用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 識唔識人真係無一間IS收?
樓主: 莎拉公主
go

識唔識人真係無一間IS收?   [複製鏈接]

mycoconutbaby 發表於 17-11-21 17:18
小朋友臨場表現都好重要, 我地N冇, 小朋友又小小內向. 我地報左6間, 只有4間有得interview, 得1間收. 開左 ...

可以分享那四間有interviews同offers?

CAIS
SIS
Anfield
RC (買NR有得interview)
AISHK (入表時已經話FULL 晒, 要出年)

只有Anfield收, 開左學讀左幾個月, AISHK先打黎話有得interview, 之後好快通知offer.

mycoconutbaby 發表於 17-11-21 18:58
CAIS
SIS
Anfield

Thanks! 請問難考嗎? 小'朋友英文好叻? 我考過幾間都入唔到冇offer(emoji)(emoji)(emoji)

我覺得難考呀, 好多學校收好少local生, 你小朋友今年考? 我大仔讀Anfield kinder, 我估入Anfield 小學唔難. 佢英文都ok. AISHK 收佢我都睇左好多次封信懷疑自己睇錯.

Baymax2009 發表於 17-11-21 17:30
點頭,個人體會絕對不是「只要英文ok」就收那麼簡單。老師講「英文母語並不代表小朋友讀寫過關」,有些母 ...
但問題係esf考year 1應該不會考讀寫,只係對答同玩而已。所以應該唔係讀寫唔達標所以考唔到。個西人小朋友都係比較怕醜一類。我另外仲識一個爸爸係alumni的小朋友,有加拿大passport, 又係esf interview fail 咗,esf有比多次機會佢去另一間in,但仍然fail, 之後佢買NR再in, 都仲係fail. 個小朋友英文無問題,認知無問題,但有點行為問題,自我,唔睬人,無眼神接觸等等。其實考咗好多間IS都唔收。另外我有個朋友,佢有㚈國passport, 仔當時讀ICS幼稚園,esf 抽中有得Interview , 但竟然唔收。後來係ISF收咗。所以佢仔絕對英文同學術無問題。ESF唔收係有其他原因,至於係點解就真係唔知。佢仔當年又係比較怕醜內向,但未至於有行為問題。

aidan08 發表於 17-11-22 00:47
但問題係esf考year 1應該不會考讀寫,只係對答同玩而已。所以應該唔係讀寫唔達標所以考唔到。個西人小朋友 ...

行為問題不收也可以理解,畢竟esf一班30人,老師和助教已經很不容易。

內向怕醜的可能是運氣差點,遇到了有偏向性的校長,偏愛外向積極型的那種,我認識一個是這樣的。

aidan08 發表於 17-11-22 00:47
但問題係esf考year 1應該不會考讀寫,只係對答同玩而已。所以應該唔係讀寫唔達標所以考唔到。個西人小朋友 ...
咁ESF除了英文,都會揀性格和social skills,尤其是IB school,佢都唔想小朋友入左去之後融合唔到,有D仲比人bully,一班30人,其實老師又跟唔到幾多。另外冇眼神接觸/過度活躍特徵會比較難找學校。

回覆 aidan08 的帖子

書寫雖不是重點,但就不致於完全唔識寫

Saboc 發表於 17-11-22 07:52
回覆 aidan08 的帖子

書寫雖不是重點,但就不致於完全唔識寫
但我仔當年考esf foundation school真係不會考書寫,最多都係寫自己個名而已。有比佢畫畫、有講故事。我仔後來入咗,我見佢D同班同學都有好多唔識讀,更唔識寫,多數係西人小朋友,佢地屋企真係唔會咁細個去train讀寫。再者,我仔year1 時真係無乜writing的,但reading就係著重嘅。我相信interview 也不會點睇小朋友書寫能力的。不過我仔係5年前的事,唔知現在有冇變。

我細仔10月考左1間都唔駛考書寫. 只係group interview, 玩玩具, 老師講故事. 大仔舊年考經間型式差不多.

mycoconutbaby 發表於 17-11-21 18:58
CAIS
SIS
Anfield
有anfield & aishk offer, 好叻呀
我女又係小小內向, 所有我都驚難搵is

Baymax2009 發表於 17-11-19 23:05
Cdnis是先interview,pass後進waiting list等位,有朋友問過學校,說整個primary的waiting list都很長,但 ...

其實咁長嘅waiting list 等同冇offer一樣...

我細仔都有小小內向, 今年考aishk, 我提早成個月, 帶佢去aishk學游水, 同埋去接哥哥放學, 等佢熟習下學校, interview 冇甘驚. 你都試下帶小朋友去多D學校, 會好D.

beautifulbabies 發表於 17-11-22 10:36
其實咁長嘅waiting list 等同冇offer一樣...
係啦, 都唔知等到幾時

回覆 mycoconutbaby 的帖子

想問AISHK 是否入preparatory class? 是否遲anfield半年開學?

係呀, aishk preparatory, 2月開學, 同其他IS 唔同.

mycoconutbaby 發表於 17-11-22 11:03
係呀, aishk preparatory, 2月開學, 同其他IS 唔同.

請問你是否有澳洲passport?

冇外國passport呀, N冇, 所以覺都好難考IS

回覆樓主

sorry強調下之前說有native speakers「讀寫能力」不過關是指插班不是y1。y1是不會考書寫的。

我覺得越大越難通過interview
‹ 上一主題|下一主題