

芝士BB 發表於 17-11-21 15:19
同一集團,另一好出名是基灣小學,每年十幾廿個升讀聖保羅男女中學。

Are u sure?有無証據?HKpapa說得無錯。

dreamdream081 發表於 17-11-23 23:22

極之同意你看法,其實我對中華XX小學的負面看法,是因為家人過往的不好經驗,加上學校對處理問題危機感欠奉,使到相信呢個教會的家長失望,正如之前有網友回應有年幼的弟妺都不再去讀。又有人覺得我地唱衰佢自己咪好大機會學校收,但我好肯定講我一定唔會俾仔女讀呢間教會學校囉。教會或者無宗教既學校其實有好多,我出呢篇文章好希望個教會反省下咁多年管理學校既問題都無解決呢?唔通諗住攪衰左殺校,又去另一d 新市鎮再攪過?

dreamdream081 發表於 17-11-23 23:22

以我多年觀察,讀得到跟得上冇乜social問題就通常覺得學校好, 較弱的一羣得不到應有的support自然唔happy,最後就一大羣順民,通常都唔出聲。有些學校以業績行先,家長expect 貼身照顧亦只是一廂情願,mismatch,但點都好,如何處理危機就顯示到管理層的能力

MrBeast 發表於 17-11-24 07:27
以我多年觀察,讀得到跟得上冇乜social問題就通常覺得學校好, 較弱的一羣得不到應有的support自然唔happy ...

新聞再報導中華XX 教會,小五女生的事件,看看呢個教會學校班管理層又再謊話連篇,唔通要判刑先肯講真話? 可憐小妹妹的父母,肯定自責把女兒送到呢間不知所謂的小學就讀

引用:Quote:cpychung+發表於+17-11-22+22:02+ 呢

原帖由 dreamdream081 於 17-11-23 發表
不是人人您所想的為了少D其他家長報而出聲的,好多家長都有同情心。不是人人喜歡孩子讀谷的學校如基灣的! ...
totally agree. 大家都有子女,唔該俾多d同情心

引用:Quote:綠茶新地+發表於+17-11-20+16:07+發

原帖由 Binlojai 於 17-11-21 發表
係, 擦膠塞耳事件, 都令我諗起你講果單女生跳樓事件...
對呢個辦學團體真係有保留, 唔會揀佢旗下小學...
...
同意

MrBeast 發表於 17-11-24 07:27
以我多年觀察,讀得到跟得上冇乜social問題就通常覺得學校好, 較弱的一羣得不到應有的support自然唔happy ...

好認同你講“如何處理危機就顯示到管理層的能力”一間學校好唔好,管理團隊嘅質素好重要。
‹ 上一主題|下一主題