用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幾年級可放手 溫習 測驗考試?
樓主: charmykittyy
go

幾年級可放手 溫習 測驗考試?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-11-21 11:04
可以講下點樣個成果係點俾你覺得「讀書始終都係靠自己嗎?」

只針對孩子學業成績, 讀完12年中小學(有同事仔女會考舊制), 最終入到本地五大否.

當年,冇咁興直資/私校, 大多數同事仔女讀官津,有啲就名官津啦, 但萬變不離其宗, 我信教材師資唔差得遠,

我地互相交流學校情況, 個個都幫仔女溫測考,考試放大假陪讀, 當然可能投入程度有些小差別啦,

第一關升中到了, 大多數仔女都屬B1, 只有個別B2, 但同事都幫仔女搵到直資英中升學,呢個階段總結, 阿媽付出幾多收穫幾多, 對小學生來講基本成立, 當中分別微小, 只是BANDING既頭中或尾.

升中后, 大家就開始互呻了, 都係話仔女讀書"懶", 呢科唔得,果科又唔合格, 阿媽話當耳邊風, 仔女好似甩繩馬騮咁, 冇心向學, 有d勤力既, 又能力不足, 成績強差人意等等.

第二關口DSE結果出來了, 入到五大了了無幾, 有個小學時被評資優生都......滑鐵盧

所以, 小學時父母幫下仔女打好學習基礎,培養好學習態度係需要既,但成唔成就到學業, 我睇法就 天份+勤力,缺一不可.  

點解話靠讀書靠自己? 就以我女為例, 對Science科一開始就話冇興趣, 初中一直hea讀,上堂睇小説唔聽書,咁成績又點會好呢? 到左F5突然自己轉性, 好勤力補習操數,結果DSE取5, 當初,我地苦口婆心點講都冇用,係要佢自己開竅肯努力,不過, 我地由小學開始就俾信息佢一定要讀到大學, 潛移墨化俾壓力佢都有小小影嚮.

我細女學習與適應能力較慢, 初初開學時, 真係唔識攞手冊出黎對住做功課, 依家已經有進步, 知道欠交會有咩野後果.

大女讀六年小學, 我冇請過半日假陪溫考試, 但到細女, 真係唔請唔得, 因為佢仲未識溫習, 成日以為自己識晒, 但其實係唔識.....

我短期目標希望可以二年級放手, 如果失敗, 就跟多一年, 三年級先放手. 放手後, 預左成績會大跌, 但如果唔放手, 就要跟一世, 我真係唔想呀

回覆 October. 的帖子

你的講法我有同感。我女今年小四,望吓讀K時的一班同學仔和朋友差不多年紀的仔女,就算考小一時考得唔好,或者已經唔錯但想更好,d細路在父母安排下叩門、插班轉校,一個個理想達到。當中父母的努力係關鍵。
但再過幾年,呢班小朋友發展如何,已經唔係父母可以決定。識一個大幾年的師姐,佢一直教個女教得好好,感情亦好,佢女讀名校,自少行出來就好有禮貌,好有大家閨秀feel。點知最近係街撞番,佢話個女中三四開始放學就躲係房,完全唔同佢地講嘢,成績ok但關係好差吓,聽到都心酸。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 17-11-21 11:53
十分好的分享!我喜歡睇呢啲case,多過啲育兒書育兒講座。

天分+勤力,我一直都這麼認為,所以我從來唔會 ...
資優不等於績優!(我見部分資優家長成日會咁講)

October. 發表於 17-11-21 11:43
只針對孩子學業成績, 讀完12年中小學(有同事仔女會考舊制), 最終入到本地五大否.

當年,冇咁興直資/私校,  ...
我覺得係勤力+天分+少少運氣,note i put 勤 力第一

October.    發表於 17-11-21 14:03

Jane1983 發表於 17-11-21 11:59

你的講法我有同感。我女今年小四,望吓讀K時的一班同學仔和朋友差不多年紀的仔女, ...

點解有咁既轉變?

你的講法我有同感。我女今年小四,望吓讀K時的一班同學仔和朋友差不多年紀的仔女, ...
不是做事後孔明,青春期係一個關,真正有愛心的學校會一早prepare 家長for it.

IloveJJ 發表於 17-11-21 11:53
十分好的分享!我喜歡睇呢啲case,多過啲育兒書育兒講座。

天分+勤力,我一直都這麼認為,所以我從來唔會 ...

入左呢部門近六年,大約係細路既中學階段。

耳早陣跟幾位同事講,幾年間都有交流,簡單統計,幾位心疼女兒的,口邊老話無所謂的,隨佢哋興趣的,不約而同都係入唔都U。

我認老餅。

以而家既學位比率。 其實讀唔到資助學位算係相當差。

回覆 retriever 的帖子

係街撞度,見佢咁愁,無問詳情。
希望係青春期一時關係緊張,過咗會好d。

retriever 發表於 17-11-21 13:00
入左呢部門近六年,大約係細路既中學階段。

耳早陣跟幾位同事講,幾年間都有交流,簡單統計,幾位心疼女 ...

e, 那些ek 網友老話興趣最重要的留意一下
ps 當然我唔係話唔重要

mimi1102 發表於 17-11-21 11:47
我細女學習與適應能力較慢, 初初開學時, 真係唔識攞手冊出黎對住做功課, 依家已經有進步, 知道欠交會有咩野 ...
萬丈高樓從地起,你陪佢一起做,好快就掌握到,b4 u know it, 佢已經唔比你幫

回覆 MrBeast 的帖子

佢女果間係乖的傳統女校,校風係好的。佢雖然返工但工餘時間係比晒屋企,一直都係糖黏豆。
一家唔知一家事,唔知會唔會係佢在教誨時候講咗d重的說話,傷害咗親子感情。又或者根本佢無做錯,細路哥行到果個位就和父母唔啱key。

MrBeast 發表於 17-11-21 13:10
萬丈高樓從地起,你陪佢一起做,好快就掌握到,b4 u know it, 佢已經唔比你幫 ...
希望我可以等到依一日

IloveJJ 發表於 17-11-21 12:20
呢樣我知,但見October既意思,佢個case應該也是績優才這麼說呀!
佢中學都係讀B1, 佢媽話冇心向學.

我女初中都試過反叛期, 同佢講野唔中意聽就"澎"埋道門, 又成日起晒鋼, 同同學傾電話到半夜三更都唔訓覺.

所以,中學係一大變數, 孩子到左青春期對親子及學業都有影嚮.

Jane1983 發表於 17-11-21 13:31
回覆 MrBeast 的帖子

佢女果間係乖的傳統女校,校風係好的。佢雖然返工但工餘時間係比晒屋企,一直都係糖 ...
人地屋企嘅事唔會知得透,真的不可太武斷,但in general,在小學階段父母可盡量關心子女、維持親子關係、學懂溝通技巧,唔係到到爆發時就好難摟轉。有時見到網友話完全放手等小朋友自己解決,做到跟著父母讚下當然好,但亦有可能子女覺得neglected。
暫時來說我身邊大學年齡的只有3個,一個小時了了但讀唔成大學,另一個唔聲唔聲港大畢業,最後的在神校不得志出左國,lets assume 3個資質差不多,我覺得家山有冇福都是其中因素

我女9歳,嚴陣以待
‹ 上一主題|下一主題