用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教子女升左小學既家長!好煩惱,求指導! ...
go

請教子女升左小學既家長!好煩惱,求指導! [複製鏈接]

我囡囡下年開始讀k1,一向都主張自由發展既我,宜家變到有啲緊張,巧合下,囡囡應該可以順利入讀區內名聲較好既本地幼稚園,但同時,我地又考慮可能要搬其他地區居住,所以就有個問題浮現左:係咪好既幼稚園就可以升到好既小學。其實囡囡將會入讀既幼稚園並冇咩一條龍既小學。而我同先生亦唔係咩名校既舊生,普通人一個,所以有啲擔心萬一真係因為搬左區居住,會影響左小朋友入讀好既小學既機會。
另外,想請教下,如果想入讀直資小學,其實學校係睇咩條件決定收唔收小朋友既呢?
本人只諗住比囡囡讀啲local傳統幼稚園,另外安排一個native teacher比囡囡practice下英語會話,就冇諗住比囡囡讀私人幼稚園同國際學校。其實咁樣夠唔夠quality去考直資小學?
   0    0    0    0

chimabbb 發表於 17-11-16 11:03
我囡囡下年開始讀k1,一向都主張自由發展既我,宜家變到有啲緊張,巧合下,囡囡應該可以順利入讀區內名聲較 ...

建議小朋友去一間好語文環境幼稚園學習, 單請NET吾見效。除語文好, 品德, 日常生活常識, 自理能力都好重要。

回覆樓主:

考到入好直资/私小, 我見大部分学生來自私幼, 當然村校亦有部份。

回覆樓主:

最好國際,目標性。。最重要當日面試時小朋友表現,母親估ftm會加分,題外話有錢更好因要捐錢去交流活動等

我囡囡下年開始讀k1,一向都主張自由發展既我,宜家變到有啲緊張,巧合下,囡囡應該可以順利入讀區內名聲較 ...

考直私唔難,第一,係建立閱讀興趣和習慣。

第二,係如版友所說,搵語境較好既。忌諗住用同樣支出,讀平校但幾樣增補課外。因為語言要浸,而且課外多外,交通時間係相當浪費。

回覆樓主

絕對係學校有影響直私收的比率。如心儀直私,請找語境好的幼稚園。

乜嘢先叫好?個個不同!

skkeung 發表於 17-11-19 09:39
乜嘢先叫好?個個不同!

只係出名話好既幼稚園,傳統幼稚園。大家咁講,我開始諗緊應該點幫囡囡鋪路,我兩公婆都係一般學校出身,不斷諗緊直資學校係咪真係適合囡囡

‹ 上一主題|下一主題