用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 應該搏皇仁嗎?
樓主: eeob01
go

應該搏皇仁嗎?   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 17-11-24 10:48
如果小朋友中、下游成績,真係有好處。相反,如果小朋友成績好,例如陸慶濤既上游成績,無理由去羅氏基金, ...
DBS同LSC中一都收過冇呈分既學生, 如海外回港升學, 或國際學校轉過嚟.

學校想收, 自然有佢既辦法去評估, 學校唔想收, 就算你呈分排名好好成績幾好都無用
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Owencheung 發表於 17-12-2 09:00
請問- 咁如果間直龍係可選擇性的,可選考呈分/唔呈分,咁如選唔呈分,係咪可以當無呈分的類別,報自行,等 ...

EDB只會接受全校一齊呈分/不呈分,決定後亦唔會隨意俾學校退出或再參加。

又係TKO成日老點人個間龍校?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Owencheung 發表於 17-12-3 00:10

如果你要查詢,記住搵EDB學位分配組既主任級人物回覆。

一間學校如果一而再向教家發佈不正確/誤導既資訊,如果係存心咁做,就係學校道德操守有問題;如果唔係存心,咁即係學校多年嚟對香港學制認知都係不足,需要檢討。

keep-calm 發表於 18-1-8 01:44
請問如家長自己去教育署拿自行表格,過程理論上教署不會通知原本的直資中學?自行3月完成、直資4月才交名 ...
針對呢個問題, 我向EDB查証過, 有以下回覆:

1. 相關小學/中學安排沒有問題, 因為佢地係俾咗學位你, 學生資料表係用作註冊之用, 情況同你考到直資學校註咗冊一樣.

2. 家長可以去EDB申請"補發"學生資料表和自行表格, 怛要面對以下問題:
    - 補領必須說明原因, 並非所有原因EDB皆會接受
    - 如以"遺失"作補領原因, EDB會補發, 但如証實並非事實, 家長要付上法律責任

3. EDB沒有証面回覆會否通知學校家長有否補領資料

另外, 如果補領咗學生資料表, 如其它直資又考唔到, 最後諗住直升上中學部, 會出現呢個問題: EDB收到由中學部交嚟既學生資料表, 並非EDB補發俾家長個份, 到時家長亦可能要面對以下情況:

1. EDB會通知學校學生資料表有問題, 甚至因而發現家長之前以"不誠實"既方式去補領文件
2. 中學部得知後, 會否繼續留位俾小學部家長呢? 如果不位, 到時家長可能連統一派位表都無填(或只填考入直資中學), 咁家長到時要點呢? 去EDB重新填大抽獎表 (仲嚟唔嚟得切呢)?

程序上, 呢間小學/中學沒有違則, 只係令人覺得不夠大方.

little_yolky 發表於 18-1-8 09:24
其實會唔會係家長理解有問題, 唔係學校誤導? 上次家長會完咗, 好多家長圍校長問問題, 好多嘢都似乎理解出錯 ...
當年公開(登埋廣告)話叫人同時報讀兩種學制, 話可以同時以JUPAS同Non-JUPAS方式去報大學參加入大學機會, 呢一單嘢一定唔係家長理解有問題

keep-calm 發表於 18-1-8 10:52
多謝解釋!請問不允許自行的一條龍直資暫時有邊幾間?YW? HKUGA?
暫時所知, 只有一間

keep-calm 發表於 18-1-8 11:10
多謝資料!估唔到只有一間!但呢間似乎升中轉校人數都唔少、係其他帖睇到每屆好似近三十人走
...
無咁多, 暫時最多都只係走得2X人

王家爸爸 發表於 18-1-8 11:28
唔太明,其實家長六年前揀得間唔允許自行既一條龍直資,應該係預咗讀十二年,點解會中途轉?轉到去好學校嗎 ...

有邊間直資龍校, 會係小一簡介會講明自己有冇呈分, 甚至有呈分都唔俾學生參加自行派位?

除非有人識問, 否則未見過會主動提及 (學校簡介, 宣傳單張都一定唔會見到呢D資料)

EFJ3 發表於 18-1-8 12:00
回覆 hkpapa852 的帖子

是否心碎保的Yx ?
說不得的學校

2014-2015年小六: 141/157人直升 (16人沒有直升)
2015-2016年小六: 117/141人直升 (24人沒有直升)
2016-2017年小六: 124/151人直升 (27人沒有直升)

自己配對一下

EFJ3    發表於 18-1-8 12:11

babieblue 發表於 18-1-10 10:15
考小一呢間係大熱,收咗好多尖子。因為好多名津小如果冇分或非住個區根本冇得諗。
但考中學以成績論英雄, ...

成績一定比RC好, 暫時應該同聖言/九華差不多
‹ 上一主題|下一主題