用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幾年級可放手 溫習 測驗考試?
樓主: charmykittyy
go

幾年級可放手 溫習 測驗考試?   [複製鏈接]

回覆樓主:

呢d真係睇父母嘅接受能力。成績一跌d又揸番緊嘅話都冇咩意思。

austinau 發表於 17-11-23 23:24
呢d真係睇父母嘅接受能力。成績一跌d又揸番緊嘅話都冇咩意思。

都睇學校包容度。

我建議儘早放,小一功課自己來了。

當然如版友所言,亦跟細路自理能力有關。

本來上小一前應要多培養自理自立。

IloveJJ 發表於 17-11-22 08:39

你講嗰幾點,都同我相同喎!

剛昨天派哂四科。

自己安排考試溫書,平均成績仲高左。

當然其中沒有必然因果關係,只係結果無損失。

最重要係佢知道自己做緊物,縱使過程並不完美,希望佢自己可調節改善。

IloveJJ 發表於 17-11-22 08:43
讀書方面,我覺得難啲,我老公係負面既人,自己讀書又唔掂,而且佢爸爸當年亦少理佢哋既事,主要只係支援 ...

所謂“無仇不成父子”,關係係較多矛盾。

但男人年紀愈大,會慢慢更了解父親。

而家爸爸趁細路細玩多D,入多D 豬仔,到反叛期就能起作用。有D 家庭老豆都唔多見,個仔點會聽你講?

剛又見到呀媽同仔既互動。見到都眼怨。

總覺得呀媽攪唔掂D 仔。。。

男人要尊重,唔係哄!

retriever 發表於 17-11-25 10:55
所謂“無仇不成父子”,關係係較多矛盾。

但男人年紀愈大,會慢慢更了解父親。

男人要尊重,唔係哄!
Xxx

你講「男人要尊重」,為何指出「男人」? 咁講係咪女人不那麽要尊重,只要哄!即女人一般沒那麼自尊心重?

「尊重」咁緊要的事無理由分男人女人,大人細路,CEO 定 Janitor.

如果你不是這意思,是那意思呢?

IloveJJ 發表於 17-11-22 10:07
係呀!佢哋動力好強,而且不怕辛苦。呢啲case我細個讀書都有,我哋第一名那個就是,比我大兩年呢!而且又 ...

我們常常說不想多功課、不想沒有玩樂時間、不想操練,其實我也可以說自己是不捨得孩子辛苦,讓人哋贏是無得怨的。

Xxxxxx

新界的牛非常非常勤奮。

常說不想多功課、不想沒有玩樂時間、不想操練,「不是」不捨得孩子辛苦,係因為多功課,多操練,沒有玩樂時間,是愚蠢的教育方式。  呢D咁既所謂贏,我一定唔會怨。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-11-25 11:08

男人要尊重,唔係哄!

有一本很出名講兩性關係既書話:男人愛笑,女人愛計劃(指愛對方)。

以你既反向邏輯,即係女人難道不愛對方笑?

你呢類反問,我無氣回應。

仍然係理解問題。

retriever 發表於 17-11-25 11:26
有一本很出名講兩性關係既書話:男人愛笑,女人愛計劃(指愛對方)。

以你既反向邏輯,即係女人難道不愛對 ...

「笑」同「尊重」你認為是同一類事?

有人愛笑,有人不愛笑,是客觀事實。

男人要尊重,老人要尊重,「尊重」咁重要的基本「人權」,有一種人需要多一D,是否是客觀事實?

你唔係咁意思,是咩意思?自己的意思也講不清楚,就話人理解問題,你不面紅嗎?

我幫你諗下:

講「男人要尊重」,不代表女人不要尊重。也不代表男人要的尊重,比女人多。如果你係咁嘅意思,即寫「男人」二字是無意思,廢的,因為不代表任何野,可以删去的,變成「人要尊重」。

說來,這是「男尊女卑」的內心思想嗎?

IloveJJ 發表於 17-11-25 12:28
本不想答你,但又想講,你不覺得嗰啲係輸贏,但我見到讀書時期做「牛」的,今日得到的的確較多,我當然係 ...

不是價值觀問題,是判斷問題。你認為 they are well off because they had spoon-feed education and had no time to play.  I think they are well off despite they had spoon-feed education and had no time to play.

知道分别嗎?

IloveJJ 發表於 17-11-25 12:25
我參觀高主教同聖類斯,個感覺就係媽媽同爸爸既方式。
高:女校長,好強調「愛」,學校係「家庭」,學生係 ...

到中學,女校長影響有幾大真係唔知。早幾年聖祖百年來出左一位女校,但無耐因健康問題退職,睇唔到影響。對我來說,男校女校長一定係減分。

兩校平均成績差多少? 我唔知。可能個別差異影響更大。

高記不嬲出名D。 地點因素讀既人有錢D,曾幾何時算係非仔學校之一。聖LU草根好多。

其實看你睇幾遠。聖LU 既教會較嚴,會俾返個好仔你。將來成績高低你又是否會後悔?

retriever 發表於 17-11-25 12:49
到中學,女校長影響有幾大真係唔知。早幾年聖祖百年來出左一位女校,但無耐因健康問題退職,睇唔到影響。 ...

男校女校長「一定」減分,即只要係女人,管男校一定減分。咁女校長管男女校呢?男仔讀唔讀?

係今日林鄭做特首管全港十幾萬男性較多的公務員體系,真係非常不合時宜。

你真係十分喜歡 sexual stereotyping, borderline discrimination.

本來個人歧不歧視,沒人知,唔會有問題。但你在互聯網公開講自己偏見,供别人參考,便可圈可點。

IloveJJ 發表於 17-11-25 13:55
你做咩問返我?我問俾你,你點揀?揀成績?揀配合個人方式?

因為我唔知平均成績差別有多大。可能大不過個人差異。

其實我講左啦。

你會否為成績後悔?

我係老派,更多考慮長遠裨益既野。

IloveJJ 發表於 17-11-25 14:19
即係你都係會揀成績行先啦?其實大部分人都係,所以其實揀中學,唔駛睇咁多,都係睇DSE成績。
...

咁奇既?

我話長遠,當然唔係成績啦。

而且兩間成績差唔多。。。

‹ 上一主題|下一主題