用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高幼評價
go

高幼評價   [複製鏈接]

唔好意思,係小一版問幼稚園嘢。因為只有你哋先有機會以用家身份評價一下高幼。

想請問有冇爸爸媽媽可以分享吓,因為雖然高幼丸颇出名,但資料真的不多。

1) 看討論區,見到有不少家長話高幼老師green, 因為學校太新,真的嗎。
2) 高小出名谷,但高幼程度深嗎
3) 有冇高幼用家分享下高幼學生出來考小一直資情況如何?

謝謝大家
   11    0    0    0

Lalaji 發表於 17-11-18 21:28
唔好意思,係小一版問幼稚園嘢。因為只有你哋先有機會以用家身份評價一下高幼。

想請問有冇爸爸媽媽可以分 ...

睇返今日高小放榜,似乎高幼有絕對優勢,同埋好大機會收返,唔升果d 可能有神校或國際學校著落。

Lalaji 發表於 17-11-18 21:28

想請問有冇爸爸媽媽可以分 ...

1. 老師係green, 但好有愛心,學生好鍾意返學!每日的午會,老師都花心思設計,家長可隨時入去睇,如果無heart,點敢俾家長睇
2. 課程係深,K2已經寫句子,k3要默書
3. 以我小朋友為例,考直資麻麻地,因我小朋友本身慢熱

humansky 發表於 17-11-18 22:08
1. 老師係green, 但好有愛心,學生好鍾意返學!每日的午會,老師都花心思設計,家長可隨時入去睇,如果無h ...

好多謝你哋嘅回覆,其一班有多少老師負責?我見網上對老師的評價好壞参半,會唔會係老師質數參差,要撞彩?

英文係咪傳說中咁麻麻地?

家校溝通如何。你說的午會即係幾時,天天可以去看?

Lalaji 發表於 17-11-18 23:05
好多謝你哋嘅回覆,其一班有多少老師負責?我見網上對老師的評價好壞参半,會唔會係老師質數參差,要撞彩 ...

一班三名老師,雖然每年總有老師走,但師資都唔錯,教到小朋友好乖。
英文net teacher 流失較大。要外補。早會午會基本上可每日在禮堂參與。每日老師都會有主題教育,通過話劇,遊戲教小朋友。

rkowsoakna 發表於 17-11-18 23:14
一班三名老師,雖然每年總有老師走,但師資都唔錯,教到小朋友好乖。
英文net teacher 流失較大。要外補。 ...

k1返得幾個鐘,午會幾點呢。

個人認為班老師好緊要,好唔好真係好講彩數。班主任係咪年年換?

Lalaji 發表於 17-11-18 23:21
k1返得幾個鐘,午會幾點呢。

個人認為班老師好緊要,好唔好真係好講彩數。班主任係咪年年換?

如果返上午班係早會,返下午班係午會!
每年都會轉班主任!

humansky 發表於 17-11-18 23:40
如果返上午班係早會,返下午班係午會!
每年都會轉班主任!

真係唔該晒你的評語。

我見EK有不少對高幼的負評,所以想揾用家求証吓。

咁睇來你整體滿意高幼?

Lalaji 發表於 17-11-19 07:46
真係唔該晒你的評語。

Yes,好滿意

Lalaji 發表於 17-11-19 07:46
真係唔該晒你的評語。

高班的老師較有經驗, 我對高幼都滿意, 能涵接的高小的小一的課程。
如果你是心儀高小, 高幼是值得考慮入讀。

HMHG 發表於 17-11-19 14:07
高班的老師較有經驗, 我對高幼都滿意, 能涵接的高小的小一的課程。
如果你是心儀高小, 高幼是值得考慮入讀 ...

今年高幼考直私小成績ok 嗎?

回覆 suzuki12 的帖子

考小一成績都不錯, 有些本身有高小offer, 但他們會去一些認為更好的學校:如男拔、st Paul boy、英華

HMHG 發表於 17-11-19 17:26
回覆 suzuki12 的帖子

考小一成績都不錯, 有些本身有高小offer, 但他們會去一些認為更好的學校:如男拔、st ...

