用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有冇人到呢一刻仲係一個offer都冇? ...
樓主: seastarbaby
go

請問有冇人到呢一刻仲係一個offer都冇?   [複製鏈接]

回覆樓主:

我到呢刻只得一個waiting

睇到人哋問xx vs xx邊間好啲,真心好羨慕,自己只能眼淚在心裡流,前路茫茫

Cmjelly 發表於 17-11-16 18:18
仔仔卷幼,靠外補,好辛苦呢個星期等到一個offer, 其他全部rejected, 呢間有offer的, 在BK比人負評語,我 ...

恭喜你呀,校風好就已經可以放心入讀,我一直都覺得校風好緊要,我可以容忍小朋友讀書成績唔好,但唔能夠接受小朋友品德唔好,所以入到一間校風好嘅學校,從細打好基礎學好品格遠比成績好重要,希望你小朋友開心入讀。

jason1978 發表於 17-11-16 19:18
如果校風好的二線津校同校風好的普通直私兩間比較呢?係咪都係寧願直私都唔會自行二線?
...

如果係咁,我會睇學校係咩區分,距離屋企嘅車程,當然仲有梗係升中情況

Terencema7 發表於 17-11-16 23:00
其實我同太太都有咁o既諗法,有時係要用資源去解決,入到好谷o既學校,又係要比錢外補,係現今制度下,5歲 ...

認同你諗法

回覆樓主:

真係沒完沒了,唔知到幾時先有offer 有朋友話點解一定要讀直私,津校一樣大把好嘢,肯讀邊度都讀到,我知道,但本身校網已經唔靚 ,大抽獎真係無咩保障。
我認同樓上有家長講有資源有選擇,學校篩選過學生,質素始終同津校唔同,讀直私都係希望小朋友喺個好啲嘅學習環境中成長。

其實考直私嚟嚟去去都係嗰批人腳,而直私揀嘅亦嚟嚟去去都係嗰幾類學生,有offer嘅只會手揸更多offer,所以希望遲啲會陸續有人放咁啲offer 出嚟啦。

Terencema7 發表於 17-11-17 00:21
栗子媽
呢個直私制度加埋中學o既英中制度,令教育上出現一個獨特市場情況,就係只是極少數直私學校,Deman ...

係呀,真係呀,我都好想快啲重回正路,未收信,真係玩都無心機,唔使日日望信箱,日日等信,呢個遊戲真係令家長好攰,小朋友們都承受唔少壓力。

wahwahmom 發表於 17-11-17 09:45
我由細到大,都係被教學到既野就係自己既,你唔好諗住投資啲野在仔身上,就一定有回報啦,今年是歷屆最多 ...

認同,學咗嘅嘢永遠都係自己嘅,所以縱使去到呢刻我小朋友一個offer 都未有,身邊開始有人講話,你由N班就開始讀,交4年學費投資咁多都無offer ,問我是否覺得唔值。

我心中所想係,我小朋友係獨生子女,怕醜慢熱,兩邊家庭呢輩佢係第一個,未有老表一齊成長,所以我俾佢讀N班,呢間幼稚園都唔錯,起碼我小朋友返得開心,亦成長咗好多,學咗好多唔同嘅嘢,所以我哋k1都無轉到繼續讀。

而事實上我覺得自己小朋友所識嘅嘢係一個正常5歲應有嘅嘢就足夠,考唔上直私唔一定係佢差,只係有啲小朋友真係好犀利,而且養育小朋友在我嚟講唔係一項投資,而係我嘅責任,做父母嘅按自己能力同理念去教育小朋友,俾小朋友一個安穩嘅生活環境,用心去培育小朋友品格就盡咗責任,至於小朋友將來係點,就真係唔到父母控制。

Terencema7 發表於 17-11-17 10:42
對於英文教育,當然可以好多意見,絕對尊重gwenstephen 兄觀點!

我就認為英語環境可以提升英語運用機會 ...

英文始終都係好重要,而我哋香港一般家庭真係未必可以用英文做母語,但語言的確係要經常運用先會熟練,語境好緊要,我都認同如果二線直私以中文做教學,相信對某啲家長嘅吸引度一定會有影響。
‹ 上一主題|下一主題