用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 揀Cambridge U Natural Science 定 HKU Dentistry ?
go

揀Cambridge U Natural Science 定 HKU Dentistry ? [複製鏈接]

親戚的兒子 在英國讀 A level ,今年九月應該入大學。 早前食生日飯 先至知佢個仔 因為有兩個offer (Cambridge U Natural Science 同 HKU Dentistry) 唔知點揀,所以take 咗one year gap , 而家做緊義工 遲啲諗住搵啲相關嘅科目做下 實習.

親戚 問我的意見揀哪一科較好。 不過我直覺都同佢講 應該揀牙醫, 由於我唔識人喺Cambridge畢業,唔知出嚟前景會唔會好好,或者好多大公司請 。所以我上嚟edu kingdom  問下人,  希望各位指教下.多謝.
   1    0    0    0

bbtung 發表於 17-11-19 12:58
親戚的兒子 在英國讀 A level ,今年九月應該入大學。 早前食生日飯 先至知佢個仔 因為有兩個offer (Cambri ...
攞到dental或Cambridge offers, 一定好有passion和準備充足.最後竟然被多一項offer而放棄所有offers, 真是匪夷所思。建議佢繼續做義工, 直至攪清楚自己路向,... 反正老家有錢

Sorry for the ambiguous in the above statement. The boy accepted the offers from both Cambridge U and HKU but defer admission for one year.  He just take a gap year before entry the University as per his previous plan.

親戚的兒子 在英國讀 A level ,今年九月應該入大學。 早前食生日飯 先至知佢個仔 因為有兩個offer (Cambri ...
唔好意思,可能有少少離題!因為EK這裏很少人提起港大牙科,特別是以GCE成績申請, 真是更加少!方便講你親戚兒子嘅PG 或 港大牙科conditional offer 嘅要求嗎? 你或者可PM我! 我今年去過港大牙科admission talk, 問過有關問題,但由於收Alevel學生人數太少,他們並沒有透露!謝謝你!

The boy has 4 A* in A level (Maths, Phys, Chem and Bio.)

bbtung 發表於 17-12-3 18:06
The boy has 4 A* in A level (Maths, Phys, Chem and Bio.)

Thanks for the sharing!

兩條路唔同,外人點同佢揀?
HKU dentistry 畢業是做牙醫為主,cambridge natural science 是另一條路。
問外人不會有結論,要問佢自己想點。

報紙都報導過,有 IB 狀元,HKU MBBS 收咗唔讀,去咗外國讀 music。
其實有這成績的人,99% 自己有自己想法。
如果唔識揀,都幾怪。

外人 ( 包括父母 ) 不而太多意見。

bbtung 發表於 17-11-20 09:26
Sorry for the ambiguous in the above statement. The boy accepted the offers from both Cambridge U an ...
Sorry, as fast as I know, HKU Dentistry do not accept defer entry. The student will have to apply all over again in following year, if he decided taking a gap year. (of course, he/she may have some advantage in the new application cycle).

bbtung 發表於 17-11-20 09:26
Sorry for the ambiguous in the above statement. The boy accepted the offers from both Cambridge U an ...

其實樓主親戚都唔難做決定。第一,正如呢度好多人話,最重要睇小朋友想點或者興趣係邊做決定,不過我相信樓主開得呢個題目,即係話小朋友可能唔知自己鍾意乜,而佢父母又比唔倒意見。如果係咁,就更加容易,應該揀牙醫,因為讀完之後有左專業資格,唔需要諗一定做牙醫,反而讀cambridge,三四年後又要面對另一次選擇,繼續讀上去抑或出黎做事,如果做事又做乜嘢好?係咪好似又再黎過一次!

其實我想講嘅係,衹要以小朋友興趣,根本就唔需要任何意見。
‹ 上一主題|下一主題