用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 高蛋白早餐提升專注力
go

[過動] 高蛋白早餐提升專注力 [複製鏈接]

分享一下, 轉了高蛋白早餐兩個月, 寫漏手冊的情況少了,
看他的課本take notes 多了, 感覺是有一點幫助. 現在主要雞柳, 自製肉丸, 牛油果, 果仁做早餐. 各位如有其他高蛋白早餐的提議, 也請分享一下.

https://www.additudemag.com/high-protein-breakfast-foods-for-adhd/
https://tw.news.yahoo.com/%E6%9C%89%E6%B3%A8%E6%84%8F%E5%8A%9B%E7%BC%BA%E5%A4%B1%E7%97%87%E6%80%8E%E9%BA%BC%E8%BE%A6-6%E5%A4%A7%E9%A3%B2%E9%A3%9F%E7%AD%96%E7%95%A5%E6%AD%A3%E7%A2%BA%E5%90%83-%E6%8F%90%E5%8D%87%E5%B0%88%E6%B3%A8%E5%8A%9B-010207378.html

bee918    發表於 18-1-4 09:46
   23    0    0    0

mama0910 發表於 17-11-15 17:40
看他的課本take notes 多了, 感覺是有一點幫助.  ...

認同,我仔份早餐都係相當豐富,多數有蛋、芝士、乳酪。個组合例似茶餐廳,

例如

多士加cheese或牛油+炒蛋(滑蛋)+yoghat,

薯餅+橙汁(鮮榨)+炒蛋+bacon+yoghat,

一星期一餐粥,一餐米粉配急凍pizza.

早一晚佢會問定聽日早餐食乜,會有意見加减,至少每朝埋抬都係期待愉快嘅。

大家有乜可以分享下。
唔知專注力幫助有幾大,因為有食藥,不過肯定係谷肥咗佢,呀仔147cm,都成 42kg :0

好豐富哦!

我之前朝朝麵包,蛋糕,都是高碳水化合物,現在高蛋白.

有時間還可以煎三文魚,豐富Omega3.

mama0910 發表於 17-11-17 11:54
好豐富哦!我之前朝朝麵包,蛋糕,都是高碳水化合物,現在高蛋白.有時間還可以煎三文魚,豐富Omega3.
...

比多個魚類參考你,黄花omerga 3比三文仲高, 且重金屬含量小,食得安心。而家街市都算平,一次買二、三條,又放冰箱保存,肉隔醃盬可放兩三日。

http://www.cfs.gov.hk/tc_chi/multimedia/multimedia_pub/multimedia_pub_fsf_108_01.html

回覆 tutik 的帖子

Good. Thx!

mama0910 發表於 17-11-15 17:40
看他的課本take notes 多了, 感覺是有一點幫助.  ...

雞柳點煮?一早起身煎?
是否只食肉不吃carb?

早餐蒸雞柳, 等, 尽量减少carb 如面包等
午, 晚餐多蔬菜. 好采呀仔中意波菜

mama0910 發表於 17-11-24 17:33

雞柳點整到好味?

mama0910 發表於 17-11-24 17:33

我小朋友gfefcf diet, 食唔到蛋同芝士!

回覆 tutik 的帖子

原来依家好难买黄花鱼

回覆 東東公主 的帖子

gfefcf diet 系咩呀? 我地吾多食蛋, 但喜欢之士.

肉, 鱼, 豆, 水果可能就榴槤, 牛油果, 香蕉比较高蛋白吧

http://www.uho.com.tw/hotnews.asp?aid=26795

請問奶可以喝嗎?

mama0910 發表於 17-11-27 12:28
回覆 東東公主 的帖子

gfefcf diet 系咩呀? 我地吾多食蛋, 但喜欢之士.

唔食含有小麥,蛋同牛奶的東西

回覆 mama0910 的帖子

想請教雞柳係白烚? 加唔加調味?
‹ 上一主題|下一主題