用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幾年級可放手 溫習 測驗考試?
樓主: charmykittyy
go

幾年級可放手 溫習 測驗考試?   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 17-11-30 07:56
我举手先阿妹小学时真係無操卷(考試前两周末都做下補充既)無補习而名列前茅……不过我覺得数係要多 ...
阿細班今年嚟咗個非常老師, 佢哋學校老師一般好好, 同學 lue 佢哋可以減功課。點知今年個數學阿sir係新嚟, 佢日日都兩樣功課, 同學話多就再加一樣, 所以同學仔都唔敢出聲, 阿細開頭一邊做一邊鬧, 不過明顯係心算快咗好多。

MrBeast 發表於 17-11-30 08:49
thats the problem,2nd language 平時唔會用,我叫小朋友寫日記,之前有chk 就好d,e加放左手無理就變成st ...

以香港英文的普及程度,有心的話,我相信人人也可以多接觸。用一種混合第一第二語言的學習法。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-11-30 08:59
以香港英文的普及程度,有心的話,我相信人人也可以多接觸。用一種混合第一第二語言的學習法。
...
現時中文深了很多,又要固埋文言文、升中呈分、pth、訓覺食反⋯not easy

IloveJJ 發表於 17-11-30 09:52
呢10分,咪就係影響一個小朋友,究竟入咩中學囉!可以自己選擇中學,就操+背;想有機會揀B1中學,就操/背; ...
阿女有無呢10分都係B1的。其實考試真係要背的, 好似你仔仔既例子, 我會選擇操數。不過, 其他科我諗唔到有需要操, 因為你講到操, 其實坊間中英數都可以操的。如果好似你咁講, 係要中英數科科操, 至去到B1, 咁就不如按正常方法學習, 入B2學校會合適D, 即係阿妹。

MrBeast 發表於 17-11-30 09:08
現時中文深了很多,又要固埋文言文、升中呈分、pth、訓覺食反⋯not easy
你數漏咗ECA, 好花時間操的...........

little_yolky 發表於 17-11-30 08:56
因為要熟資料至有嘢寫, 而且有D嘢, 例如基本法條文, 字眼係唔可以錯, 中國人民共和國唔可以寫中國, 更唔可 ...

哦,咁係學會嗰科的常用語,不是背答案。

歷史科香港教着重記事,外國卻重思考。有一科 Anthro, 就係歷史科減了背事件發生時序。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-11-30 09:49
哈哈,你俾我迫到咁坦白,真係好可愛!

唔緊要呀!綠茶唔介意既。
所以, 係我哋既標準唔一樣, 所以一開始就無得做比較, 我既壞腦標準, 係操到只為配合考試模式, 而腦筋係唔識轉動, 某科攞高分唔代表佢該科叻, 只係佢針對評核模式操練而已。正如shadeslayer講, 某D人資質係較高, 佢哋係點都叻, 佢哋成績好唔係因為個操練方法令到佢哋叻, 只係因為佢哋本身叻而又有操練而已。呢D人去到邊度都叻的。

反之, 如果平凡既人, 用咗唔洽當既方法, 可能有短期效果, 但佢去到叻果個pool, 同一批真正既叻人比較, 叻人既學習方法未必可以套入平凡人, 咁佢就會學得好辛苦, 長遠效果成疑了。

shadeslayer 發表於 17-11-30 10:02
哦,咁係學會嗰科的常用語,不是背答案。

歷史科香港教着重記事,外國卻重思考。有一科 Anthro, 就係歷史 ...
歷史係著重記熟史料, 因為史料擺在眼前, 唔可以錯, 所以一定要熟。你說得對, 學科某些資料必須要背, 但我理解既操, 係做練習既量多到做滿各種形式既題型, 令小朋友不論明唔明白, 起碼係做熟題型, 確保懂答, 從而爭取高分數, 即類似你說的背答案。

