用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 一線LS定係”二線”IS?
樓主: twoh
go

一線LS定係”二線”IS?   [複製鏈接]

ol_bb 發表於 17-11-17 23:46
是教學模式分別!不能直接比較!

就是啦,根本唔可以咁比,你老婆咁比較的話佢根本唔知IS 和LS的分別!不如你地响呢方面傾下先

freespeech 發表於 17-11-19 01:48
好奇問下, 你那個差一點才有10A同學 ,現在有什麼大成就呀?

唔好意思,我來回答呢個問題:通常10A或10A+、IB或DSE狀元之類嘅唔會有好大成就嘅,最多做嘅醫生或律師或大學老師之類。
    系社會上真正有大成就、大事業嘅人通常系非名校出來嘅。舉例:
   1、順豐快遞創辦人王衛48歲:東華三院某中學畢業,大學都考唔到。身價大概1700億港元。
   2、GOGOVAN創辦人林凱源30歲:屋

邨長大,會考都要考

三次,身價大概30億港元

golfwu 發表於 18-1-7 21:51
唔好意思,我來回答呢個問題:通常10A或10A+、IB或DSE狀元之類嘅唔會有好大成就嘅,最多做嘅醫生或律師或 ...

贊成大部份 10A 的選擇 Professional 路線,但有些係 Professional 中都有非凡的成就。至於在創業領域,中國或香港的公開考試狀元大有人在,如 Lalamove Founder。況且狀元同讀名校係兩個 concepts。Steven Lam 讀的 UC Berkeley 都是名校。

回覆 golfwu 的帖子

點解你覺得律師醫生大學講師,無順豐或GoGoVan咁大成就?
馬化騰馬雲都有大學畢業又如何理解呢?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

人生的價值,應當看他貢獻什麼,而不應該看他取得什麼。
———— 愛因斯坦

這個世界就以錢來衡量一個人的成就嗎?!

EconFather 發表於 18-1-9 07:57
———— 愛因斯坦 ...

講得好到點

pat1668pat 發表於 18-1-9 13:25
講得好到點

這句出自愛恩斯坦,但做左人咁耐,有少少領悟。大部分偉大成就的人,心底所想的並不是金錢,而是怎樣去改變世界。金錢只是一種結果,而不是目的。

Steve Job一開始已經很有錢,但他是要買遊艇嗎? 他一開始時家中什麼都沒買。你可以說他們太假,馬雲有錢很假,誠哥有錢很假。但重點是:

他們所追求的,金錢已經不能滿足他們,他們的夢想比金錢還要巨大。

俾小朋友讀國際學校,就是想他們實現自己夢想。呢個社會其實醒少少就唔會餓死,但你要世界記得你好難。你可能會覺得十優港姐正傻妹,有律師唔做,係網上講俾人性侵犯。但其實佢做的事,好勇敢。

Steve Job 話:

你的時間有限,不要浪費時間虛耗在別人的生命中,不要陷入別人信奉的教條中,那不過是經他人思考過的結果罷了,別讓自己內心的聲音被其他人的囉唆蓋掉了。最重要的是,鼓起勇氣跟隨你的心靈與直覺,它們才知道你想成為怎樣的人。

我只希望小朋友未來做自己喜歡的事,成就? 過身先計啦。

晞晞爸b    發表於 18-5-3 18:16

Koala0000 發表於 18-1-9 13:14

I was about to say this too, so the majority in this world are losers.

Koala0000 發表於 18-1-9 13:14

Agree

EconFather 發表於 18-1-9 14:14
這句出自愛恩斯坦,但做左人咁耐,有少少領悟。大部分偉大成就的人,心底所想的並不是金錢,而是怎樣去改 ...

我希望下一代可以做個好人,貢獻社會,冇乜諗過做乜成功人士

這句出自愛恩斯坦,但做左人咁耐,有少少領悟。大部分偉大成就的人,心底所想的並不是金錢,而是怎樣去改 ...

講的好好

EconFather 發表於 18-1-9 07:57
———— 愛因斯坦 ...
愛因斯坦給人類最大嘅貢獻系毀滅地球嘅原子彈。

學業有成事業有成而且對社會有貢獻當日系好事。我睇過過往多年以來媒體對當年部分香港DSE及IB狀元嘅訪問,基本上都係話讀醫,原因系將來服務社會貢獻社會。
       事實上讀完醫后系政府醫院實習並且做得差唔多后 ,好多都出來開私人診所搵銀,而社會真正需要服務和做貢獻嘅地方卻正是政府公立醫院,所以話好多講嘅貢獻社會只系一個好聽嘅說話罷了。

golfwu 發表於 18-1-9 21:03

你唔講真係唔知道。
我覺得你都給EK唔少貢獻。

夠晒娛樂性。

This is just casual finger-pointing. The atomic bomb was not based on Einstein's theories, it was created by Julius Oppenheimer, scientific director of the Manhattan Project. The only role Einstein played was sending a letter to US President Franklin Roosevelt urging him to build the bomb before Hitler could.

計到現時為止計死人最多,愛因斯坦邊入流,一定係發明火藥的中國人。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

「讀書無用,通常讀得叻都係幫無讀書的人打工啦」,呢d言論除非係小朋友無書緣安慰自己,否則毫無意義。

不過,人各有志,佢自動棄權,咁其他小朋友第日考大學、搵好工,可以打少個。

‹ 上一主題|下一主題