用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一線LS(直私)定系二線IS?
go

一線LS(直私)定系二線IS? [複製鏈接]

真係唔好意思請教大家尼個問題,同老婆討論LS (直私) vs IS(小朋友宜家K2),竟然發現佢突然認爲二線IS可能不如一線LS。。。我亦冇法勸服佢。。。知道入場都唔易,不過仍然希望先聽聽大家意見,十分感謝!
p.s. 佢(包括佢朋友)認爲二線IS包括CAIS, ICS, etc.

補充些背景:
1. 我本人冇故意分一二線IS。。。不過一線IS尼度暗指漢基,HKIS,德瑞,SIS,FIS等。除左SIS,感覺其他“一線”的IS學費(同其他費用)都貴唔少,所以依我地宜家的經濟狀況,我報左幾間“性價比”較高的IS(例如ESF,CAIS,ICS,SIS,etc)。。。
2. ESF已經抽籤失敗冇面試機會
3. SIS要插班PY2學位咁少,不敢抱咩希望。。。
4. 我自己就係尼度爬文,發現ICS,CAIS口碑唔錯。。。
5. ICS:我老婆朋友個仔讀緊,話唔錯,只不過我老婆覺得唔系“一線”。。。
6. CAIS:我地剛參加過info session,發現admission officer都好有心。不過我老婆參加info session時已頂唔住新校舍的味道(因人而異),同埋二期發展又未定,望落去完全睇唔出有兩公頃的氣勢。。。同埋佢朋友話有小朋友係CAIS讀小學,遇到唔好老師,正在要求轉校。。。於是,佢認爲萬一只有CAIS等二線IS offer,或者不如去一線LS。。。
7. 我老婆甚至話,假如只有CAIS一個offer,咁可能都會先接受,不過係明年會繼續報考一線本地直私小學,如果收到直私名校offer,就放棄CAIS學位(連同預交的學費和45w債券),我震驚。。。。
8. 我老婆認爲二線IS的成績有可能冇一線直私名校咁好,所以未來如果經濟情況有明顯改善,想申請插班一線IS的時候可能反而冇一線直私有優勢。。。
   2    0    0    0

回覆樓主

坦白講,如果有考慮經濟壓力,不要報IS. 讀IS預左去外國讀大學。

我自己大仔讀CAIS,細仔考緊local school.
原因:小朋友特點,除此外不作其他考慮。
利申:經濟絕對有能力兩個讀IS及從初小放洋。
分享:考local school堅辛苦,要不斷填鴨(認真),IS仔可自由發展自己,有人生目標,有plan,英文絕對好,初小睇的英文書比我一生人睇的英文書量還多,相對中文真係比local student弱。LS學生家庭,會沒有family day, 個個星期溫習溫習抄寫,沒完沒了。但中文底子好,英文相對弱得多多多。

twoh 發表於 17-11-18 11:39
真係唔好意思請教大家尼個問題,同老婆討論LS (直私) vs IS(小朋友宜家K2),竟然發現佢突然認爲二線IS ...

仲有,一缐LS你估咁易入?

真係唔好意思請教大家尼個問題,同老婆討論LS (直私) vs IS(小朋友宜家K2),竟然發現佢突然認爲二線IS ...

咁唔好彩CAIS遇到不好的老師?我大仔正正讀CAIS,遇到的老師,有些教學平平,但多數都好喎!

回覆樓主:

我接觸不少一線直私及一線國際的一線學生,覺得他們各有千秋。

回覆樓主:

樓主同一條問題,係小學區呢面討論不熱烈,合理,因為呢面家長們都正正努力緊直私面試和面對直私學校結果,根本冇人會太大興趣討論直私或國際,一線和二線,相信呢面家長都好簡單,希望小朋友,入到理想直私,小朋友可以坐直升機透過JUPAS 直上八間大學或海外大學。

我再一次係小學討論區再睇多次個問題,我認為直私同國際係冇得比較。

第一,直私非常難入,無論係你所講o既一線,二線,三線,以及另類教育的鄉師或近似國際學校的基信,激活等等

第二,係咪行國際之路,因為唔想考DSE? 因為有海外戶籍,日後會出國放洋? 因為教育理念想小朋友讀國際課程?
讀國際學校的家長根本已鎖定國際學校,再係國際學校中以課程和日後升學中考慮讀邊間。

第三,當然好多人都有錢負擔到國際學校學費或債券,但仍有好多只能選擇直私官津,如果樓主有得揀,應該同太太相討下最想行邊條路。當然,我明白,如果有心儀國際學校當然係好,但試諗諗,如果一間直私都冇,一間你認為比較普通d o既國際學校你都會要架喇。

老實講,係呢個小學區入面,好多人都全軍覆沒,冇直私offer, 同時佢地有d 可能連選擇國際學校o既機會都冇。你已經好幸福,可以選擇太太所講o既二線國際學校。

最後,如果太太鍾情一線LS, 小朋友現在K2, 不如比心機備戰一線LS 面試吧!

