用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請幫忙解答
go

請幫忙解答 [複製鏈接]

九龍城私小(男),呈一是B1邊緣,呈二,需然4A科,但都是B1邊緣人,可以怎樣選校

elbar    發表於 17-11-23 17:04
   1    0    0    0

Sam1018 發表於 17-11-17 20:32
九龍城私小(男),呈一是B1邊緣,呈二,需然4A科,但都是B1邊緣人,可以怎樣選校
...
呈一B1边緣人,呈二4科A(主科?)都仲係边缘?!你私小係咪勁那兩間?如果係應該唔會太边,會唔會你自己太擔心?

Sam1018 發表於 17-11-17 20:32
...

如果係APS或KTS就唔駛咁擔心。 可報直資試水温, 如滙基(九龍東)/顏寳玲, 收得嘅應該係band 1生。

再唔係,進取d試apply神d嘅直資,有得in就應該唔太差,又可再早D有心理準備。

jigsaw 發表於 17-11-18 12:46
再唔係,進取d試apply神d嘅直資,有得in就應該唔太差,又可再早D有心理準備。 ...

多謝各位意見,因本身不是Top私小,學校派位都是一般,以去年派位計算的比例,小兒是邊緣,可能會跌到B2,會報直資試試佢的位置

Sam1018 發表於 17-11-18 13:24
多謝各位意見,因本身不是Top私小,學校派位都是一般,以去年派位計算的比例,小兒是邊緣,可能會跌到B2, ...
很難試出。除非你報band1A或band1b直資,被錄取。否則,如報band1c直資,即使被錄取,因band1c直資常常收band2的學生,所以你還是不能確定band.而且,自行時,大部分直資未公佈結果。

其實不妨試試apply神級直資,只係遞表不太浪費時間,如果冇band one成绩應該interview都冇( 當然有好多因素,可能band one 中尾都冇得in)但起码係一個方法,同埋神直資可以早d知大約二月已知有冇得in, 心裡有個泡。不要太擔心,九龍城校網好多好學校,銀禧同丘佐榮都有機。如果唔好彩band 1尾band 2頭,直資顏寶玲、滙基都有機收,亦係唔錯嘅學校

Arabellahk 發表於 17-11-18 14:03
很難試出。除非你報band1A或band1b直資,被錄取。否則,如報band1c直資,即使被錄取,因band1c直資常常收ba ...

‹ 上一主題|下一主題