用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 一線LS定係”二線”IS?
樓主: twoh
go

一線LS定係”二線”IS?   [複製鏈接]

giantkid 發表於 17-11-18 12:18
其實樓主如果一定入到一線LS, 不如試左小一讀一年,睇睇小朋友適應情況,如果小朋友very good, 咁咪二年級 ...

我明白你講嘅道理。我的確buy CAIS和ICS的christian education

木子兔媽媽 發表於 17-11-18 13:03
很欣賞樓主敢問
當年我哋近乎所有心儀IS+local自行派位都試
(報名費當捐錢...)

多謝俾面。唔希望我老婆要經歷後先明白道理,所以才敢發起討論。。。

dada1010 發表於 17-11-18 13:25
其實最緊要知道自己同小朋友需要什麼教育。我問囝囝想讀English medium school 定local chinese school。雖 ...

因材施教係冇錯。但係如果所有IS都係免費的,我感覺絕大多數嘅人都會去IS...

yinichanwang 發表於 17-11-18 13:28
我大仔讀「二線」IS 細女讀「三線」IS ,如果真的有「線」之分,「二線」「三線」我覺得是指「名氣或熱門 ...

係啊,我老婆主要從名氣或熱門程度睇。。。爲了減少家庭和諧的影響,所以我發起左討論,希望我老婆可以多聽聽佢朋友以外的家長意見

Saboc 發表於 17-11-18 15:22
什麼一線二線,聽到都感厭恶。
尤其樓主有經濟考虑,你根本無乜煩惱,因你能力上只能應付所谓的二線。
都 ...

非常贊同,我認為樓主太太都是愛名牌(唔好介意我直接,人之常情但同時要睇餸食飯,第一小朋友能力,二你播左幾多種子比佢,三財富(可以係爺爺公公有或者父母叻仔都得))。

唔好介意我講得白d, 國際學校基本上家庭總收入沒有6萬以上一個月係唔需要諗同考慮,因為呢個國際學校level 係呢個層次學生o既遊戲,呢班學生係唔需要同你班家長爭直私名津,你有係香港各大學讀過,都會有機會遇見一兩個係IS 考GCE AL o既同學。

所以太太真的愛名牌,不如諗諗搬屋,試試大抽獎吧! 搬屋成本都係廿幾萬左右。

dem0cracy 發表於 17-11-18 13:52
小小分享…我喺人稱『神校』嘅中學畢業,undergrad係外國一線大學,master入埋『一線中嘅一線』大學。大學 ...

多謝你的分享。。。係美國讀書同埋係外資投行工作的經歷另我產生同你相似的想法~~~

twoh 發表於 17-11-18 15:36
係啊,我老婆主要從名氣或熱門程度睇。。。爲了減少家庭和諧的影響,所以我發起左討論,希望我老婆可以多 ...

我都有這種朋友,佢地覺得入名校是一種branding 和將來可以有人脈,入不到的才考慮國際學校(但其實自己k2時又靜靜雞走左去考所謂一缐的IS不過又冇offer),跟著口裹又繼續數IS的不是,説中文難學英文易學,唔知想點。

Terencema7 發表於 17-11-18 15:40
非常贊同,我認為樓主太太都是愛名牌(唔好介意我直接,人之常情但同時要睇餸食飯,第一小朋友能力,二你 ...

其實家庭六萬收入,都好汶水,正校車加學費未計學野差不多二皮。除非唔需要供樓,仲要二公婆好慳去洗,唔好諗住放假去旅行

behd 發表於 17-11-18 16:11
其實家庭六萬收入,都好汶水,正校車加學費未計學野差不多二皮。除非唔需要供樓,仲要二公婆好慳去洗,唔 ...

冇錯,係街度,立即計數,哈!

其實家庭六萬收入,都好汶水,正校車加學費未計學野差不多二皮。除非唔需要供樓,仲要二公婆好慳去洗,唔 ...

係呀,我個仔過兩年去IS,我都預佢兩萬一個月,佢仲有個妹,即係四萬。

twoh 發表於 17-11-18 09:17
回覆 shadeslayer 的帖子

唔好意思,冇講清楚。簡單黎講,因爲我地都系tier 1大學畢業,所以都會希望小朋 ...

請問你所謂的外國 tier 1 大學係邊幾間

我覺得10萬都汶水。。。

莎拉公主 發表於 17-11-18 16:29
係呀,我個仔過兩年去IS,我都預佢兩萬一個月,佢仲有個妹,即係四萬。

我兩個,所以我同朋友講個個月買名牌袋咁咁咁

木子兔媽媽 發表於 17-11-18 14:33
假如樓主小朋友讀緊學之園(LH)
咁家長心態通常係Local傳統小學/名直資
如果突然轉向IS

多謝提醒,完全明白,我冇計先咁做。。。

top tier 大學不等於保證你有top tier 嘅生活,深信樓主同太太應從自己身上感受到。

你声稱嘅top tier intl school 亦唔会gurantee 你小孩畢業有top tier 嘅質素。

踏实啲,所謂top tier 只係impose上去嘅形容詞,揾間啱自己小孩,乎合你家庭嘅經濟能力嘅学校吧。勉強只会令一家家無凌日。

你話"如果intl school 免費,所有人揀...."算吧,人生本來就係咁,父母有能力,一定可以有多啲選擇。实際啲,無謂勉強

poonseelai 發表於 17-11-18 16:33

好彩我地唔洗供樓咋。唔係都唔得。然後啲人話有錢啦你地。。。

twoh 發表於 17-11-18 16:31

唔洗供樓就得

dem0cracy 發表於 17-11-18 13:52
小小分享…我喺人稱『神校』嘅中學畢業,undergrad係外國一線大學,master入埋『一線中嘅一線』大學。大學 ...

對!
自己已經歷過本地教育,唔想小朋友走回自己的路。由細到大,我都好識點考試,基本上記晒啲嘢就可以,非常直接。但越大越發覺有問題,只懂循規蹈矩。
到自己有小朋友時,發覺小朋友係“另類”性格,從不喜歡傳統的教法,連認字方法都特別過人。

最初考小學,完全覺得本地所謂名校,全都變了質,單從學術角度去收生。

再經歷過2年本地一線津校,四出找IS,發覺IS學位非常難求。幸好小朋友英文一向比較好,最終有IS收了。(無論學制,宗教都符合我地要求)。

所以到細嗰個,從不考慮本地學校,但可惜IS學位難求,考不到原先大小朋友間學校,但慶幸有另一間錄取(每年有老師到幼稚園揀條件符合嘅學生)。

讀IS,從不能考入名大學,只是想小朋友的學習思維有所啟發。當年都曾經掙扎究竟大學先去外國讀,還是從小讀IS。如果將來先去外國讀,可能真的慳返筆錢。但這筆錢不能買回個人的思維,所以既然有能力,就選擇IS吧!

poonseelai 發表於 17-11-18 16:33

係呀!

twoh 發表於 17-11-18 16:31

十萬如果要供樓,2個仔女,學費,車費加補習加埋自己同太太洗費,工人,做得投行必定要行頭,不是你貪慕虛榮係工作上需要.十皮一定唔夠。要二十皮先差不多
‹ 上一主題|下一主題