回覆樓主

睇嚟樓主太太楝學校重(心目中)名氣,大於適唔適合小朋友甚至本身一家嘅需要及將來學業上嘅路向。如樓主太太推論一缐IS又會比一線LS好,好在邊?唔好在邊?先同太太搞清楚想行一條乜嘢嘅路再選擇LS或IS。BTW,ICS係一間好有質素嘅IS,不過佢只係歷史比較短所以名氣未及GSIS等學校啫,SIS比較近似本地學校風格,測考及功課都唔少㗎!

其實IS和LS係可以好唔同教育理念架wor!首先係咪應該睇小朋友適合邊類先呢?同埋今時今日無論直私和IS都唔係容易入。名氣無疑係一個plus,但唔代表個個係有名氣學校讀書都一定適合和發展理想。我識得朋友個女係由cckg去左ICS,但又考到DGJS,再去返讀dg。但呢種例子都係好少,前提都係經濟完全沒有壓力,父母可以隨意試,小朋友性格又easy going,兩種模式都適應到。你地應該睇下小朋友適合邊種教學模式,如果佢兩種都得,你咪兩種都考,到時有offer在手時,再衡量經濟地點距離各方面因素後,再決定啦。宜家純粹將IS和LS比較,係完全沒有必要和唔恰當。你應該引導你太太由小朋友的需求去睇,綜合返你地自身各方面環境,在有offer和選擇的情況下再去討論,行邊一條路會比較實際。

ACE2126    發表於 18-3-31 01:16

如果樓主屋企錢銀比較緊張,太太係小朋友的primary caretaker,咁你在提出所有pros and cons後,太太仍然非常堅持本地學校的話,你應該聽太太的意見。至少比佢試吓帶小朋友考小一,感受吓究竟係點樣一個情况。

否則佢唔同意,你逼佢接受,每個月萬萬聲支出。Touch wood有乜山高水低,佢實鬧爆你,家庭唔和睦,小朋友都好難做人。

kokoroame9 發表於 17-11-20 16:22
其實IS和LS係可以好唔同教育理念架wor!首先係咪應該睇小朋友適合邊類先呢?同埋今時今日無論直私和IS都唔 ...

Good point

其實如果經濟能力危危乎, 但仍然勇氣可嘉一往無前負擔每年十幾廿萬學費, 俾足十幾年, 實在幫自己挖咗個好大的窿俾自己踩。

唔好講話IS小學, 若舉幼稚園Victoria舉例, 已經少D錢都負擔唔到。朋友分享, 每年學費加20%, 半日學費8,000+, 全日班17,000, 一俾就四年。如果父母家底唔夠堅, 或份工唔穩定, 唔通小朋友中途轉校咩?

而小學、中學, 一讀就十幾年, 事先真係要好好計劃, 呢個係一份不能斷供的保險、一層不能斷供的樓。

至於LS vs IS, 係兩種不同的跑道, 你小朋友是長跑定短跑型先?

LS: 多功課、學術深、時間長、見效快。一放學, 打開本書就知佢學咗咩, 有得跟, 而小朋友亦都規矩D, 通常會斯文D。但長時間同功課測驗抗戰, 自然會無咁活潑, 多好多壓力。每日放工時間去會所, 都見到St Francis, Canossa等學校的學生埋頭做一大疊功課, 就憑佢個樣, 你就知道狂做功課的無奈。

IS: 重思考、啟發、比較自由, carefree, 放學時間去公園, 永遠只會見到幼稚園學生同IS學生去玩, 完全見唔到LS學生的蹤影。IS學生爬高爬低、同人溝通、英文程度都高出一截, 但你試下問佢18+9=? 佢可能答你唔到。佢亦都可能比一般學校學生「百厭」, 你接受到嗎?

以上問題, 我成日都問自己。但自問能力有限, 只希望留前鬥後, 留番多D學費去外國讀大學。每年至少50萬學費+生活費, 兩個小朋友, 有排儲錢。目前只希望搵一間功課、測驗合理的學校俾佢, 但連考15間LS, 幾個waiting, 一個offer都未有。而我地已經幫小朋友由k1開始儲portfolio、上一年面試班、聽過十個專家講座, 仍然全軍覆沒。

點解你太太覺得可以有本事拎住一線LS做IS的back up?

利申: 兩公婆「一線」大學+碩士畢業。但咁又點?!

ACE2126    發表於 18-3-31 01:16

回覆樓主:

樓主係國際學校討論區問過同樣問題架喇,果面比好多有用意見佢,我已一早提過如果係小學討論區呢面,大家應該會叫佢諗清楚LS 定IS, 唔會有咩結果。
‹ 上一主題|下一主題