用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 一線LS定係”二線”IS?
樓主: twoh
go

一線LS定係”二線”IS?   [複製鏈接]

其實最緊要知道自己同小朋友需要什麼教育。我問囝囝想讀English medium school 定local chinese school。雖然佢只係K2,但已經好肯定話我知佢想讀English medium school 。

twoh 發表於 17-11-18 11:27
新校好似係貴族學校多d?起碼係國際上名氣比CAIS勁好多,無知系唔系可以咁樣比較
...

我大仔讀「二線」IS 細女讀「三線」IS ,如果真的有「線」之分,「二線」「三線」我覺得是指「名氣或熱門程度」而不是指「學術程度」。

因為兩個仔女都學得開心,學校著重個人發展/評估,大仔現在小三,他學習的事物及知識比我想像中「深」及有深度。

你和太太必須要好清楚知道自己想仔女在怎樣的環境下學習,如果選了IS, 要相信她的理念和教學方法,否則,在本地作了相對屬於「小眾」的選擇,經常聽到反對意見,會令自己很困惑,也會影響家庭和諧。

回覆樓主

怨我直言,你太太呢種思想,小朋友已注定唔可以入IS, 因為家庭根本不能配合。

回覆樓主

樓主的問題似乎是和太太未有共識多於IS vs LS, 其實兩邊各有fans, 但如果經濟問題是考慮,不如真係先試下LS先,仲要考慮將來可能會生多個

小小分享…我喺人稱『神校』嘅中學畢業,undergrad係外國一線大學,master入埋『一線中嘅一線』大學。大學初時都自以為好掂,始終由細到大操到好識考試,但漸漸發現自己唔識問問題,唔敢放膽討論(有講嘢唔代表真係有討論),講白啲都算係高分低能。我用咗好長時間undo多年填鴨教育俾我嘅框框,到讀碩士時先算係開放咗啲,做到idea exchange。

其實入讀一流大學而唔識參與真係好嘥錢,喺學習效果上同讀community college冇乜分別。我相信如果早啲開竅,得著會多好多。我唔係話人人讀神校都會搞到我咁,但我就唔想俾下一代冒呢個險,加上我亦唔覺神校老師教得特別好,冒呢個險就更加唔值。如果能力負擔到,我唔想阿仔行咁多冤枉路。佢而家k1,我幫佢揀嘅target之中包括有你老婆認為係tier 2甚至呢度都冇乜人提嘅不入流國際學校,但都好擔心入唔到。

twoh 發表於 17-11-18 09:27
回覆 nintendo 的帖子

ICS:我老婆朋友個仔讀緊,話唔錯,只不過我老婆覺得唔系“一線”。。。CAIS:我尼 ...

點解要要求兩公頃的氣勢?校舍要夠氣勢先讀?

fabei 發表於 17-11-18 13:57
點解要要求兩公頃的氣勢?校舍要夠氣勢先讀?

同問

torunpoland 發表於 17-11-17 23:44
二線IS.

求下唔好再話邊一間係一線、二線IS. 真正的IS, 係啟發孩子,可能某些學校硬件較好、track record 比較出色,但真係冇一線二線之分,真係buy 國際學校的家長唔會咁講。另外,唔好怪我直言,人云亦云、道聽塗說嘅,唔似係頂級大學畢業生應有特質。

skmibb 發表於 17-11-18 14:02
同問

可能認為間間都應該好像Harrow咁大咁有氣勢
但教學質素不能與此掛勾

回覆樓主:

EK討論區,我primary 同International都有參與,我會建議唔使係係primary 問,因為我都覺唔會有咩結果,因為segment 唔同。

簡單d 講,直私都可以係一般家庭負擔到,去到國際學校已經唔係一個普通家庭可以到達到,如果家庭還有子女成員或要供樓等等,真係計唔掂數。

要子女讀國際學校,現實點,第一點係錢。

dada1010 發表於 17-11-18 14:13
可能認為間間都應該好像Harrow咁大咁有氣勢
但教學質素不能與此掛勾
...

有關係嗎?

回覆樓主

你老婆好明顯只重名氣,根本唔care邊種學習模式。理得佢乜學校,總之要有名同一線。

你最好直斥其非,睇下鬧唔鬧得醒佢。

回覆樓主

假如樓主小朋友讀緊學之園(LH)
咁家長心態通常係Local傳統小學/名直資
如果突然轉向IS
要好好適應心態
(PS 樓主真的真的要好好努力Reseach 香港學校 (local / 直資 / PIS / IS), 好多嘢要update, 唔係就好容易得罪人多)

回覆 siden 的帖子

不過想入有名氣的國際學校係人之常情.... 好正常....
只是國際學校不乏沒名氣但又細心又能啟發小朋友學習興趣的學校吧...... 事實上很多"小"校的學生在考到"有名氣"既IS後都會轉校..... 實際確是如此.

skmibb 發表於 17-11-18 14:27
有關係嗎?

就係冇關係。。
所以不知道要氣勢做什麼

siden 發表於 17-11-18 14:27
你老婆好明顯只重名氣,根本唔care邊種學習模式。理得佢乜學校,總之要有名同一線。

你最好直斥其非,睇下 ...

典型local school虎媽,請選local school 吧!

964000 發表於 17-11-18 14:41
典型local school虎媽,請選local school 吧!

像一般虎媽只從大人膚淺角度出發
無感到有從小孩本身角度及能力去討論

作為國際學校學生家長就怕越来越多這類家長進駐

Saboc 發表於 17-11-18 15:04

像一般虎媽只從大人膚淺角度出發

什麼一線二線,聽到都感厭恶。
尤其樓主有經濟考虑,你根本無乜煩惱,因你能力上只能應付所谓的二線。
都係嗰句,按小孩能力,需要同你们本身各方面能力。
以你们這种心態入讀国際可能得不偿失。
小孩如果有实力,不如考本地名津吧

Artie 發表於 17-11-18 11:54
你太太的想法,是香港九成家長的說法。
多數比較流於表面,人云亦云,部分根本不是真相。

多謝分享,好同意。法國人d數學就好勁

Terencema7 發表於 17-11-18 12:05
基本上唔計ESF, 好多國際學校起錶都要1萬一個月,大部分要Capitel Levy, 有d 要debenture。
...

係啊,所以我只報左目前情況下估計可以承擔的IS
‹ 上一主題|下一主題