用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局d直資點解咁平?
樓主: alantam2017
go

保良局d直資點解咁平? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Terencema7 發表於 17-11-15 21:16
大家有冇諗過保良局係社福機構,年年星光熠熠耀保良,理應服務社會弱細社群,但點解會開辦蔡繼有同建造業 ...
twgh開親嘅學校都唔駛錢兼照顧弱勢社群,又唔見啲人搶住讀?

醒目開學勳章

Soundervolt 發表於 17-11-15 23:15
聖公會係「超級大集團」,大到好似美心咁,有海逸軒、Lawry’s the prime rib、Cova,做高檔客,但又有美 ...
咁天主教算乜?

bobbob 發表於 17-11-16 00:31
twgh開親嘅學校都唔駛錢兼照顧弱勢社群,又唔見啲人搶住讀?

東華冇直資小學呀 !

津校又唔係老校,冇得比喎

睇呢D真係學到野呀.

保良有總理捐,唔夠就搵呀爺吹雞要錢啦。其實陳守仁呢幾年都開始加學費了。以前讀係14800,而家好似每年加1000 ,好似係準備換D硬件咁掛。

至於D老字號出名直資,其實佢就算學費開個DOUBLE,都大把人爭住去讀,有得收唔通唔收? (利伸︰我唔會比錢讀呢D貴野囉)

silvia_ng 發表於 17-11-16 10:27
保良有總理捐,唔夠就搵呀爺吹雞要錢啦。其實陳守仁呢幾年都開始加學費了。以前讀係14800,而家好似每年加1 ...

ebd有規定直資盈利上限架! 上限係12個月學費,即係就算收4萬一個月,如果account入面超過48萬就一定要用返出黎。

但係我昨晚一樣揾唔到佢地支出既項目,好唔透明的。

alantam2017 發表於 17-11-16 10:47
ebd有規定直資盈利上限架! 上限係12個月學費,即係就算收4萬一個月,如果account入面超過48萬就一定要用返 ...
EDB係冇牙老虎...算把啦! 審計署就算出完調查報告,實質都唔會有咩野改善比家長見到。

醒目開學勳章

alantam2017 發表於 17-11-16 00:35

東華冇直資小學呀 !
其實我係答緊個版友,根本而家有啲學校唔駛錢都無人揀,係需求問題,唔關照唔照顧弱勢社群事

回覆樓主:

我是直資用家(非大集團直資)
學費多少,不能與成績質數掛勾。因為實際質數不能直接反映在分數上。
通常直資可以請多幾個NET.對會話和應用有實質幫助,但做卷唔會叻d. Eg. DG 無 NET, 英文一樣全港數一數二。
直資可以請多些老師,師生比例亦較低,老師唔需要教咁多學生/科,多d時間照顧學生,關愛多D。

直資又有資源請一些非教學人員,研發課程,學野都update d.

直資通常多d 資源發展體藝,讀書之餘,多d 野玩。我個間直資,參與各類校隊,人數衆多,無需支付教練費和比賽費。

因為直資要用一成學費作學費資助或獎學金,但申請資助的人少。所以有大量獎學金派,小孩年年攞幾項獎學金,又開心d.

直資的教學設備亦有較多資源,我個間,全部課室用白版,一人一iPad. 有些直資更使用電腦互動白板。

最後,學費多少與捐款和校舍無關。
因為捐款多有指定用途,甚少用於日常營運。
SPCC 年年億億聲捐款,學費一樣最貴。
校舍興建多數來自捐款和政府。所以大集團的校舍會靚d.

bobbob 發表於 17-11-16 12:20
其實我係答緊個版友,根本而家有啲學校唔駛錢都無人揀,係需求問題,唔關照唔照顧弱勢社群事 ...

社福機構接受政府資助同市民捐款,定位應該服務基層和有需要的市民。當然蔡氏家族係出錢辦學,保良協助,但跟其本質有所不同。

但辦私立貴賓學校,跟其原本理念有點相反。

保良起家係希望幫助弱勢婦女和被擄掠的兒童。
‹ 上一主題|下一主題