用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考吾考直資好?
go

考吾考直資好? [複製鏈接]

仔仔本身語文麻麻,但吾想派校吾好,考吾考直資好?萬一入到擔心英文跟吾上
   1    0    0    0

不妨一試,考到再慢慢唸讀還是唔讀。好過到時想讀,發現已經全部過咗報名時間。

mother904    發表於 17-11-17 22:02
小時了了    發表於 17-11-17 09:09

回覆 GIGI168 的帖子

考左至諗, 最緊要唔好越級挑戰, 係考番同一個banding, 咁佢收你, 你至諗讀唔讀仲好

除非你本身有直屬中學上,如果唔係報一兩間直資考咗先算。一來如果直資收咗你小朋友,你會心安啲。就算直資唔收,你已經有個經驗去面試,練大個胆,對考自行學校有幫助。

GIGI168 發表於 17-11-17 06:29
仔仔本身語文麻麻,但吾想派校吾好,考吾考直資好?萬一入到擔心英文跟吾上
...
考,當去上interview 班都夠扺啦,坊間一堂都$200-300,依家有實戰先幾拾蚊。

...
有啲直資高中課程 Econ/Geog/History/Phy/Chem/Bio..有開中文或英文的, 唔洗咁擔心住先.

認同樓上, 依家報及考直資日後仲有後路去大抽獎; 但依家唔報直資之後又過晒直資申請日期才後悔, 咁就真係蘇州過後無艇搭喇

小時了了 發表於 17-11-17 09:16
有啲直資高中課程 Econ/Geog/History/Phy/Chem/Bio..有開中文或英文的, 唔洗咁擔心住先.

認同樓上, 依家 ...
考自行時都有用

小時了了 發表於 17-11-17 09:16

認同樓上, 依家 ...

我想問下,如果直資收左又不讀,參加大抽獎,派得唔好,再返轉頭扣門間直資,人哋會唔會in都唔in你?

chai 發表於 17-11-17 09:31

我想問下,如果直資收左又不讀,參加大抽獎,派得唔好,再返轉頭扣門間直資,人哋會唔會in都唔in你?
呢啲要睇返嗰間學校係咪熱門學校, 有啲係到好後期 [唔理你有冇報過] 都收人的.

不過收咗唔去, 派位衰咗又再去叩返. 輸打贏要啲囉.

chai 發表於 17-11-17 09:31
...
可以參考以下嘅帖

直資收左不註冊,會否叩門變黑名單?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3537977&fromuid=1539350

吾考直資

小時了了 發表於 17-11-17 09:40
可以參考以下嘅帖

直資收左不註冊,會否叩門變黑名單?

有參考價值。thx

...

似乎问题唔只系考唔考直资,系应该思考一下小朋友出路多D,因为语文不好,咁重有冇打算入U如果有,改善语文以是必需了,但如果觉得改善不来,咁要开始觀察小朋友的其它才能了。

如报直资,一般以英中为主,其实只要选问合能力的加一級便可,如小朋友是2A,可以的話便选1c

以我小朋友為例, 中小去直资英中,开学头一个月,发现由默書到小测,基本都只能緊緊合格,同佢温習,但又全部都识晒,最终发现原来系唔识解英文题目,咁就开始迫佢一定要查字典,不准估,因题目英文, 只要查明, 它便会从覆出现. 还有要小朋友天天看英文news, 那怕只是一小段或30mins. 我叫佢睇am730果个外国人果页, 好处是

1. 日日有一页

2. 很短

3. 用字很淺

4. 但用隱喻很多, 即你就算明白每个字, 但合起意思都不一定对, 还要加上思考来理解

5. 全是時事類, 間接補左LS

不仿试試

小時了了    發表於 17-11-18 10:25
‹ 上一主題|下一主題