用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 識唔識人真係無一間IS收?
樓主: 莎拉公主
go

識唔識人真係無一間IS收?   [複製鏈接]

josechan 發表於 17-11-20 15:01
冇錯,唔明就問,正正係IS 原意,我依家又長知識,原來application可以咁玩法。
...
曾經去ASHK既info session, 有一句佢講得幾好. "No question is a stupid question", 尊重及包容不同意見係IS崇尚既情操 :)

964000 發表於 17-11-20 07:30
回覆 sxd 的帖子

我就係發現間間鐘意的IS中文都比較弱,最後刮出去,自己教中文算了,不過我要求不太高, ...

可以分享一下你點樣自己教中文嗎?我都積極考慮緊自己教,開始四出搜羅教法和教材。

回覆 dem0cracy 的帖子

My child born at April, I forgot the details of the letter since I got offer from Anfield at that time, Anfield is not a bad choice.

luckyveronique 發表於 17-11-20 11:50
我話in,唔係話揀! 周圍都好多朋友買esf NR , 都是只派一間给他们in。問多句有問題嗎?我不理解什麽叫好可 ...

哈哈,我唔係話你。

funfun0209 發表於 17-11-20 15:32
曾經去ASHK既info session, 有一句佢講得幾好. "No question is a stupid question", 尊重及包容不同意見係 ...

對,但既然囗口聲聲 "尊重" ,大家點解質疑單打人地有兩個 offer ?
人地話有兩個 offer ,就一堆人入 topic 圍。
要求人地尊重和包容之前,有冇想自己又有冇尊重包容人地呢?就係因為人地話 give up 兩個 ESF offer ,就懷疑人?
其實其他 topic 已經常常係咁,一有家長話 give up ESF offer ,就要比人圍,講到好似人地作個故事出來。
其實大把人將 ESF 當 backup choice 。

Cara2006 發表於 17-11-20 16:23
對,但既然囗口聲聲 "尊重" ,大家點解質疑單打人地有兩個 offer ?
人地話有兩個 offer ,就一堆人入 top ...

其實我估大家也都是好奇點解同時會有两間来自foundation school的offer而已,并未有人challenge為何選ISF而非esf。大家目标唔同,各花入各眼很正常啦

dem0cracy 發表於 17-11-20 15:38
可以分享一下你點樣自己教中文嗎?我都積極考慮緊自己教,開始四出搜羅教法和教材。
...
應該開一個TOPIC 分享下如何教IS學生中文. 好有建設性:)

964000 發表於 17-11-19 10:39
識人,有兩個,但都係衰報哂有名氣個D同內向
1.有外國passport, 讀Vic, 報ESF, SIS, FIS,
2.冇passport,  ...

佢自己又唔做d research, 所以咪要白比報名費囉!

funfun0209 發表於 17-11-19 10:31
回覆 莎拉公主 的帖子

如果你唔介意唔係最有名氣果幾間, 其實應該有位

唔好意思
請問有邊d係冇咁名氣既IS?
我係n無, 想囡囡入IS, 所以想了解多d,到時報多幾間!
Thanks

dem0cracy 發表於 17-11-20 15:38
...

我都好想知呀!
可以分享下點自己教中文嗎?

Fre12 發表於 17-11-20 18:40
唔好意思
請問有邊d係冇咁名氣既IS?
我係n無, 想囡囡入IS, 所以想了解多d,到時報多幾間!

我都係N無, 你囡囡讀邊間幼稚園?

mycoconutbaby 發表於 17-11-20 18:58
我都係N無, 你囡囡讀邊間幼稚園?

Haha 佢考到boxhill n,下年8月先開學
我想k1 轉efs..不過知好難考
所以想搵定多d資料

boxhill 都幾好呀....我上年細仔都有考ESF MOS不過唔收

我見過一個case係我仔幼稚園同學,我仔讀IS kinder的,沒有直屬小學那種。佢有個同學,媽媽不是本地人,爸爸係CIS畢業生,攞美國passport, 但個小朋友真係一間IS都考唔到。我諗佢無考曬全部,但都考咗好多間。CIS仲好似比機會佢考咗三次。最後佢去咗讀local 幼稚園,然後大抽獎入咗一間二線local school. 小朋友係比較內歛,怕醜同有性格,好難要佢開口嗰種。

仲有另一個case 係父親美國人,母親係加拿大人,即西人小朋友。考咗好多間IS都唔收,包括ESF同CDNIS, 後者仲考咗兩次。真係唔知咩原因唔收。所以外間話ESF只要英文ok就收,也不一定。
佢媽媽當時都好擔心。後來幾經折騰終於考到當時剛開校的Nord Angila, 成家由赤柱搬咗去飛鵝山。

aidan08 發表於 17-11-21 14:53
仲有另一個case 係父親美國人,母親係加拿大人,即西人小朋友。考咗好多間IS都唔收,包括ESF同CDNIS, 後者 ...

仲以為外國人同mix有priority

回覆樓主

我都識得有爸爸係外國人,媽咪香港人,外國護照嘅小朋友,好鍾意講嘢一啲都唔怕羞,但係報咗好多間都係一間都唔收,唔知點解

抺茶雪糕 發表於 17-11-21 15:43
我都識得有爸爸係外國人,媽咪香港人,外國護照嘅小朋友,好鍾意講嘢一啲都唔怕羞,但係報咗好多間都係一間 ...
可能有些behavioural problem

小朋友臨場表現都好重要, 我地N冇, 小朋友又小小內向. 我地報左6間, 只有4間有得interview, 得1間收. 開左學之後有1間打來話有得interview, 最後都收埋.

aidan08 發表於 17-11-21 14:53
仲有另一個case 係父親美國人,母親係加拿大人,即西人小朋友。考咗好多間IS都唔收,包括ESF同CDNIS, 後者 ...

點頭,個人體會絕對不是「只要英文ok」就收那麼簡單。老師講「英文母語並不代表小朋友讀寫過關」,有些母語的小朋友反而閱讀能力遠不如非母語的。我們插班同日面試的四五個都操流利英文(全部非local),但只發了一個offer,其中一個相信是有些行為上的問題。
‹ 上一主題|下一主題