啲小朋友咁叻係因爲老師教得好定係家長外補?

知道佢哋中文好,但英文程度係咪真係咁弱?

Lalaji 發表於 17-11-19 18:49
啲小朋友咁叻係因爲老師教得好定係家長外補?

知道佢哋中文好,但英文程度係咪真係咁弱?

高幼用家,班中差不多百份之百有外補,很多也有考證書。有些家長更用心栽培,K2已考mover ,gapsk 高級的大有人在,因為大家也知高小只收約50-60%,所以人人也全力考外面直私。

小朋友返學愉快,但課程真不算深,比起玫幼可能仲淺。不過無乜人只靠學校教吧!我從不用和小朋友溫習校內課程,評估也常滿分,可見真的不深。

英文和英普校不能相比。不過找英文外補十分容易,所以不用太擔心。

可能有人覺得俾三年錢,非教最深學術不值。但高幼品德教及紀律極好。而且有一半機會上高小真係好大。今年間間幾千人考,我小朋友有幾間只做到入second in 果頭700-800人,做唔到有offer 果100-200人,但高小收。二份一機會對比幾十份一機會。當然高小非top school, 班中有幾個同學手持港同third in,tsl third in, 又有不少有救恩, 真道offer, 優才1 waiting.但對於我小朋友這些平庸之輩入高小已心足。

lcyesther 發表於 17-11-19 20:00
高幼用家,班中差不多百份之百有外補,很多也有考證書。有些家長更用心栽培,K2已考mover ,gapsk 高級的大 ...

其實想問下多唔多高幼生想上高小但真係入唔到的呢。 其實都可能有十零廿個percent嘅學生考到更心儀的小學或國際。 淨番真心想入高小嗰啲升到高小的百分比其實唔低?

其實高幼升高小係睇校內表現多啲定係面試表現多啲。

見你提到好多家長都會外補,peers pressure係咪好大

Lalaji 發表於 17-11-19 20:52
其實想問下多唔多高幼生想上高小但真係入唔到的呢。 其實都可能有十零廿個percent嘅學生考到更心儀的小學 ...

暫時約六成人有offer.應該call waiting call 到七、八月。上年八月尾有聽聞call 一個12月出生的女孩子。但年末公佈升小成績,有人去慈幼,漢華,玫瑰崗,又有十來個人不知去了什麼學校,不排除沒有收到call

lcyesther 發表於 17-11-19 21:15
暫時約六成人有offer.應該call waiting call 到七、八月。上年八月尾有聽聞call 一個12月出生的女孩子。但 ...

收高幼生的準則係平日表現定為主定係面試?

Lalaji 發表於 17-11-19 21:18
收高幼生的準則係平日表現定為主定係面試?

小學校長講係主要睇面試表現

回覆樓主

我小朋友本身係一間英普幼稚園轉過去插今年k2,但可以講絕對冇後悔轉黎高幼!各方面都比我想像好好!
品德教育同老師都好好!千萬不要覺得老師年輕就唔識教!翻學一星期已打電話比家長話比我地知小朋友點,仲要可講出小朋友性格,我真心覺得老師用心,好明顯見到小女對學校既熱愛,其實佢中文一D都唔淺,當然英文冇得同英普學校比,我小朋友都有外補英文!

但之前係英普幼稚園就要補中文,其實每間學校都有優缺點!各取所需。

我知上年考到好既學校都唔少人,男拔,St Paul boy etc...

icebbs 發表於 17-11-19 23:06
我小朋友本身係一間英普幼稚園轉過去插今年k2,但可以講絕對冇後悔轉黎高幼!各方面都比我想像好好!
品德 ...

聽到你的分享真好。

我小朋友現在都係語境不錯的幼稚園讀。心儀高主教,但怕為咗大啲機會入高小而trade off咗良好的語境,最怕日後入唔番高小會後悔。

你係過來人,一定知我擔心啲乜。

其實所謂外補英文,即係一星期幾多次?幼稚園就補習會唔會太chur小朋友?
‹ 上一主題|下一主題