用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實讀落又唔差
樓主: castle100
go

其實讀落又唔差 [複製鏈接]

回覆 tkinwong 的帖子

但我識個家長佢派到荔天.佢小朋友日日喊!e+考慮轉校!

castle100 發表於 17-11-18 15:28

但我識個家長佢派到荔天.佢小朋友日日喊!e+考慮轉校! ...

咁入得地區一線要預佐,荔天派band one成績相當好,視乎家長的選擇、支援和小朋友是否受谷。

又輕鬆又要升中好,深水埗應該冇咁嘅學校。

另外,聖紀文其實都是谷的學校。

castle100 發表於 17-11-18 11:15
至少仔仔好鐘意返學!派位碌到最尾!後來叩入左40網深官!D老師好好.仔仔考試又幾好!功課不多也不少!又 ...

如果你仔仔明年成功插到地區一線,証明他學術夠班。但他鬥心如何?對自己有冇要求?這個你最清楚。
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

佢有鬥心.但可能好動、好難考到好學枝!我放棄咁滯!對佢冇咪期望!其實佢咁反判成績中上算係咁了!因為我叫佢默書溫書佢都唔溫!冇樣嘢可以順住你、樣樣嘢同你唱反调!

se6b03 發表於 17-11-18 14:22
唔該你先,但想請教下錯係邊?因為每次Pre-S1成績無得自己控制,真係好難估計自己小朋友係咪Band 1,咁用 ...

你用教育局個平均數去估Banding,每組33.33%, 事實係,有部份弱校係可以低至10%, 可以同平均數差好遠。 要參考就睇番該校往績比較準~

castle100 發表於 17-11-18 18:30

佢有鬥心.但可能好動、好難考到好學枝!我放棄咁滯!對佢冇咪期望!其實佢咁反 ...

如果樣樣唱反調, 真係多一事不如少一事!

castle100 發表於 17-11-18 18:30

佢有鬥心.但可能好動、好難考到好學枝!我放棄咁滯!對佢冇咪期望!其實佢咁反 ...
一年級已經樣樣唱反調又唔溫書, 咁梗係唔插班啦, 讀得開心最重要啦!! 唔開心就更加唔會讀架喇.
希望每天開心渡過 ;-)

回覆樓主

深官不會差過聖紀文

醒目開學勳章

回覆樓主

我朋友個仔喺聖紀文讀咗一年,每次考試都壓力大到發燒,狂爆濕疹 ,考完好番又到測驗週,又嚟病過,但其實佢成績唔差,升咗二年級都跳船走咗
你真係要諗清楚呀

se6b03 發表於 17-11-18 13:59
我自己通常留意高年級班級結構,是否好似金字塔式咁樣,愈高年級開愈少班,表示多人跳船轉校,否則班級結構 ...

如果要睇高年級有幾多班,有幾多人轉校而要減班,要睇埋幾年前小一開約多班,才能比較。

一般收生夠的學校,小一至小六班數一樣,但本來收生差的學校,辦得好或者開始多人揀,班數就會係高年級少,低年級多,尤其近幾年的小一人數多了。有些學校,小六只有兩班,但小一會有四五班,唔係多人跳船,只係間學校多咗小一生入讀。

Felix223 發表於 17-11-18 13:20
其實條條大路通羅馬,如果讀書讀得開心,又成績跟得上,到時候保持到B1成績,升中都會可以有好的英中選擇 ...

要諗埋升中吖~~强校头六、七+名都係band1, 强校头15名先叫band1(甚至10名內). 睇下新华德同領島个post......唔好到五六年班先开始担心就太遲……
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3556276&extra=page%3D1

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3557056&extra=page%3D4

我唔熟楼主果区小学,唔知轉左会係更好定更差,不过劝有“而家开心,升中到时先算”呢个諗法既家長三思……呢个遊戲係殘酷既~尤其是大家都知道上年开始到往後幾年要面对出生率回升、競爭加劇,要面对既始終係要面对。唔係升中版唔会有禁多徬徨既家長~机会永遠係留俾有準備既人~

小学係打好基礎既时候,除左升中問題,家長如有俾仔女升band1英中既目標,有無信心佢地上到中学,有足夠既英文程度去应付十科都用英文教学呢?

回覆 Yanamami 的帖子

我就擔心呢樣嘢!唔想到時後悔!

castle100 發表於 17-11-19 12:13

禁你做多d其他学校既research, 睇下边间程度好d又唔去到狂谷既,又或者試考左插班先,人地收在先再煩过轉唔轉~好多考插班,年头至Easter已开始~太遲又要等多年~

castle100 發表於 17-11-19 12:13

咁你試下嶺小。深水埗的聖公會同天主教學校教書相對傳統,未必適合你小朋友這個情況。

對、會報名.

知道.好多未收表!

PCMW 發表於 17-11-19 00:17
深官不會差過聖紀文

願文其詳

castle100 發表於 17-11-18 11:15
至少仔仔好鐘意返學!派位碌到最尾!後來叩入左40網深官!D老師好好.仔仔考試又幾好!功課不多也不少!又 ...

如果你仔小一有全級前十,不防一試。

回覆樓主:

好開心見到你的分享
‹ 上一主題|下一主題