用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 一線LS定係”二線”IS?
樓主: twoh
go

一線LS定係”二線”IS?   [複製鏈接]

RunningPig 發表於 17-11-28 21:27
I worked in one of those companies before so I know how much money and respect software engineers ca ...

美國科技公司係科技導向,因為咁樣先有果個VISION,亦因此技術人才得到尊重。

香港公司,係數薄導向,所以唔少係會計佬揸弗。

我絕對認同編程學習既重要。

shadeslayer 發表於 17-11-29 15:35
看看别國科技巨人做甚麽,大概念上照板煮碗做一個中國版本,不是甚麽非常了不起的事。
...

少有,但必須同意你指出這一點。

ol_bb 發表於 17-11-29 17:25
LS 不是全校可以考IB (CKY 除外).
而IS 大部分是全校考

CKY 也除外了。

samsam123321 發表於 17-11-29 18:40
仲要係獨市。佢地之所以大賺,是因為政策給他們獨市。而佢地的概念是炒美國。講創新,美國就真係創新。 ...

佢哋大賺,係因為佢哋係新一代政治巨頭既金主。

唔好話獨市,佢哋破除左好多規範。

鄰近地區既嚴厲,賣個公開廣告都要預先登記,兩馬可以有咁樣既破格及滲透率。。。

對於內地任何商業成功人士,大家要有所 “覺悟”。

retriever 發表於 18-1-18 07:35
請教: IS 學費係咪包埋課外活動?!

同意10萬月薪係汶水。

我再說俾人柴台了!活动,包既。有d加$有D不用。你當一般hea興趣班上。學費ESF.基本10k至12k 按grade .每年加5%. 校車1000,lunch .如果自己學緊音樂(學校冇).那你計下。可以節衣縮食不外出不去旅行。父母可以不養,住平d 細D ( 依家租4xx實尺已16k ) . 但將來退休一樣冇得諗。

golfwu 發表於 18-1-11 23:06
律師醫師講師都係做好本職工作,無論佢地做多大嘅成績我唔認為系大成就。

阿里巴巴嘅馬雲系大學生冇 ...

馬暈對人類/社會有咩野貢獻?

FattyDaddy    發表於 18-1-18 12:10

retriever 發表於 18-1-18 11:44
馬暈對人類/社會有咩野貢獻?
According to a famous professor in HK, Mr Ma made it easier for people to "call chicken" ... among other conveniences of course. Assuming you have a smartphone and it can always connect to internet :)

lui 發表於 18-1-18 08:48
我再說俾人柴台了!活动,包既。有d加$有D不用。你當一般hea興趣班上。學費ESF.基本10k至12k 按grade .每 ...

又咁睇,當你不讀lS,只讀直資,每月慳8千學費,一年當慳十萬八萬,學費加,人工也加,十二年中小學才慳一百個至百二個,對退休係杯水車薪,無影響大局。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

creamyXDD 發表於 17-11-21 00:12
我兒已經入左IS 一年,我深深被其教學方法感動,作為partime 大學講師,我自愧不如,感覺自己平日根本誤人 ...

請問你的兒子現在在那所學校就讀呢?謝謝

回覆 EconFather 的帖子

我好喜歡你最尾那句,只希望小朋友能做自己喜歡的事! 健康快樂做一個平凡人幾好!

回覆 twoh 的帖子

我未睇唒全部messages, 不過你太太似乎比較適合LS style, 相信小朋友去到IS, 你老婆都會用返LS 模式去培養小朋友!

scyauchris 發表於 18-4-2 22:04
回覆 twoh 的帖子

我未睇唒全部messages, 不過你太太似乎比較適合LS style, 相信小朋友去到IS, 你老婆都會 ...
我一直有睇這個post,好同意你講法。對有些父母而言,見仔女在IS好似玩玩下,尤其低年紀,又冇考試比佢谷(感覺自已做左父母責任),更冇成續拿出來showing off. 好似loss control 咁,是感覺唔好的,不是容易接受。

回覆 freespeech 的帖子

IS or LS 都有小朋友學業成績麻麻!長遠讀書是靠自己,不過IS係初段比小朋友多好多時間慢慢摸索和思考,亦都準佢哋係錯誤中學習,我唔知有無理解錯誤, 因為我小朋友係讀LS.  LS是要小朋友快手無時間比佢地思考或慢慢模索,因為多功課和課外活動,就算Project bases的功課因為計分,所以大多數家長會插手,結果令小朋友失去學習機會。IS小朋友problem solving skill 同創意一定好過LS, LS system 好多時扼殺小朋友創意!其實LS老師該檢討下佢地有時奇怪的特定答案寫法,還有小朋友都有腦有思考,唔好以為小朋友乜都不懂同大人反應!我只是奇怪IS分一線同二線,我會喜歡IS教學模式,撰校我會看自己能力及地点近家為主!好欣賞這裡好多爸爸睇法好open, 我先生同樓主太太一樣想法,我自己有考慮出返來做野,送個女去IS。

scyauchris 發表於 18-4-3 10:27

IS or LS 都有小朋友學業成績麻麻!長遠讀書是靠自己,不過IS係初段比小朋友多好 ...

除了IS, 也可考慮直私,如啟思,st Margaret , 都係冇咁傳統,小朋友也讀得開心。
IS分一線二缐,主要是跟據受歡迎程度和reputation, 受歡迎的自然有它的原因,不過起碼不會像LS分band 1-3咁標籤化,攪到家長咁大壓力。

scyauchris 發表於 18-4-3 10:27

IS or LS 都有小朋友學業成績麻麻!長遠讀書是靠自己,不過IS係初段比小朋友多好 ...
LS學校文化是由傢長和香港教育制度決定,如果小朋友唔適應係好辛苦的。你小孩如果不是那種LS type,可以拷下IS,儅然IS都不是完美,但文化上老師一定開明的,會懂得尊重學生, 尼的LS未必做到。academic正如你所說都是要靠自己努力。

964000 發表於 18-4-3 10:56
除了IS, 也可考慮直私,如啟思,st Margaret , 都係冇咁傳統,小朋友也讀得開心。
IS分一線二缐,主要是跟 ...
你講的直資應該會比津校好的, 不過如果管理層和教師同津校的一樣揹景,我估就好難脫離傳統框框。   

xiubak 發表於 17-11-18 10:57
其實我明白你老婆嘅諗法。好似我咁,貴嗰幾間我讀唔起。2缐嗰啲 (eg CAIS), 我交左報名表都叫佢cancel。雖 ...

請問係邊間呀?謝謝!

GreenMaDad 發表於 17-11-29 19:16
GSIS 確實係is一缐。
係咪因為GSIS 的IB Result 好好? Is it a school very focused on academics?
‹ 上一主題|下一主題