用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果本身是Christian, 會否讓小孩讀天主教學校? ...
樓主: Charlie妹
go

如果本身是Christian, 會否讓小孩讀天主教學校? [複製鏈接]

Charlie妹 發表於 17-11-19 22:34
我本身是Christian, 小孩正返基督教學校,星期日一起返基督教教會。最近心儀一間天主教學校,主要是課程比 ...
問問自己是否能接受, 或者祈禱尋求上帝/天父指引
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

1998Ruby1998 發表於 17-11-20 17:21
回覆 MrBeast 的帖子

母校最鼓勵人地拜山尊重先人
名校處事風格係唔同d

hkpapa852 發表於 17-11-20 17:32
問問自己是否能接受, 或者祈禱尋求上帝/天父指引
確實係, 其實係自己接唔接受到, 問其他人反而都無用.

回覆樓主

反而想知你心儀邊間

我一家都係天主教徒,阿仔阿女都入讀基督教學校(嘥咗5分宗教分),一家仍然個個主日返聖堂,阿仔上緊主日學,阿女已經領埋堅振㖭。

大家同信一主,信主耶穌救贖,聖母只係受造物… 其實信仰上真係冇乜衝突,唯一問題係聖經譯名,我哋要教返天主教譯名。

題外話:我有基督新教親友以前從不派利是,當時話係違反聖經。但近年又無端端派利是,話牧師話可以。此外,新教有幾百個大大小小教會,之間一些信理都有不同,所以好多時,乜嘢禁、乜嘢唔禁真係冇乜準則。

最後,如樓上有網友所講,其實Christian是泛指所有以基督為救主的人,包括Cathoilcs、Orthodox、Protestants,不是某某某教會專用。

Charlie妹 發表於 17-11-19 22:34
我本身是Christian, 小孩正返基督教學校,星期日一起返基督教教會。最近心儀一間天主教學校,主要是課程比 ...

我個人不會

回覆樓主:

每人領受唔同。

我自己同老公一致係唔會, 心中明知有分別, 所以唔想小朋友學校接收一套, 家裏及教會接收另一套, 會令小朋友無所適從。

我地小學及中學盡量揀基督教及無宗教學校, 將所有天主教及其他宗教剔除。

我唔知會唔會離左題呢....

我係信佛的, 但女入左天主教學校, 見到佢乖左, 所以我會順其自然.
‹ 上一主題|下一主題