Anthropology則是用某一個case study去解釋一D大範圍既現像。其實要做得好, 必須要對讓研究對象極深入探討, 而該對象亦有其獨特性, 所以難以解釋另外一些社會現象。Anthropology著重人既研究, 社會學著重數據分析同問卷設計, 都係嘗試用小量數據去解釋大環境。

IloveJJ 發表於 17-11-30 09:52
呢10分,咪就係影響一個小朋友,究竟入咩中學囉!可以自己選擇中學,就操+背;想有機會揀B1中學,就操/背; ...
唔操又唔背, 即係唔溫書啦!學習點可以唔背, 背咗肚裡至有墨水, 至寫得出嘢。

當然不是邊間學校都一樣, 咁多B1校, 咁多B2校, 每間都有自己特點, 緊係要研究一下啦, 每間學校最大既分別, 係師資, B1既老師唔一定會教B2學生, B2既老師可能亦唔適合教B1學生, 要睇小朋友既特質。

IloveJJ 發表於 17-11-30 10:23
我嗰3個例子係:操+背,可以任揀一間學校,即是可以去到B1A,唔止B1,可以自行都有把握。我仔係想咁!

佢無呢 ...
我哋學校級B1A全部無操, 不過有個共通點, 就係父母相當嚴格, 例如:級1阿媽要求科科95分以上, 級2阿爸成日捉佢功課錯處。另一個共通點就係都無外出補習, 全部父母貼身跟, 因材施教。

其實B1A唔代表一定揀到學校, 即係靚女條件好, 要求自然高, 全港B1A咁多, 就算家姐依家揀間B1B-C, 佢成績去到B1A, 我都無信心佢自行一定入到, 始終面試時有好多變數。

唔細心唔小心呢家嘢係性格嚟, 你望下自己老公就知, 亦係學習能力既一環。阿妹天生聰明, 腦轉得好快, 同我自己其中一個家姐一樣, 但因為太聰明, 諗歪咗, 唔讀書, 佢係我家讀書最少既一個。我只會由得佢兩個順住自己條路走。阿大對成績著緊, 咪幫下佢囉, 阿細鐘意遊戲人間, 咪只訓練佢盡力負責任囉。我哋區其實好多神校同B1A, 但我諗都無諗過俾阿大去讀。

我有個E 生親戚,自細係地區學校既叻仔, 我女當年數學差, 請教過佢數學學習方法, 佢提到其中一點, 要背熟題型(背熟公式就唔晒講啦), 佢話到考試呢d分秒必爭既時刻, 根本沒足夠時間俾你諗, 當然,呢d只係佢個人長期考試高分既學習方法,咁岩我識既成績全面好既都天份+勤力, 我親戚好精靈, 政府E院做過顧問E生,依家中環開診所.

IloveJJ 發表於 17-11-30 10:37
舉個例子,常識科。你會問你女書,佢答到書入面一樣既字句;你老公問書,要極速咁答到同書一模一樣既字句。 ...
老實講, 我唔覺得呢D叫操, 因為操係為熟習題型。Evie去到考DSE都操卷啦, 因為要快丫嘛。但小學升中就無謂了, 因為只需要同校內同學仔鬥。

至於你叫阿仔睇明內容+整理內容大綱呢D緊唔叫操/背, 阿大平時上堂前預習已經做晒。佢主動做, 學期初時俾老師見到佢本筆記, 好感動, 叫全班都先做預習, 同學仔真係俾佢累死。

補充:其實我無問過阿大書的, 我只問阿細, 阿大一直係自己溫習的, 不過我嚇佢小四成績要考學校, 佢驚起上嚟搵人求救。我幫阿妹溫, 常識得8X咋, 因為佢真係考試前一日至溫的。另外, 家姐常識都係寫錯字被扣分, 否則兩次都係100分了。級2兩次都係100分的。

IloveJJ 發表於 17-11-30 10:31
咁你既意思係:綠茶係叻人?所以咩方法都叻?定綠茶唔係叻人,只係某樣野叻?

我唔識得叻人,我啲細佬讀書多 ...
我唔識綠茶, 所以我唔能夠評定佢係咪叻人。

‹ 上一主題|下一主題