用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 等待offer的日子
go

等待offer的日子   [複製鏈接]

呢個星期,開始有媽媽收到唔同學校既offer ,我報左11間,已經in左6間,有收到York offer,但考慮過後放棄左,仲有兩間未in,呢個星期開始患得患失,最快果間都要下星期先有信,日日都望信箱,感覺有點失落。
由5、6月開始睇唔同學校資料,媽媽們對學校的評價,到7月開始逐間報名,即將有結果,有點期待又有點害怕,好似當年等放榜心情。
培正、劍嗚,如果入到應該開心過六合彩,士德荊冕堂雖然做到曬指令,答岩問題,但聽講好難有offer,荃灣迦南,當日午睡到一半叫起身,有點扭計,唔肯答問題,我又講明只要am,機會一半一半,葵涌荊冕堂我自己覺得小朋友in得幾好,但唔知淨係玩玩具既收生凖則係咩?都係一半一半,方方未in,但聽講唔難入,幸好我有報埋樓下果間,應該至少有一間收掛?
希望早日有offer,千其唔好waiting ,又要等過,後悔係咪in得太少但我考慮過後以上幾間全部是我心儀的,如果私校收就唔報興趣班,如果免費學校收就返興趣班,希望有心儀學校正選am offer啦
   2    0    0    0

回覆樓主:

Good Luck

回覆樓主

我都好緊張!

我報19間,但撞到7彩最後只見到10間,唔駛咁緊張既,我見九龍塘啲諗住衰曬點知有offer,所以唔出曬結果都未知會點,平常心啦

回覆樓主

緊張過放榜呀

回覆樓主

同感,壓力大過自己考試

bon914 發表於 17-11-16 02:20
同感,壓力大過自己考試

非常有同感,最快都要12月先有第1間結果

等到頸都長

結果都已經唔輪到我地控制,平常心去等啦
話雖如此,我都明白係會緊張嘅

shootingstars 發表於 17-11-16 02:22
非常有同感,最快都要12月先有第1間結果

我就來變長頸鹿,特別呢幾日開始有媽媽有offer,真心羨慕,唔記得幾多年無呢種心情了
4、11撞到七彩,一日走幾轉辛苦到不得了,小朋友無午睡又怕佢扭計呢兩個月個囝扭到不得了

我報左11間(都係免費幼稚園),有1間太早放棄,10間都無撞,已經in左7間。

尋日收到第一間AM offer
不過係10間裡面排第9囉~ 希望繼續有好消息!大家一齊加油!

我報了8間,
有2間撞了時間, 無IN
暫時已IN了4間, (收了一間AM OFFER) 但放棄了,
黎緊仲有兩間IN埋呢個同下個星期六, 跟住就等放榜!

面試只是緣份遊戲! GOOD LUCK TO ALL OF YOU!

ricky0223 發表於 17-11-15 23:02
呢個星期,開始有媽媽收到唔同學校既offer ,我報左11間,已經in左6間,有收到York offer,但考慮過後放棄 ...

未有offer 時又驚冇人收,收到offer 又要揀,又驚揀錯…

我報6間 IN4間. 有無offer, 其實都會再考慮會不會原校升K. 因為小朋友開始喜歡原校 (之前佢話唔鐘意=.=). 我都叫自己平常心, 但不免對結果有點緊張, 經常看信箱, 可能想知道自己小朋友能力水平如何. 前日仲俾老公話我過份緊張, 令我覺得好無奈, 覺得不被諒解 T.T  (純呻下)

Zeta_Sea 發表於 17-11-16 13:05
我報6間 IN4間. 有無offer, 其實都會再考慮會不會原校升K. 因為小朋友開始喜歡原校 (之前佢話唔鐘意=.=).  ...

好多男人都可以好輕鬆,覺得間間幼稚園差不多,無乜幾多個會深入研究~ 呢樣都係爸爸同媽媽嘅分別之一  我老公都一樣~ 所以我已經學識左唔係佢面前表露出黎,甚至連提都唔提!不過日日同朋友傾、日日蒲呢度

Zeta_Sea 發表於 17-11-16 13:05
我報6間 IN4間. 有無offer, 其實都會再考慮會不會原校升K. 因為小朋友開始喜歡原校 (之前佢話唔鐘意=.=).  ...

我老公又係,佢覺得一定收架,in一兩間已經夠雞同鴨講
緊張係緊張,不過做唔到d咩

大環境咁緊張,同大家分享一下我個B啲面試趣事:有一個面試早上九點,平時佢瞓緊覺,面試有啲長,不停Q&tasks二十分鐘,隔離個B已經喊到收唔到聲,佢就好平靜咁完成面試,老師事后讃佢坐得定!實情係佢眼瞓十下十下,面試完三分鐘已經喺車上面瞓著左!

暫時收到兩間不獲錄取
其實真係好大打擊...我自己
唔緊要啦 最多叩門 bb係面試時已經好努力了

回覆 Zeta_Sea 的帖子

我地做媽媽嘅, 可能真係會緊張D
都係向喱度呻完就算, 唔好再諗啦
畢竟大家D小朋友都係2歲大, 日後仲有大把挑戰大家一齊加油呀
‹ 上一主題|下一主題